RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кому війна, кому мати рідна: що відбувається на ринку житла у Києві

Фахівці кажуть, що максимального падіння цін ще не відбулося

Фахівці кажуть, що максимального падіння цін ще не відбулося Фото: nv.ua

Київ завжди приваблював до себе людей з усіх куточків України широтою можливостей, а відтак і мав досить стабільний попит на житло - як купівлю, так і оренду. Однак після вторгнення російських окупантів 24 лютого ситуація змінилась; в містах та областях, де були або досі проходять бойові дії, ціни на житло впали. У Києві, наприклад, вартість оренди житла знизилася у кілька разів. Востаннє такий обвал цін спостерігався ще напередодні 2010-х років, коли внаслідок глобальної кризи скоротився ринок нерухомості. Втім завжди знайдуться адепти відомого прислів’я про війну і матінку рідну. Детальніше про столичний ринок нерухомості - у матеріалі "Апострофу".

Столичний антирекорд

Експерти серсвісу нерухомості Bird говорять, що в деяких оголошеннях дострокової оренди сума вказана на період військового стану. Тож, ймовірно, після війни ціна підскочить - і невідомо наскільки. Зараз у Києві можна знайти однокімнатну квартиру за 5000 гривень, водночас середнє значення суми оренди закріпилося від 8000 до 14000 гривень.

Це при тому, що більшість з цих квартир, які здають в оренду, аж ніяк не відповідають ринковим умовам. Про це "Апострофу" розповів Руслан, якому довелось шукати помешкання під час війни. Зі своєю нареченою хлопець переїхав до Києва з Харкова.

"Ми маємо котика, а тому розглядали лише варіанти, де можна було б жити з тваринами. І от ми знайшли непоганий варіант, який на фотографіях виглядав цілком пристойно. Коли ми туди особисто прийшли, я не міг взагалі спочатку усвідомити, куди я потрапив. Замість презентабельності - голі стіни та шафа. Та найгірше сталося тоді, коли власники почали вимагати задаток в розмірі суми оренди, коли почули, що в нас є тварина. При цьому, про ніякі знижки навіть мови не було", - розповідає Руслан.

Та в інтернет-спільнотах, де розміщуються оголошення про здачу житла без участі ріелторів, трикімнатну квартиру на станції метро "Лівобережна" без ремонту можна орендувати за 10 000 гривень. Варто зазначити, що в перший місяць війни багато хто з власників квартир або пропонував великі знижки своїм орендарям, або взагалі кошти за оренду не брали. Натомість власники квартир, які втратили орендарів через війну, досить складно знаходять нових. Пропозиції дійсно існують, але охочих виявилося замало.

"Останнім часом дійсно починають з’являтися оголошення щодо оренди різного роду житлової нерухомості. Варіанти різні, проте не всі хочуть мати таке житло, яке пропонують. Ті, хто зараз працює у сфері нерухомості, не встигають перевірити всі варіанти, які пропонуються", - розповів "Апострофу" почесний президент Асоціації спеціалістів з нерухомості України Юрій Пита.

Загалом ціни на оренду житла в столичних районах мають сталу тенденцію до падіння - за майже чотири місяці війни ціна на оренду впала на 30%. У найдорожчому районі столиці, Печерську, оренда двокімнатних квартир сягла відмітки у 10 тисяч гривень. У Солом’янському, Голосіївському та Дніпровському районах столиці - оренда квартир пропонується в діапазоні від 7 до 8 тисяч гривень.

Але якщо ринок оренди скоротився удвічі, то на купівлю житла попиту майже немає. Кількість охочих придбати житло дуже маленька через страх за житло, якщо, не дай Боже, туди прилетить “Іскандер” чи “Калібр”. Як розповіла "Апострофу" генеральна директорка столичної агенції нерухомості “Благовіст” Олена Біберова, ринок нерухомості просто завмер.

"На дорогі квартири немає попиту, оскільки доходи людей значно скоротилися через вторгнення. Наразі ціновий діапазон, який ми фіксували - це від 10 до 20 тисяч гривень за оренду, і далі навряд чи він піде. Люди потроху повертаються в Київ, але небезпека ракетних ударів нікуди не дівається, тому тут є інша причина - страх. Якщо ж війна завершиться - ринок нерухомості знову оживе. Але буде потрібен час, щоб він повернувся до статистики довоєнних часів", - розповіла Біберова.

Кому війна - кому мати рідна

Таких низьких цін столиця не бачила вже досить давно. Однак серед великої когорти тих, хто йде назустріч своїм орендарям, існують і ті, хто піднімає ціну на оренду, причому в декілька разів. Здебільшого такі випадки помічені в регіонах, де не ведуться активні бойові дії проти російських окупантів. На жаль, столиця в цьому плані теж не відрізняється від міст на заході країни.

Столичні ріелтори це пояснюють тим, що до Києва поступово повертаються люди, а тому й ціна на оренду зможе підскочити в будь-який момент. Однак через постійні скарги щодо підвищення цін на оренду меру Києва Віталію Кличку подано петицію про прирівняння орендодавців, які у військовий час підвищують ціни на оренду, до мародерів, з метою притягнення до кримінальної відповідальності згідно статті 432 Кримінального кодексу України "Про мародерство".

Також ріелтори додають, що абсолютно вся нерухомість столиці ще тривалий час буде падати у вартості (оренди та продажів). Ріелтори прогнозують падіння до кінця року ще на 10-15%.