RU  UA

вторник, 16 апреля
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20

Помочь Вооружённым Силам Украины! Ссылка для переводов

Мнение

В Україні бути чесним та відповідальним бізнесменом поки що не вигідно

На жаль, поки що не вигідно та й не має жодних підстав для того, щоб бути відповідальним і чесним бізнесменом в Україні. Як немає й реальних умов для зростання економіки, яке, на думку прем'єра, зобов'язане настати у 2016 році. Складається так, що останнім часом думка бізнесу взагалі не цікава і не потрібна владі. Навіщо останній чути тих, за рахунок кого зростає база доходів в країні, створюються та утримуються робочі місця?

Зі всіх трибун прем’єр хизується тим, на яку велику поступку для бізнесу пішов уряд, знизивши єдиний соціальний внесок з 41% до 16,4%. Але при цьому уряд поставив завдання, щоб надходження від цього податку не впали. Попередив прем’єр і про те, що в разі, якщо буде недобір, все повернеться назад. Чітко зрозуміло, що ті, хто “сидить у тіні” не буде мати жодної мотивації для виходу із неї. А раптом, покажеш реальну суму, а тут візьмуть і повернуться до старих “правил гри”.

Для отримання права на зменшення ставки ЄСВ у задекларовані Прем'єром 2.5 підприємство повинно виконати кілька умов.

Перша – збільшити у 2,5 разу середньомісячний фонд оплати праці у порівнянні з минулим роком. Якщо ж ця умова не виконується, то і зменшувальний коефіцієнт пропорційно збільшується. Відтак і скорочення ЄСВ буде суттєво меншим. Наприклад, якщо збільшити ФОП лише у півтори рази, ЄСВ становитиме вже не 16,4%, а 27,3%.

Друга обов’язкова умова для застосування зменшувального коефіцієнта – середня зарплата у 2015 році повинна мінімум на 30% перевищувати середню зарплату по підприємству у 2014 році.

Третя вимога- середній платіж на одну застраховану особу після застосування зменшувального коефіцієнта повинен складати не менше ніж 700 гривень. Це означає, що для того, щоб до ЄСВ був застосований задекларований зменшувальний коефіцієнт 0.4, тобто зменшення у 2.5 рази, треба щоб середньомісячна зарплата для більшості підприємств складала не менше 4000 грн.

Четверта обов’язковаумова - середня заробітна плата по підприємству має складати не менше трьох мінімальних заробітних плат. Тобто середньомісячна зарплата у січні-листопаді 2015 року має складати не менше 3654 грн., а з грудня 2015 року – 4134 грн.

Тому виглядає вся ця картинка скоріше наступним чином – Уявіть, що єдиний соціальний внесок знижено.

Між тим, зниження ЄСВ скоріше відбулося для тих компаній, які до цього були “в тіні”. Але, що робити тим чесним та відповідальним роботодавцям, які багато років “по-білому” платять зарплати на своїх підприємствах? Виявляється, що вони залишились без стимулів і для них так і не запропоновані можливості для розвитку та збільшення прибутку. Адже компанії, які платили зарплати не у конвертах, навряд чи в умовах економічної кризи зможуть підвищити заробітну плату працівникам до необхідних 30%. А значить, вони не зможуть у цьому році знизити ставки ЄСВ. Тому, скоріше за все, “відбілюючий зарплатний ефект” буде зворотним - в тінь поховаються усі, хто ще досі намагався “грати з державою” чесно і так чекав обіцяного пом’якшення.

До речі, підприємства, які будуть створені у 2015 році також не зможуть скористатись “зменшенням”, оскільки не мають бази попереднього року для порівняння та виконання визначених в законі обов’язкових умов. Тож, напевно, не варто очікувати черг інвесторів і підприємців, які забажають започаткувати бізнес в Україні.

А якщо додати до цього ще і природнє бажання фіскальних органів втрутитись у процес застосування норм щодо зменшення ЄСВ і “не допустити шахрайства та безладу”, то купу проблем для тих, хто забажає все ж таки скористатись “зменшенням”, фактично, можна вважати гарантованими.

При цьому не слід забувати, що загальне навантаження на зарплату, а це не тільки ЄСВ, досягає 100%. Ніхто ж не відміняв ПДФО, військовий збір, ЄСВ працівника та збільшені розміри штрафів по ЄСВ, 5 днів лікарняних за рахунок роботодавця, норматив працевлаштування інвалідів, квоти на працевлаштування особливих категорій громадян, обов’язкові видатки на охорону праці, на культурно-масову роботу, майже 2 десятки видів оплачуваних роботодавцем відпусток, соціальні гарантії по колективним договорам. І це не враховуючі всі “податкові привілеї”, якими так щедро уряд наділив бізнес останнім часом.

Читайте также

Гектары за бесценок: сохранят ли украинцы землю от иностранных посягательств

Допуск на рынок земли в Украине юридических лиц привел к большому росту цен на земельные участки, фермеры боятся остаться безземельными

Дефолт как подарок Путину: выживет ли Россия как государство

РФ ожидает кризис, который можно будет сравнивать с экономической катастрофой времен распада СССР

Механизмы для привлечения денег не понравятся украинцам, но без этого мы не победим – экономист Олег Пендзин

Экономист Олег Пендзин рассказывает, где государство может взять средства на новый мобресурс 450-500 тысяч человек