RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Оптимізм та трагедія: що чекає економіку в 2021 році

Чи стане новий рік краще, ніж попередній

Чи стане новий рік краще, ніж попередній Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

З 2021 роком, що наступив, українці, як і жителі інших країн світу, пов'язують надії на поліпшення у всіх сферах життя, особливо в порівнянні з 2020 роком, який багато хто вважає одним з найгірших за останній час. "Апостроф" з'ясовував, чи виросте добробут громадян у 2021 році, та чи близький кінець "епохи бідності".

Головне очікування від 2021 року пов'язане з відновленням економіки після її падіння в 2020 році. Криза була викликана коронавірусною пандемією, яка торкнулася більшості країн світу, включаючи Україну. Економіка нашої країни також просіла, але, як писав "Апостроф", не так сильно, як передбачалося на початку коронакризи. А за кризою, як правило, слідує відновлення.

Чекаючи на одужання

"У 2021 році на нас очікує стабілізація економіки, - сказав в коментарі виданню аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко. - Швидкість цього процесу залежатиме від завезення в Україну вакцини - чим раніше з'явиться вакцина, тим швидше ми зможемо повернутися до нормального життя".

Економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ також очікує, що в 2021 році спад зміниться зростанням, але вихід з рецесії, на його думку, не буде швидким. "Він буде дуже пологим, відповідно, економіка не буде швидко одужувати. Крім того, ми увійшли в 2021 рік з бюджетною кризою попереднього року", - заявив він "Апострофу".

За словами експерта, нинішній рік також пройде на межі фінансових можливостей бюджету - "ще один рік відсутності реальної соціально-економічної політики, рік деградації та стагнації".

Такі оцінки співзвучні прогнозам міжнародних фінансових організацій. Так, Світовий банк вважає, що ВВП України в 2021 році зросте лише на 1,5%.

Хоча в уряді думають інакше - в держбюджеті на цей рік економічне зростання закладено на рівні 4,6%. І тут виникає неприємна думка - як би не довелося його коригувати, як це сталося з бюджетом-2020 (правда, тоді це сталося з поважної причини у вигляді коронавірусу).

Урядовий прогноз інфляції більше відповідає реаліям - в бюджеті на 2021 рок вона закладена на рівні 7,3%.

З таким прогнозом згодні експерти. Так, Максим Пархоменко вважає, що ціни в цьому році виростуть в середньому на 7%.

Він також вважає, що сприятливий період для українських експортерів, який спостерігався в минулому році, продовжиться і в нинішньому: "За рахунок зростання цін на сталь ми побачимо зростання виручки металургів".

Значні валютні надходження від експорту (а також іноземні інвестиції) знижують навантаження на гривню, що сприяє стабілізації її обмінного курсу.

У бюджет-2021 закладено середньорічний курс 29,1 гривні/долар. У нинішньому році, швидше за все, долар буде балансувати біля позначки 29 гривень, при цьому курс євро, який останнім часом зростає відносно долара, досягне 36, а то і 37 гривень.

Зарплати та пенсії підвищать

У 2021 році на багатьох українців очікує зростання доходів. Так, уже з 1 січня мінімальна зарплата підвищиться з нинішніх 5000 гривень до 6000 гривень на місяць. Раніше влада обіцяла збільшити "мінімалку" до 6500 гривень з 1 липня, але плани змінилися, і це підвищення відбудеться тільки 1 грудня.

Середня зарплата в країні також має зрости - згідно з держбюджетом на цей рік, її розмір складе 13,6 тисячі гривень (на кінець 2020 року вона була на рівні близько 12 тисяч гривень).

Також має відбутися підвищення пенсій.

Вже з 1 січня виплати для пенсіонерів у віці від 65 років, які мають стаж 30 років (для жінок) і 35 років (для чоловіків), збільшаться з нинішніх 2100 гривень до 2400 гривень. Це станеться у зв'язку з підвищенням мінімальної зарплати. Відповідно, 1 грудня пенсії таких громадян виростуть до 2600 гривень.

Фото: УНІАН

У березні відбудеться щорічна індексація пенсій - як очікується, в середньому на 11% (якщо, наприклад, розмір пенсії становить 3000 гривень, то надбавка складатиме 330 гривень). А в квітні відбудеться автоматичний перерахунок пенсій працюючих пенсіонерів.

Крім того, в 2021 році двічі - в липні та грудні - зросте мінімальна пенсія, до 1854 гривень та 1934 гривень, відповідно.

Мінімальна пенсія в Україні прив'язана до показника прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність. При цьому середній розмір прожиткового мінімуму збільшиться з 1 липня до 2294 гривень, з 1 грудня - до 2393 гривень.

"Комуналка" подорожчає на третину

Але рости будуть не тільки доходи українців, а й їхні витрати.

Уже можна з упевненістю говорити про підвищення практично всіх тарифів на житлово-комунальні послуги для населення.

За словами координатора житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяни Бойко, швидше за все, піднімуть ціни на опалення та гаряче водопостачання. "У 2021 році також зростуть тарифи на послуги водопостачання (холодна вода -" Апостроф ") у зв'язку з подорожчанням електроенергії для водоканалів та інших складових", - сказала вона в коментарі виданню.

