RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Слуги" готові відбирати у людей квартири, їх не цікавлять українці з їх проблемами - Олег Попенко

Олег Попенко про ініціативу влади відбирати у людей житло за комунальні борги

Олег Попенко про ініціативу влади відбирати у людей житло за комунальні борги Фото: pixabay.com

Провладна фракція "Слуга народу" готує законодавчу ініціативу, відповідно до якої в українців зможуть забирати житло та інше майно за комунальні борги. Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко під час засідання Ради 2 березня заявила, що владі треба не майно забирати, а зменшувати ціну комунальних послуг. Чи зможуть у українців забирати житло та що робити з комунальними боргами, яких набігло вже 73 мільярди гривень - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

- Юлія Тимошенко під час свого виступу в Раді заявила, що нібито є законодавча ініціатива, відповідно для якої за несплату комуналки можуть забирати і житло, і машину. Що ви про це думаєте?

- Це вже не перша пропозиція, яка лунає від "Слуг народу", щодо позбавлення майна за житлово-комунальні послуги. Я вважаю, що за середньої зарплати в 10 тисяч гривень, коли українцям приходять платіжки на 4-5 тисяч гривень в опалювальний сезон, говорити про те, що в людей забиратимуть майно через борги, бо вони фізично не можуть сплатити, абсолютно недоречно.

Борги дійсно існують. Наприклад, в січні у Херсонській області за опалення сплатили 47% споживачів. А заборгованість на 1 січня в Україні вже сягнула 73 мільярди гривень. Про це також потрібно думати перед тим, як піднімати тарифи за житлово-комунальні послуги: чи мають інші можливості сплатити за них?

Озвучу декілька цифр: у лютому платіжка українців, які проживають у багатоквартирних будинках, зросла на 1000 гривень. І при цьому субсидія, яку виділяє держава, зменшена до 33 млрд грн, якщо я не помиляюся. Минулого року вона становила 45 млрд. Тому на сьогодні я не бачу варіантів, як українці взагалі будуть сплачувати за житлово-комунальні послуги.

- То як бути людині у цій ситуації?

- На сьогодні держава не пропонує ніяких варіантів, окрім субсидій. Тому потрібно йти та будь-якими способами оформлювати її, тому що інших варіантів немає.

Держава не пропонує зниження чи перегляд тарифів. Вона каже: або ви сплачуєте, або ви можете отримати розстрочку платежа чи заборгованості. Частіше за все йдеться про заборгованість. І все. Інших варіантів у людей немає, вони змушені сплачувати. Ті, хто не може цього робити, формують заборгованість.

- А про цю законодавчу ініціативу – про так звану спецвідповідальність, про яку казала Тимошенко - це взагалі реально?

- У першу чергу у людей будуть заарештовані всі рахунки, заблоковані картки, якщо буде рішення суду.

Наступний етап – буде заарештоване все рухоме майно: автомобілі або все, що є рухомим майном.

І третій етап – це арешт квартир. На моїй пам’яті в незалежній Україні був один випадок, коли через суд в місті Рівне у людини забрали квартиру. В інших випадках люди самостійно продавали квартири та розраховувалися за житлово-комунальні послуги.

Але це все реально. Ми можемо очікувати від "Слуг народу" і не такі дії. Вони своїми заявами чітко кажуть: їх не цікавлять українці зі своїми проблемами. Для них головне, щоб були кошти в бюджеті для сплати боргу МВФ.

- З тими боргами, які вже є, що робити?

- Потрібно в першу чергу розібратися з цими боргами. Частина боргів, які мають споживачі, що проживають у сільській місцевості та приватному секторі, накопичилася перед облгаззбутами. Вони незаконно нарахували людям так званий зимовий коефіцієнт. Цих боргів досить багато.

По-друге, треба розібратися з боргами співвласників багатоквартирних будинків, які вони отримали від теплопостачальних компаній. Методика розподілу тепла у багатоквартирному будинку дозволяє нараховувати вдвічі, а то й утричі більше, ніж звичайний тариф, лише тому, що людина своєчасно не повірила лічильник або навіть не знала, що в неї встановлений лічильник. Потрібно розбиратися.

Я вважаю, що всі ці законодавчі пропозиції "Слуг народу" мають бути зупинені, доки ми з вами не зможемо захистити споживачів комунальних послуг. На сьогодні ми з вами не можемо, наприклад, скласти будь-яку претензію до теплопостачальної компанії, тому що на це можуть піти роки. А вона кожен місяць буде нараховувати величезні тарифи та формувати заборгованість.

- Тобто у судовому порядку вирішити це питання між споживачем та надавачем послуг неможливо?

- Це дуже складно. На сьогодні споживач практично не захищений від дій монополістів. Судові справи можуть тривати роками, а інших варіантів немає. Тому що Державна житлово-комунальна інспекція існувала до 2011 року – до речі, цей законопроект зараз у Раді знаходиться – немає куди звернутися. Є єдина Держпродспоживслужба, а вона переймається не тільки питаннями комуналки, а й усіма іншими. Їх просто не вистачає.

Читайте також

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб

Штучний інтелект проти російських вуглеводнів: за ким майбутнє

Успіх компанії Nvidia вкотре показав, що майбутнє за високими технологіями, а сировинні економіки як Росія залишаються у минулому