RU  UA  EN

пятница, 19 апреля
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Политика

Помочь Вооружённым Силам Украины! Ссылка для переводов

Президентский БПП превращается в ББП: блок "боевых петушков"

После возобновления заседаний во фракции может возобновиться внутренняя борьба

После возобновления заседаний во фракции может возобновиться внутренняя борьба После возобновления заседаний во фракции БПП может возобновиться внутренняя борьба Фото: УНИАН

Публічні конфлікти у "Блоці Петра Порошенка" свідчать, що плани усіх груп інтересів у цій фракції провалюються. З поновленням сесійних засідань варто очікувати на ескалацію внутрішньовидової боротьби, яка може призвести до втрати контролю президента над своєю політичною силою.

Частина депутатів БПП виступала за відставку уряду, але голосування 16 лютого провалилося. Після цього ті, хто вимагав відставки і дочасних виборів, звинуватили колег у змові. Проти цього виступають президент та наближені до нього члени фракції Юрій Луценко, Ігор Кононенко, Сергій Березенко. Через це групка прихильників перевиборів з усіх інформаційних гармат атакує своїх же колег - противників перевиборів. Складається стійке враження, що, втративши інтерес до зовнішнього ворога, "бепепешники" зайнялися гучними міжусобними розбірками у стилі "хто кому Рабінович".

Декілька прикладів. Днями у Брюсселі спікер парламенту, член президентської команди Володимир Гройсман під час брифінгу з президентом Європарламенту Мартіном Шульцом заявляє, що більшість демократичних сил у парламенті готова сформувати нову коаліцію й Кабмін. Учора Юрій Луценко пише блог, в якому переконує, що парламент має за два тижні створити нову коаліцію і запропонувати новий уряд. Бо, бачте, цього начебто хочуть європейці, що насправді не відповідає дійсності. І тут же інший член фракції БПП Борислав Розенблат в ефірі телеканалу "112 Україна" чесно визнає: зараз у БПП відсутні пропозиції щодо переформатування уряду. "Є багато кандидатур, які сьогодні обговорюються на фракції, але точні кандидатури ще не визначені, тому що ми взагалі не розуміємо, яким чином і на яких підставах буде відбуватися переформатування уряду. Для нас, на сьогоднішній день, це не відомо", - каже Розенблат. Виходить, як у прислів’ї: ліва рука не знає, що робить права.

Але найбільш показовим публічним конфліктом у БПП стали розбірки через поправки до закону про електронне декларування, які з голосу вніс депутат від президентської партії Вадим Денисенко. Ці поправки викликали значні претензії з боку наших європейських партнерів і стали одним із чинників відтермінування безвізового режиму. Сергій Лещенко фактично звинуватив колегу Денисенка у зриві безвізового режиму, Денисенко у відповідь перевів стрілки на Нідерланди, де 6 квітня запланований референдум про асоціацію України з ЄС. Лещенко цю версію розгромив. Проте тут варто нагадати, що про "голландський слід" у своєму блозі писав і Луценко. А також про "сирійських біженців", які заважають безвізовому режиму для України. Тим часом ще один депутат від БПП, Володимир Ар’єв, запідозрив, що Україну і Грузію розвели у часі з отриманням безвізового режиму через те, що грузинам не подобається надання притулку Саакашвілі. То хто ж таки винен у ляпасі від європейців? Денисенко, який, очевидно, просто озвучив спущену з Банкової поправку, Лещенко та Найєм, які допомагають Саакашвілі прискорити дочасні вибори, незважаючи на те, що проти цього і Євросоюз, і США, чи все ж вся фракція БПП? Запеклі внутрішні чвари в ній скоро дадуть підстави називати її ББП – блоком "бойових півників".

Читайте также

Поиск "Патриотов": что НАТО пообещал Украине

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили

Призрак Трампа: как НАТО пытается помочь Украине

На встрече глав МИД стран — членов НАТО вопрос Украины — главный на повестке дня

Концлагерь на оккупированных территориях, что значат для Украины выборы Путина

Путин фальсифицировал результаты выборов 2024 года, чтобы показать поддержку, в том числе и на оккупированных территориях Украины