Консенсусна думка експертів - "комуналка" у 2021 році подорожчає в середньому на 30%. Отже, якщо сім'я сьогодні платить за опалення 1000 гривень, то незабаром доведеться розщедритися на 1300 гривень. Якщо рахунок за воду (в даному випадку не так важливо, холодну чи гарячу) становить 500 гривень, то буде 650 гривень.

Це поки що приблизні цифри. Але щодо електроенергії можна оперувати більш точними даними. Уряд з 1 січня скасував пільговий тариф на перші 100 кіловат-годин на місяць, який становив 90 копійок/1 кіловат-годину. Таким чином, всі побутові споживачі, незалежно від обсягу спожитої електроенергії, будуть тепер платити за тарифом 1,68 гривні/1 кіловат-годину. З огляду на те, що для багатьох домогосподарств місячне споживання до 100 кіловат-годин є цілком прийнятним, тариф для них виріс майже вдвічі. Наприклад, якщо ще в грудні сім'я заплатила за світло 45 гривень, то в січні доведеться викласти 84 гривні.

За словами Олексія Куща, все це свідчить про посилення тарифного рабства та тарифного банкрутства для простих громадян. При цьому, вважає він, влада може трохи пригальмувати подальше підвищення тарифів ЖКГ, щоб уникнути соціальних протестів, яких, тим не менше, виключати не можна.

Керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Генадій Рябцев, в свою чергу, зазначив в розмові з "Апострофом", що ринок енергопослуг буде орієнтуватися на інтереси продавців: "Споживач буде і далі позбавлятися права голосу, використовуючи ті ресурси, які йому будуть нав'язувати".

Тарифи на мобільний зв'язок і транспорт зростуть

У 2021 році подорожчає не лише "комуналка". Представники великої "трійки" операторів мобільного зв'язку - "Київстар", Vodafone і Lifecell - повідомили, що підвищать ціни практично на всі свої пакети. Ціни збільшаться в середньому в 1,5 рази.

Фото: pixabay.com

При цьому оператори пропонують різні знижки та бонуси на перші місяці користування оновленими пакетами послуг. Але заради справедливості зазначимо, що за деякими тарифними планами очікується не просто підвищення цін, але і збільшення мобільного Інтернету та кількості безкоштовних хвилин.

Також на українців чекає подорожчання залізничних квитків. "Укрзалізниця" в своєму фінансовому плані на 2021 рік передбачила з 1 березня щомісячну індексацію тарифів на 2%. Неважко порахувати, що до кінця року квитки подорожчають на 20%. Тобто, якщо сьогодні за поїздку ми платимо 500 гривень, то в кінці літа заплатимо вже 550 гривень, а незадовго до наступного, 2022 року - 600 гривень.

Цілком можливо, що подорожчає і міський наземний транспорт. Перевізники заявляють, що будуть змушені підняти ціни у зв'язку з очікуваним в січні локдауном - адже в маршрутках мають використовуватися тільки сидячі місця, а це означає скорочення доходів.

У Києві тарифи на проїзд в маршрутках можуть вирости до 10-12 гривень (з нинішніх 7-8 гривень). В інших населених пунктах подорожчання, можливо, буде не настільки відчутним, але, наприклад, в Харкові воно може виявитися ще більшим, ніж в столиці, оскільки в другому за величиною місті України пільговики їздять в маршрутках безкоштовно, в зв'язку з чим тарифи для всіх інших вже давно вище київських.

При цьому навряд чи перевізники знизять ціни після завершення локдауна.

Поки немає ніяких даних про подорожчання проїзду в метро - нагадаємо, "підземка" є в Києві, Харкові та Дніпрі. Зазвичай підвищення тарифів метрополітену пояснюють зростанням зарплат та подорожчанням електроенергії. Так як в цьому році очікується і те, і інше, повністю виключати збільшення вартості проїзду з нинішніх 8 гривень до, скажімо, 10 гривень (а то і, наприклад, до 15 гривень) не можна.

Привід для оптимізму

Втім є причини і для стриманого оптимізму. Швидше за все, в нинішньому році - ймовірно, ближче до його кінця - в Україні, як і в більшості країн світу, буде проведена вакцинація від коронавірусу, що призведе, якщо не до повного зникнення COVID-19, то, хоча б, до суттєвого зниження захворюваності.

Це, в свою чергу, буде стимулювати ділову активність, зокрема, в тих секторах економіки, які постраждали найбільше від карантинних обмежень, - в сфері послуг, івент-індустрії, туризмі, сегменті пасажирських авіаперевезень.

Активізація ділової активності, в свою чергу, сприятиме не тільки збереженню існуючих робочих місць, а й створенню нових. При цьому ті українці, які не знайдуть гідних вакансій на батьківщині, зможуть спробувати щастя за кордоном - адже напевно країни Європи, як мінімум, трохи відкриють свої кордони для заробітчан.

Ну, а ті, хто не шукає за кордоном роботу, цілком ймовірно, зможуть втілити свою давню мрію побачити Париж (і при цьому не померти). Якщо, звичайно, у них будуть на це кошти.

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР