RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Уряд робить усе, щоб скоротити кількість родин, які мають право на субсидії - експерт

Деякі рішення влади ускладнюють життя пенсіонерам

Деякі рішення влади ускладнюють життя пенсіонерам Андрій Павловський Фото: facebook.com

В Україні змінили правила видачі пенсій, у зв'язку з чим 2022 рік стане останнім, коли пенсіонери в селах будуть отримувати виплати від працівників "Укрпошти". Пенсійний фонд має провести конкурс, де будуть відібрані оператори для адресного доставлення пенсій із 2023 року маломобільним пенсіонерам. Поки що ж українським пенсіонерам пропонується визначитись, як отримувати пенсії з 2023 року. Ті, хто захоче змінити усталений порядок, зможуть вибрати зручний банк і звернутись до його відділення. Ті, хто мають намір користуватися послугами "Укрпошти", мають звернутись із заявою до Пенсійного фонду особисто, або ж переслати необхідний пакет документів поштою. Чи зручними будуть ці зміни для пенсіонерів та про що має подбати уряд — в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів експерт із питань соціальної політики АНДРІЙ ПАВЛОВСЬКИЙ.

— Що ви скажете про ці нововведення? Наскільки пенсіонерам зручно буде прилаштуватися до цих змін?

— Будь-які нововведення для пенсіонерів, особливо старшого віку, є некомфортними. Люди звикають до певного порядку, а зміни викликають у них дискомфорт. Тим більше, розповідають, що гроші будуть нараховувати на банківські картки, а знімати кошти можна в банкоматах. Це зручно у великих містах, а як бути пенсіонерам у віддалених райцентрах, а особливо в селах? Хіба в кожному селі є банкомат чи відділення банку? Як собі урядовці це уявляють? Там люди звикли, що листоноша розносить пенсії. Я думаю, що для пенсіонерів, особливо старшого віку, треба зберегти цей порядок і під кінець життя не псувати людям настрій.

— Мова йшла про те, що до 2023 року буде проведено конкурс на оператора, який буде здійснювати адресні доставки маломобільним людям. Маломобільні — це ж досить невелика частина пенсіонерів. Решті таки доведеться адаптуватися?

— Маломобільні — ви врахуйте стан здоров’я людей, особливо тих, кому за 70. Вони не зможуть із віддаленого села їхати до райцентру, щоб з банкомату чи у відділенні банку зняти гроші. Їм треба за місцем проживання доставляти пенсії, матеріальну допомогу та інше. Уряд мусить подбати, у який спосіб це зробити.

— Як ви думаєте, як будуть визначати, хто є справді маломобільним пенсіонером?

— Маломобільними я б визначив усіх, хто старше 70 років. Та і з тими, хто старше 60 років, треба в індивідуальному порядку дивитися на стан здоров’я кожного пенсіонера, чи зможе він їхати кудись за 50–70 км аби зняти гроші? Держава має визначити, у який спосіб йому доставляти пенсію та іншу соціальну допомогу.

— Як зробити так, щоби виплатили недоплачені пенсії померлих родичів? Відомо, що заяву треба подати протягом шести місяців з моменту відкриття спадщини. Наскільки це державі вигідно? Чи будуть люди взагалі цим займатися?

— Ви знаєте, раніше в цьому питанні жодних проблем не було. Невже в нас уже такі скрутні справи в Пенсійному фонді, що треба чекати шість місяців? Я, наприклад, по своїй родині знаю, що коли теща померла, то дружина зняла через декілька днів після поховання ці гроші в Пенсійному фонді. Плюс пенсія за два місяці — це як державна допомога на поховання. І ніяких проблем до цього часу з цим не виникало. А тепер придумали якесь ускладнення, і людям чекати півроку? Щось я не розумію.

— У вересні закінчується термін прийому заяв на отримання субсидій. У регіонах, які опинилися в "червоній зоні" по COVID-19, виплати будуть більшими. Що ви можете про це сказати?

— Уряд з 1 жовтня скасував так звані карантинні соціальні норми споживання, які на 50% підвищували розмір субсидійних виплат. А тепер фактично це призведе до зменшення субсидійних виплат на газопостачання, водопостачання, електроенергію та опалення. Це автоматично призведе до зменшення субсидійних виплат для кожної родини в половину. Тепер, якщо ми не в "червоній зоні", родина буде отримувати в половину менше від того, що вона отримувала в останньому опалювальному сезоні.

А завдяки тому, що уряд 1 травня ухвалив більш жорсткі і складні умови нарахування субсидій, то кількість тих родин, що мають право на субсидії ще більше скоротилася. Якщо на кінець 2017 року таких було майже 7 млн українських родин, то на кінець цього опалювального сезону залишилося 3 млн. Після цієї постанови уряду тих, хто має право на отримання субсидій, залишилося 2 млн. Тобто ще на мільйон скоротили отримувачів субсидій. Уряд робить усе, щоб у будь-який спосіб скоротити кількість родин, які мають право на субсидії, щоби заощадити на бюджетних виплатах. Це цілеспрямована політика.

Новини партнерів

Читайте також

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб