RU  UA  EN

суббота, 20 апреля
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Спорт

Помочь Вооружённым Силам Украины! Ссылка для переводов

Новости

20 апреля

Все новости

Депутаты Рады решили отобрать у России право на ЧМ-2018: опубликован документ

Депутаты Верховной Рады зарегистрировали обращение к Исполнительному комитету Международной федерации футбола относительно пересмотра решения Конгресса FIFAо проведении в России Чемпионата мира по футболу 2018 года.

Об это на своей страничке в Facebook сообщил нардеп Алексей Гончаренко (БПП).

"В Верховной Раде зарегистрировали обращение Верховной Рады Украины к Исполнительному комитету Международной федерации футбола о включении в повестку дня очередного конгресса Международной федерации футбола вопросов об исключении Российского футбольного союза из состава Международной федерации футбола и о пересмотре решений Конгресса ФИФА по проведению финальных соревнований Чемпионата мира по футболу в 2018 году на территории Российской Федерации", - пишет Гончаренко.

Он добавил, что "обращение об отмене ЧМ по футболу в 2018 году в России, поддержали коллеги Палатний А.Л., Бриченко О.М., Гузь И.В. Арьєв В.И., Тарасюк Б.И., Кривенко В.Н., Кишкар П.Н., Сотник О.С. и сегодня зарегистрировали в Верхней Раде под номером 4681".

В своем блоге на "Украинской правде" Гончаренко опубликовал полный текст обращения.

Приводим его на языке оригинала: "ЗВЕРНЕННЯ 
Верховної Ради України до Виконавчого комітету Міжнародної федерації футболу – щодо включення до порядку денного чергового конгресу Міжнародної федерації футболу питань про виключення Російського футбольного союзу зі складу Міжнародної федерації футболу та про перегляд рішень Конгресу ФІФА щодо проведення фінальних змагань Чемпіонату світу з футболу у 2018 році на території Російської Федерації.

Більше двох років поспіль Україна захищає власний державний суверенітет від незаконних посягань Російської Федерації на територіальну цілісність незалежної держави.

У 2014 році Російська Федерація анексувала частину суверенної території України – Автономну Республіку Крим, здійснивши збройну агресію проти України.
Світове співтовариство та міжнародні інституції рішуче засудили так дії Російської Федерації.

Зокрема, Генеральна Асамблея ООН 27 березня 2014 року ухвалила Резолюцію A/RES/68/262, де підтвердила суверенітет та територіальну цілісність України у визнаних міжнародною спільнотою кордонах, засвідчила невизнання зміни статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Крім того Генеральна Асамблея ООН закликала всі держави, міжнародні організації та спеціалізовані установи не визнавати зміни статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

4 лютого 2016 року Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій підтвердив визнання суверенітету та територіальної цілісності України в межах визнаних кордонів. Водночас Європейський парламент засудив порушення прав людини в Автономній Республіці Крим, в першу чергу кримських татар, а також жорсткі обмеження свободи слова, асоціацій та мирних зібрань на її території.

Натомість Російська Федерація не припинила, а лише посилила репресії та дискримінаційні дії щодо корінних народів Криму. Незаконні допити, катування, позбавлення волі кримських татар, що систематично вчиняются окупаційним режимом, за останній час набули загрозливих масштабів.

У квітні 2016 року окупаційний режим заборонив Меджліс кримськотатарського народу, що був визнаний Верховною Радою України виконавчим органом Курултаю кримськотатарського народу, який, в свою чергу, є вищим представницьким органом кримськотатарського народу.

Факт незаконного захоплення окупаційним режимом громадян (близько сотні) при відправленні ними релігійних обрядів, що зафіксований на початку травня 2016 року, був публічно засуджений впливовими міжнародними інституціями.

Такі дії окупаційного режиму Російської Федерації вважаються проявом грубого нехтування вимог Статуту ООН, Загальної декларації прав людини 1948 року, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права 1966 року, Рамкової конвенції про захист національних меншин 1995 року, Декларації ООН про права корінних народів 2007 року, Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього 1948 року.

11 травня 2016 року Верховна Рада України звернулася до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства із закликом про засудження системного тиску на кримськотатарський народ, репресії громадян за національною ознакою, організацію етнічно та політично вмотивованих переслідувань кримських татар.

Український парламент, що визнає Міжнародну федерацію футболу впливовою міжнародною організацією, переконаний, що ФІФА не може бути осторонь останніх подій, що відбулися на території України, про які повідомляється у цьому зверненні. Нормативні документи Міжнародної федерації футболу не допускають проявів такої дискримінації, вважають їх грубими порушеннями Статуту та встановлюють відповідальність для осіб, що їх допускають.

Стаття 3 Статуту Міжнародної федерації футболу відзначає, що дискримінація будь-якого роду у відношенні країни, приватної особи чи групи людей за расовою ознакою, кольором шкіри, етнічною, національною чи соціальною ознакою, за статтю, мовою, релігійним, політичним та іншими поглядами суворо заборонена та карається тимчасовим відстороненням чи виключенням.

Верховна Рада України відзначає, що Російський футбольний союз, що є членом Міжнародної федерації футболу, водночас є резидентом держави, яка грубо, зухвало та систематично порушує положення норм міжнародного права щодо недопущення дискримінації, чиї дії повністю суперечать положенням Статті 3 Статуту Міжнародної федерації футболу.

Вважаємо, що наведені вище, а також інші загальновідомі факти щодо дискримінації Російською Федерацією місцевих громадян за національною та етнічною ознакою можуть бути підставою для розгляду на засіданні вищого органу Міжнародної федерації футболу – черговому Конгресі – питань щодо виключення Російського футбольного союзу зі складу членів ФІФА та перегляду рішень Конгресу щодо проведення фінальних змагань Кубку світу – 2018 на території Російської Федерації.

Верховна Рада України висловлює щире переконання, що погоджуючись на розгляд питань, що викладені у цьому зверненні, Міжнародна федерація футболу сприятиме зміцненню власного авторитету у світі та засвідчить своє негативне ставлення до проявів дискримінації як в Україні, так і світовому співтоваристві.

У зв'язку з цим, беручи до уваги положення Статуту Міжнародної федерації футболу, Верховна Рада України закликає Виконавчий комітет Міжнародної федерації футболу запропонувати Генеральному секретарю Міжнародної федерації футболу включити до порядку денного чергового конгресу Міжнародної федерації футболу, що відбудеться у 2017 році у Куала-Лумпурі, такі питання:

про виключення Російського футбольного союзу зі складу членів Міжнародної федерації футболу;

про перегляд рішень конгресу Міжнародної федерації футболу про проведення фінальної частини двадцять першого чемпіонату світу з футболу (Кубку світу) 2018 року на території Російської Федерації".

Как сообщал "Апостроф", ранее в интернете начали собирать подписи за пересмотр результатов "Евровидения-2016", где победу одержала украинская певица Джамала.