RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Газу і вугілля Україні на зиму не вистачає, доведеться йти на поклін - експерт

Власного газу у нас достатньо, але є низка інших проблем

Власного газу у нас достатньо, але є низка інших проблем Фото: УНІАН

Україна має достатній потенціал, щоб забезпечувати внутрішній ринок газом власного видобутку. Але для цього необхідне стратегічне вирішення цього питання на рівні уряду. На сьогодні ж Україна змушена шукати енергетичної підтримки навіть у Білорусі, оскільки з вугіллям та газом ситуація важка - запасів на зиму не вистачить. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів експерт з енергетичних питань Андрій Гнатуш.

– Чи є в України потенціал для пошуку власних газових родовищ і чи зможемо ми наповнювати цим газом внутрішній енергетичний ринок?

– Газ в Україні видобувається, він є у достатній кількості та належної якості. Просто тим, хто займається його видобутком, вигідніше його збувати за кордон по ціні, виставленій на енергетичній біржі, а зараз вона сягає близько 40 тис грн за 1 тис кубометрів. І звичайно, що їм не вигідно продавати газ дешевше всередині своєї країни.

Читайте: Будемо забирати гроші з лікарень, шкіл і дитсадків: в Україні б'ють на сполох через ціни на газ

Але це питання стратегічне, і уряд повинен сконцентрувати всі сили на тому, щоб збільшити внутрішній газовидобуток, адже ми хочемо бути енергетично незалежними, зокрема і від Москви. А сьогодні наші представники їдуть на поклін до білоруського президента Олександра Лукашенка, щоб він нас у разі чого підстрахував.

– Почекайте, наші поїхали на поклін до Лукашенка? Що це означає?

– У нас же досі єдина балансуюча система з Білоруссю та Росією. Якщо у нас трапиться непередбачувана ситуація - а зважаючи на нашу ситуацію з газом та вугіллям, це таки трапиться - підстраховуватися ми будемо імпортом електроенергії з Білорусі або Росії.

Але коли це станеться, ми тоді на колінах поповземо для того, щоби нас рятували, бо у нас зараз немає договорів про надання екстреної допомоги один одному. І тоді нам виставлять жорсткі умови, згадавши і закрите небо, і висловлювання у бік керівництва Білорусі тощо.

Дефіцит вугілля у нас колосальний. І станом на 10 жовтня запасу газу у наших газосховищах на 33% менше, ніж в аналогічний період минулого року.

- Чи може ситуація змінитися на краще найближчим часом?

- Ні, тому що програма внутрішнього газовидобутку в Україні провалена, і винних не те, що не шукають, а покривають і відпускають за кордон. Так само і члени наглядової ради "Нафтогазу", які заробили на українцях мільйони і роз'їхалися по світу.

В Україні зараз є 10,6 млрд куб м газу, а для проходження опалювального сезону потрібно не менше 15 млрд. Недостачу будемо докупляти. Вугілля у нас 0,75 млн тон, а потрібно у тричі більше. А де ми його будемо брати? Скуповувати по світу? Так Китай скупає вугілля по всьому світу, щоб рятувати своє виробництво.

Новини партнерів

Читайте також

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб