RU  UA  EN

среда, 24 апреля
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Политика

Помочь Вооружённым Силам Украины! Ссылка для переводов

Мнение

​Чому "пролетіли" Тігіпко з Гриценком, та чим здивували "Заступ" і "Правий сектор"

Кандидати, які опинилися за межею 5-відсоткового бар'єру, несправедливо обділені увагою при оголошенні результатів, хоча саме на помилках можуть вчитися політичні еліти. Що ж стало причиною падіння рейтингу "Громадянської позиції" та "Сильної України"? Про що свідчить рейтинг "Заступу" та "Правого сектору"?

"Громадянська позиція" вдало ввійшла у виборчу кампанію, маючи підтримку на рівні 9 відсотків і отримавши статус нових облич завдяки співпраці з "Демальянсом". Однак, Анатолій Гриценко не скористався цим ресурсом, ставши основним спікером кампанії і вчергове прив'язавши позиції своєї сили до свого особистого рейтингу. Після того, як низка провідних ЗМІ розпочали інформаційну кампанію на знищення лідера "Громадянської позиції", були знищені і перспективи цієї партії на проходження в парламент. Анатолій Гриценко не запропонував цілісного бачення свого команди, а тому йому, на відміну від "Самопомочі", не вдалося капіталізувати присутність нових облич у списку.

"Опозиційному блоку" вдалося вибити грунт з-під ніг "Сильної України" Сергія Тігіпка, яка постійно показувала стабільний "прохідний" результат у соціологічних дослідженнях напередодні виборів. Справа у специфіці виборця цих політичних сил. Більшість виборців Сходу не вникають у нюанси відмінностей між цими партіями. Вони базують свій вибір по лінії "влада-опозиція", "наші-їхні". На руку "Опозиційному блоку" зіграла його назва, оскільки виборці голосували не за конкретні особистості чи програми, а проти демократичних сил, які брали участь у Євромайдані.

Ймовірно, багато виборців навіть хотіли проголосувати за Сергія Тігіпка, але були впевнені, що політик сам іде по списках "Опозиційного блоку". Лідеру "Сильної України" не вдалося отримати протестний електорат, оскільки він не довів, що стане опозицією у наступному парламенті та не показав чіткі відмінності між своєю політичною силою і "Опозиційним блоком".

Справжньою несподіванкою став результат "Заступу" (2,7%), який був створений буквально перед виборами і розраховує на підтримку села. Завдяки тому, що партію підтримує низка керівників великих сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств, вони ефективно можуть працювати з жителями сільської місцевості, які дисципліновано беруть участь у виборах і не досить чітко показані у соціологічних дослідженнях до виборів. "Заступ" навіть отримав одного депутата по мажоритарному округу на Чернігівщині - Валерія Давиденка. До речі, на минулих виборах на цьому окрузі переміг сам Олег Ляшко, лідер Радикальної партії, який також черпає значну частину своєї підтримки у сільського населення. Перспективи "Заступу" залежать від того, наскільки потужно партія розбудовуватиме свою регіональну мережу і наскільки яскравими будуть її лідери та єдиний представник у Парламенті. Саме ця партія може грати на питаннях проблем села та використовувати соціалістичну риторику підтримки села державою, хоча у ній і представлені великі землевласники.

Враховуючи повну відсутність медійної кампанії та зосередженість лідерів партії на боротьбі з агресором на Сході, великий результат продемонстрував "Правий сектор". Ця партія може розраховувати на перетікання частини електорату від "Свободи", оскільки ця сила мала можливість проявити себе при владі на місцевому та всеукраїнському рівні, але повністю цю можливість згаяла. Натомість "Правий сектор" матиме принаймні двох своїх представників у парламенті, що дозволить постійно бути присутніми у політичному просторі.

Хоча Комуністична партія і не пройшла в парламент, вона показала серйозний результат. За неї проголосували близько 600 тисяч виборців у регіонах, які не є їхніми електоральними вотчинами. Цю функцію завжди виконували Крим і Донбас, які цього разу участі у виборах не брали. Погіршення позицій КПУ можна очікувати тільки при умові, що розпочнеться внутрішня боротьба всередині керівництва партії та зменшаться джерела фінансування, які були особливо потужними під час співпраці КПУ з Партією регіонів.

Версия для печати
Нашли ошибку - выделите и нажмите Ctrl+Enter
Раздел: Политика

Читайте также

Поиск "Патриотов": что НАТО пообещал Украине

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили

Призрак Трампа: как НАТО пытается помочь Украине

На встрече глав МИД стран — членов НАТО вопрос Украины — главный на повестке дня

Концлагерь на оккупированных территориях, что значат для Украины выборы Путина

Путин фальсифицировал результаты выборов 2024 года, чтобы показать поддержку, в том числе и на оккупированных территориях Украины