RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Макроекономіка

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Стоп транш: чому МВФ насправді не дає Україні грошей

Можливо, що програма МВФ для України буде зупинена, як в 2009 році

Можливо, що програма МВФ для України буде зупинена, як в 2009 році Фото: Фото: Flickr / International Monetary Fund

Петро Порошенко назвав основну причину відмови МВФ надавати Україні черговий транш – це блокада Донбасу. В самому МВФ повідомили, що рішення було відстрочено для того, аби дати оцінку наслідкам останніх подій в Україні для програми. МВФ не виключає, що незабаром буде оголошена нова дата. Чим загрожує Україні відтермінування траншу, та чи дійсно блокада стала основною причиною рішення МВФ, розповідає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ангела Бочі.

Перш за все важливо розібратись з першопричинами відтермінування. За офіційними версіями - це блокада Донбасу. Але тут важливо уточнити, що мова йде не про блокадників, а власне про рішення РНБО, про ефективність управління, адже за 2 місяці блокади не було зроблено ніяких якісних розрахунків і планів виходів із цієї кризи.

Очевидно, що рішення МВФ цілком пов'язувати з блокадою Донбасу не можна. Одне із важливих завдань, які ставить перед нами МВФ, це – антикорупційна реформа. Особлива увага акцентувалась на запроваджені антикорупційних судів, які в Україні так і не стартували, під питанням також обрання аудитора НАБУ. Формально, у нас реформа антикорупційних органів полягає лише у їх створенні, адже міжнародний бізнес та інвестори не бачуть в країні змін в антикорупційному полі та не відчувають зменшення тиску.

Насправді, відтермінування четвертого траншу у березні не стало новиною, адже ми мали отримати його ще у грудні 2016 року. Нагадаю, що третій транш затягнувся, тому вже формально було зрозуміло що і питання наступного траншу буде відкладено. Крім того, четвертий транш все одно мав би бути авансовим, бо Україна формально не виконала вимог, які стосувалися проведення пенсійної реформи (підвищення пенсійного віку), реформи землі (запровадження обігу земель), запуску антикорупційних судів. Якщо говорити по суті, то з 11 структурних маяків за останній період ми виконали лише три. Попередні вимоги – бюджет і націоналізація "Приватбанку" – наша країна начебто задовольнила, але, наприклад, реформа ДФС так і не була проведена з 2015 року. Тобто і третій транш Україні дали авансом, а четвертий, швидше за все, нам вже авансом не дадуть.

Тому блокада Донбасу є швидше індикатором того, наскільки Україна взагалі готова виконувати будь-які політичні рішення, які стосуються в тому числі й економіки, наскільки влада здатна проводити швидко реформи і боротися з корупцією.

Ймовірно, що програма МВФ для України буде взагалі зупинена, як в 2009 році, і тоді головним питанням для влади буде стримування валютного курсу. І тут питання не в золото-валютних резервах, яких зараз вистачає, а в іншому факторі - паніці серед населення. Така ситуація може ще більше поглибити політичну кризу в країні. Крім того, МВФ часто є сигналом для іноземних партнерів: варто довіряти країні, чи не варто. Якщо зупиняється допомога, то це є червоним світлом для інших міжнародних партнерів.

Читайте також

Допомога Україні остаточно перейшла в режим "гроші в обмін на реформи" - нардеп Ярослав Железняк

Україна не виконала низку вимог МВФ, що може позбавити нашу країну допомоги партнерів на десятки мільярдів доларів