RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вийти з тіні: до чого призведе рішення Кабміну підвищити мінімалку

Експерти вважають, що дії уряду можуть мати зворотний ефект

Експерти вважають, що дії уряду можуть мати зворотний ефект Мінімальна зарплата українців може збільшитися в два рази Фото: УНІАН

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував дворазове збільшення мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року. За його словами, у державному бюджеті на наступний рік буде закладена мінімалка в розмірі 3200 гривень. Пізніше глава ДФС Роман Насіров пояснив, що таке рішення допоможе вивести економіку України з тіні і в перспективі навіть покласти край такому явищу, як "зарплата в конвертах". "Апостроф" звернувся за думкою до фінансових і економічних експертів. Деякі з них вважають, що підвищення мінімальної зарплати може мати абсолютно зворотний ефект.

Старший аналітик МЦПД Олександр Жолудь:

Основна проблема в тому, що були заявлені певні величини, які не відповідають тому, що прописано в проекті закону про Держбюджет на 2017 рік, який подав Мінфіну 15 вересня. Це означає, що проект бюджету повинен переглядатися. Поки що ми не можемо подивитися, наскільки зміниться оцінка витрат і доходів у зв'язку з переглядом цих показників. Перегляд мінімальної зарплати може мати як позитивний ефект (підвищення доходів малозабезпечених категорій), так і негативний (наприклад, безробіття і вихід в тіньовий сектор тих, хто не може платити нову мінімальну зарплату).

Через те, що ніяких оцінок не було надано щодо того, як це вплине на бюджет, тим більше не було надано якихось оцінок, як це вплине на економіку в цілому, поки ще рано робити якісь чіткі кількісні оцінки.

Щодо того, що збільшення мінімальної зарплати нібито допоможе вивести економіку з тіні, думаю, що, скоріше, від цього рішення можна очікувати зворотний результат – збільшення тінізації економіки. Тобто ті бізнеси, які могли платити мінімалку, але не зможуть платити підвищену мінімалку, підуть у тінь.

Однак я поки ще не склав однозначної думки, тому що думку потрібно складати не на тому, що думаєш з цього питання, на основі яких розрахунків.

Старший економіст CASE Україна Володимир Дубровський:

Потрібно дивитися, як це сформульовано ця пропозиція. Наскільки я розумію, мова йде про те, щоб відв'язати мінімальну зарплату від тарифної сітки. Виходить, що бюджетникам зарплати автоматично не підвищують. Якщо так, то це рішення не стільки для підвищення нижнього рівня зарплат людей, скільки для легалізації тих грошей, які повинні йти на єдиний соціальний внесок і податок на доходи фізосіб, оскільки тепер той, хто виплачує зарплату в конверті, повинен буде показувати хоча б мінімальну зарплату, ну або переводити людину на неповну зайнятість.

З іншого боку, людям, які зараз намагаються прикидатися бідними і отримувати допомогу та субсидії, буде важче це робити, тому що їм буде, так сказати, поставлена не така вже маленька мінімальна зарплата. Вийде, що багато з них не зможуть претендувати на допомогу.

Я так розумію, що це робиться саме з метою підвищити доходи бюджету і знизити витрати на субсидії. Але, загалом-то, підозрюю, що в реальності будуть інші ефекти. Частина людей, які отримують зараз менше цієї мінімальної зарплати, може, і почнуть отримувати більше, якщо роботодавці знайдуть можливість платити їм більше, але частину з цих людей або звільнять, або переведуть на повністю тіньову зайнятість, тому що якщо коштів для цього немає – коштів для цього немає. Якою буде в результаті ефект для бюджету? Дуже може бути, і негативний.

Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса:

Насправді, основна ідея цього рішення – це детінізація заробітних плат. Оскільки це рішення передбачає, що всі соціальні виплати будуть відв'язані від мінімальної зарплати – то популізмом це назвати важко. Якщо зараз у вас є мінімальна зарплата, менше якої ви платити не можете (в результаті дуже багато підприємств платять співробітникам мінімальну зарплату, решта – в конверті), то після прийняття цього рішення сума, яку вони повинні будуть платити, збільшиться вдвічі. Відповідно виростає база, з якої сплачують податки, в першу чергу ЄСВ. Якщо зарплата в конвертах і не зникне як явище, то у всякому випадку зменшиться та частина, яку ви отримуєте в конверті.

Я не уявляю, як на більшій частині підприємств можливо офіційно позбавиться від своїх співробітників, щоб не платити їм збільшену мінімальну зарплату. Можливо, маленькі компанії так і вчинять. Але на великих підприємствах ви не можете нікуди подітися від співробітників, тому ви будете платити їм більше офіційно.

Оцінити поки не можу результати такого рішення, але воно буде сприяти детінізації, а це добре.

Читайте також

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб