RU  UA

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Заробітчанам роздадуть по 150 тисяч: хто може отримати гроші і на що

Кабмін зробить спробу повернути заробітчан

Кабмін зробить спробу повернути заробітчан Фото: bank.gov.ua

Українська влада вирішила роздати трудовим мігрантам по 150 тисяч гривень на відкриття свого бізнесу в Україні. Новий план з комплексом заходів з "реінтеграції" заробітчан схвалив Кабінет міністрів. Але чи допоможе він повернути українців на батьківщину - дізнавався "Апостроф".

Міністерські гранти

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль днями заявив, що трудові мігранти зможуть отримати грантову допомогу на власну справу.

"Таку законодавчу ініціативу підтримали на засіданні уряду і пропонуємо на розгляд Верховній Раді", - написав Шмигаль в своєму Telegram-каналі.

Правда фінансову допомогу в розмірі до 150 тисяч гривень дадуть не всім.

Для її отримання уряд прописав ряд умов:

  • трудовий стаж більше десяти років (у такому випадку виплату від Фонду соцстраху можна не повертати);
  • трудовий стаж менше 10 років (отримані гроші доведеться повертати);
  • підтвердження роботи за кордоном і отримання доходу протягом не менше року;
  • подати на конкурс бізнес-план;
  • зареєструватися в Україні як фізособа-підприємець або як юридична особа;
  • підприємець повинен інвестувати і власні кошти в сумі не меншій, ніж та, яку видає держава.

"Така підтримка від держави спрямована на те, щоб люди залишалися в Україні та мали можливість відкривати або розвивати свій бізнес. Це інвестиції в свою громаду, в свою економіку, в свою країну", - зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко.

Правда, на все про все з бюджету планують виділити 108 млн грн, з яких 58 млн планують повернути протягом 5 років. І якщо говорити про максимальний розмір виплат, вийде, що гранти отримають всього 720 чоловік.

Чи допоможе це повернути заробітчан

На думку Віталій Махинька, голови профспілки "Трудова солідарність", яка захищає права трудових мігрантів в Польщі, дана ініціатива справді може стимулювати повернення трудових мігрантів в Україну.

"Насправді багато працівників їдуть працювати за кордон, щоб заробити грошей та повернутися в Україну і відкрити свій бізнес. Або ж люди поїхали туди, розчарувалися, і повертаються додому. Також в зв'язку з коронавірусом багато хто повернувся. Тому для цієї категорії людей - так, це може бути стимулом", - сказав Махинько в коментарі "Апострофу".

Фото: dpsu.gov.ua

Єдиним мінусом законопроекту Махинько вважає розмір виділених з бюджету коштів на видачу грантів. Виходить, що гроші отримають менше одного відсотка трудових мігрантів. Але якщо в майбутньому з бюджету виділятиметься більше коштів, тоді в цьому буде сенс, вважає експерт.

"Що стосується розміру виплат, зрозуміло, що для столиці це будуть не дуже великі суми, але працювати за кордон їдуть в основному з маленьких містечок. Там для відкриття невеликого приватного сімейного бізнесу цього вистачить", - зазначив Махинько.

Менш оптимістично на ефективність даної програми відреагував експерт з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян. Він вважає програму непоганою, але справа в тому, що просто дати грошей на відкриття бізнесу - цього замало.

"Саме по собі відкриття бізнесу - це набагато складніше, ніж виїхати за кордон працювати. Часто при відкритті своєї справи ти інвестуєш більше, ніж отримуєш. І в майбутньому бізнес може приносити набагато менше доходів, ніж трудовий мігрант заробляв за кордоном. Не все так просто і з нашим правовим законодавчим полем і державними інститутами. Не факт, що при відкритті свого бізнесу вам не будуть вставляти палиці в колеса контролюючі органи, також карантинні обмеження сильно впливають на ведення бізнесу і вкладення коштів в нього. І ще однією проблемою є культура ведення бізнесу. У нас мало дати гроші людям, їх все ж треба навчити як вести бізнес", - пояснює Киян в коментарі "Апострофу".

Ще одна проблема полягає в тому, що ті, хто виїхав за кордон і працює там на постійній основі, навряд чи повернуться в Україну. Тому битва повинна йти саме за сезонних працівників, а їм набагато важче довести факт своєї роботи за кордоном.

"У зв'язку з цим, якщо програмою скористається хоча б один відсоток від заявленого, це вже буде успіхом", - вважає Єгор Киян.

Фото: УНІАН

Доступні кредити

Видача грантів для трудових мігрантів - це одна з програм по поверненню заробітчан в Україну. Раніше влада запустила державну програму надання доступних кредитів під власну справу "Повертайся та залишайся".

Сума кредиту - 1,5 мільйона гривень на п'ять років. Ставки наступні: 5% для чинного або нового бізнесу, який створить мінімум два робочих місця. 7% - для нового бізнесу або чинного з виручкою до 25 мільйонів гривень, який не створює нові робочі місця, але якщо ви наймаєте нового працівника, за кожного ставка буде знижуватися на 0,5%. І 9% - для тих, хто вже працює, має виручку від 25 до 50 мільйонів і хоче розширити власну справу.

Звернутися за кредитом можна в державні банки. Для того щоб претендувати на підтримку держави, потрібно буде надати бізнес-план і кредитну історію.

"Стартапи зможуть брати участь тільки з початку своєї діяльності, а діючий бізнес - тільки той, що працює не менше 12 місяців. При цьому сам учасник інвестує 20% власних коштів від усіх витрат", - говорили в Кабміні.

Читайте також

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб

Штучний інтелект проти російських вуглеводнів: за ким майбутнє

Успіх компанії Nvidia вкотре показав, що майбутнє за високими технологіями, а сировинні економіки як Росія залишаються у минулому

На воєнні рейки не перейшли: як виживає українська економіка з 2022 року

Економіка України за минулі два роки спромоглася адаптуватися до війни, але це далося їй великою ціною