RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Українсько-угорські спільні економічні інтереси та можливості

Угорщина є важливим торговельним партнером для України

Угорщина є важливим торговельним партнером для України Фото: УНІАН

Після розпаду Радянського Союзу незалежній Україні було важливо встановити політичні та економічні зв’язки з міжнародною спільнотою, а особливо із найближчими країнами-сусідами, однією із яких є Угорщина.

Угорщина також мала особистий інтерес щодо зміцнення двосторонніх відносин із молодою державою. По-перше, східна політика країни на той час була спрямована на посилення співпраці з пострадянським простором. По-друге, Україна мала надзвичайний економічний потенціал: навіть разом усі інші сусіди Угорщини не перевершували Україну за площею, а отже, і багатством ресурсів. По-третє, геополітичне розташування країн мало неабиякий вплив: для обох сусідів було вигідним поглиблення білатеральної співпраці.

Крім того, в Україні й досі проживає понад сто тисяч етнічних угорців, а угорська влада завжди серйозно ставиться до політики захисту своїх національних меншин за кордоном. Тому економічна кооперація між Києвом і Будапештом була не останнім за важливістю вектором зовнішньої політики Угорщини.

Збалансовані відносини між Україною й Угорщиною тривали від самого розпаду СРСР і до вступу Угорщини в НАТО та Європейський Союз. Та навіть після інтеграції Угорщина продовжувала підтримувати дружні стосунки з Україною й намагалась, наскільки це було можливим, поглиблювати двосторонню співпрацю на економічному та політичному рівнях. Угорщина була першою країною, яка ратифікувала Угоду про асоціацію України з ЄС, всіляко підтримувала процес української євроатлантичної інтеграції (до конфлікту про мову), та доєдналась до впровадження санкцій проти Росії.

Після подій у 2014–2015 роках Україна опинилася не лише в умовах безпекової кризи. На жаль, шаленого удару зазнала й економіка. Особливо гостро почало сприйматись газове питання, адже, починаючи із 2015 року, Україна перестала купувати його в Російської Федерації, але все ще залишилась важливою транзитною країною для Європейського Союзу і, зокрема, Угорщини. Одним із найважливіших проєктів у сфері газового співробітництва між Угорщиною та Україною є реверс газу. Із впровадженням в Україні європейських правил розподілу потужностей, Угорщина стала забезпечувати понад 80 % усього реверсного газу в Україні.

Угорщина також є важливим торговельним партнером для України. Незважаючи на те, що у 2019 році загальний обсяг торгівлі товарами та послугами між Україною та Угорщиною зменшився в порівнянні з 2018 роком на 2,3 %, країни все ще є стратегічно важливими партнерами одна для одної. Обсяг торгівлі між Угорщиною та Україною склав 3 млрд. 72 млн. дол. США, а обсяг взаємної торгівлі послугами склав 268 млн. дол. США. Як і протягом попередніх років, основними товарними групами українського експорту у 2019 році були: електричні машини (48,8 %); нафта та продукти її перегонки (17,1 %); руди, шлаки й зола (6,4 %), чорні метали (5,7 %). Український імпорт також характеризувався стабільною товарною структурою: електропродукція, транспортні засоби, продукція хімічної промисловості, машинобудування, лікарські засоби, сільськогосподарська продукція тощо. У двосторонній торгівлі як товарами, так і послугами між Україною та Угорщиною, сальдо для України було позитивним і склало 321,2 млн. дол. США та 155,3 млн. дол. США відповідно.

З метою поглиблення торговельно-економічного співробітництва між Україною та Угорщиною було створено Спільну міжурядову українсько-угорську комісію з питань економічного співробітництва та Українсько-угорську міжурядову змішану комісію з питань транскордонного та прикордонного співробітництва. Загалом, є широке поле для співпраці й розвитку спільних економічних угорсько-українських інтересів, що охоплює низку сфер. Зокрема, це співробітництво в галузі енергетики та транзиту газу, торгівля, сфера інвестицій та приватизації, сільськогосподарський сектор та ринок землі тощо.

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР