RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Борги за комуналку приведуть Україну до колапсу - енергетичний експерт

Ми вже перейшли критичну межу

Ми вже перейшли критичну межу Протест проти підняття тарифів Фото: УНІАН

В Україні станом на лютий складається катастрофічна ситуація із заборгованістю за комунальні послуги серед населення. Якщо на кінець року українці заборгували за комуналку 73 мільярди гривень, то до кінця опалювального сезону борги можуть сягнути 100 мільярдів гривень. І це призведе до колапсу - розповів в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук.

- Чому "Нафтогаз" не буде продавати газ енергетичним підприємствам дешевше, ніж населенню?

- Треба розуміти, що проблема "Нафтогазу" полягає в тому, що він не хоче поступатися. Він не хоче постачати газ по нижчій ціні, ніж передбачено у так званій постанові "Амстердам +". Тобто на хабі TTF плюс транспортування. Навіть ціна для населення – 6,99 грн – буде нижчою, ніж для теплокомуненерго. Це головна проблема.

- Яка в Україні ситуація із заборгованістю? Наскільки ми близько до критичної межі?

- Ми її уже перейшли. Станом на кінець грудня 2020 року заборгованість становила 73 млрд гривень за всі комунальні послуги. Там ключові сфери – це газ і тепло.

Я думаю, що за січень, лютий і березень ми легко назбираємо ще 30 млрд гривень. Дуже легко. За січень буде взагалі катастрофічний провал. Там завжди провал, тому що свята. А тут ще й локдаун додасться, висока ціна на газ, підвищення тарифів на тепло.

М’яко кажучи, є дефіцит грошей в людей, а не просто відсутність можливості заробити. Тому я думаю, що буде 100 млрд гривень.

- Якщо в кожного накопичиться по 20 тисяч боргу, то мало хто зможе це віддати. Може бути така ситуація, що люди просто перестануть платити?

- Такі борги вже означають певну критичну межу. Влада зараз намагається вигадати вихід. Напевно, президент Зеленський, який опікується цим питанням, та інші представники влади хочуть, щоб газзбути, які в січні постачали газ по 9-10 тисяч гривень за 1 тисячу кубометрів, перерахували ці тарифи, які були на умовах ринку. Вони хочуть, щоб газзбути людям виставили фіксовану ціну. Який це ринок тоді?

Там же не тільки газзбути, там є звичайні трейдери, які повиходили на ринки. Газзбутів історично більше, у них база клієнтів була.

Тому у нас виникає ринкова диктатура, я б сказав. Це призведе до колапсу в іншій частині, де також присутня заборгованість паралельно. Це і теплокомуненерго, і газзбути, і облгази. За транспортування теж борги.

Читайте також

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб

Штучний інтелект проти російських вуглеводнів: за ким майбутнє

Успіх компанії Nvidia вкотре показав, що майбутнє за високими технологіями, а сировинні економіки як Росія залишаються у минулому