RU  UA  EN

четверг, 28 марта
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Мир

Помочь Вооружённым Силам Украины! Ссылка для переводов

Мнение

Прет, как танк: удастся ли США сдержать Иран

Штаты сейчас не способны создать мощный механизм сдерживания иранской экспансии

Штаты сейчас не способны создать мощный механизм сдерживания иранской экспансии Фото: EPA/UPG

Усе активніше іноземні ЗМІ почали писати про підготовку Штатами військового альянсу з арабськими країнами, який би в майбутньому захищався від Ірану. Ці повідомлення виглядають куди більш цікаво на тлі нинішнього загострення відносин США з Іраном і розмов про те, що ядерну угоду треба було б розірвати. На спільній зустрічі з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньяху Трамп заявив про те, що він ніколи не дозволить Ірану створити ядерну зброю. І знову нагадав про те, що вважає іранську угоду найгіршою з угод. Чи справді Трамп в змозі розірвати цю угоду та чи зможе новий президент США вигадати механізм стримування Ірану, "Апострофу" розповідає директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Наміри створення альянсу арабських країн з США – це добре. Але Америка, особливо за часів адміністрації Обами, тривалий час якраз цим і займалися. Різні відомства готували підрозділі, які воюють чи то в Сирії, чи в Іраку. У Америки вже існують серйозні союзники, зобов’язання, існує доволі стала і тривала традиція таких альянсів чи військо-технічної співпраці. У цьому контексті заява про створення такого альянсу – не є сенсацією.

Але йдеться не тільки про створення військового альянсу США та арабських країн, а й про те, що нібито захищатися будуть від Ірану. Тут треба говорити вже про ядерну угоду, яка була укладена за часів Обами.

Питання протистояння Ірану в нібито новому альянсі – це питання інтерпретації. Адже ті ж самі суніти розглядають будь-який конфлікт на Близькому Сході як театр воєнних дій між сунітами та шиїтами. І в широку контексті розглядається це як протистояння з Іраном. Адже навіть кажуть, що суніти в Ємені насправді воюють з Іраном. Крім того, варто пам’ятати, що Рада співробітництва арабських держав Перської затоки і взагалі Співдружність арабських країн формувалися під патронатом США і створювалися якраз для протистояння Ірану. Тобто цій "новині" років мінімум 30. Усе залежить від того, як зрештою Штати себе поведуть: чи готові вони будуть скасувати цю угоду з Іраном. Розірвання ядерної угоди – занадто різкий крок, особливо на тлі тих проблем, що зараз має Трамп у безпековій сфері. Розірвати угоду буде дуже складно, попри тиск Ізраїлю. Як мінімум Трамп мусить узгоджувати цю позицію із союзниками, з Європою, яка вкрай негативно ставиться до ідеї скасування угоди з Іраном.

І сьогодні Іран пре, як танк, по всім фронтам. Він посилює свої позиції дуже сильно. Тому повідомлення про створення альянсу проти Ірану – недієві. Уже пізно пити "Боржомі". Звісно, ця інформація може бути реакцією на дії та заяви Ірану. Але навряд чи сьогодні США можуть зробити чи запропонувати щось таке, що може зупинити іранську експансію.

У такій ситуації, коли угоду розірвати навряд чи вдасться, а стримувати Іран якимсь чином необхідно, Трампу принаймні вдається трохи загравати до Тегерана. І, можливо, він справді буде підштовхувати саудитів до більш активних дій в Сирії. Але не думаю, що це вийде, адже у них самих є великі проблеми з Єменом, де їх успіхи дуже обмежені. Навіть можна сказати, що вони там фактично програють війну. Тому максимум, що можуть зробити Штати нині – це посилити саудитів для більших перемог у Ємені.

Читайте также

Израиль делает в секторе Газа то, что не смогли палестинцы - историк Зеев Ханин

Кому достанется сектор Газа после окончания войны и что Израиль будет делать с ХАМАС

Война в Израиле закончится сильнейшим ударом по союзнику России - израильский публицист Марк Котлярский

Чем закончится война в Израиле и что получит Украина - рассказывает израильский публицист Марк Котлярский