RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Акція "Азова" під Радою: Білецький анонсував створення нової партії

Перший командир полку "Азов" Андрій Білецький заявив, що створює нову політичну силу

Перший командир полку "Азов" Андрій Білецький заявив, що створює нову політичну силу Протестна акція "Азова" під Радою проти виборів на Донбасі виявилась презентацією нової політичної партії Фото: EPA/UPG

У п'ятницю, 20 травня, народний депутат Андрій Білецький, перший командир полку "Азов, привів під Верховну раду декілька тисяч людей. Серед мітингувальників були демобілізовані бійці полку "Азов", батальйону "Айдар", громадської організації "Громадянський корпус "Азов" та інших організацій. Вони вимагали не ухвалювати закон про вибори на Донбасі та не йти на компроміси в переговорах з Росією щодо окупованого сходу України. Водночас Білецький повідомив "Апострофу", що декілька тисяч людей, які приїхали на акцію з різних регіонів країни, становлять значний організаційний потенціал, і саме з них буде створено нову політичну силу.

Декілька тисяч людей прийшли в п'ятницю під Верховну раду з чіткими вимогами не проводити вибори на Донбасі та відповідними гаслами - "Вимога нації - ні капітуляції". Переважна більшість з них - це молоді хлопці, але в їхніх рядах можна було помітити досвідчених воїнів і навіть пенсіонерів. Вони розташувалися по периметру двору перед будівлею Ради, тримаючи в руках димові шашки та прапори "Азова". Парламент і мітингувальників відділяли поліцейські та поліетиленова стрічка. "Вам не страшно?" - запитав "Апостроф" у поліцейського, згадуючи акцію "Свободи", яка для деяких правоохоронців закінчилася трагічно. "Поки ні", - говорить поліцейський посміхаючись. Перед парламентом спокійно, не відчувається і натяку на агресію.

Під час акції виступає її організатор Андрій Білецький, потім Степан Хмара. Хоче виступити і депутат Борислав Береза, але слова йому не дають, і він одразу залишає мітингувальників. Береза каже "Апострофу", що серед мітингувальників є і його "Партія рішучих громадян". Депутат переконаний, що якщо законопроект про вибори на Донбасі буде зареєстровано в Раді та поставлено на голосування, то це "розколить український парламент". Не упустив шансу покрасуватися перед камерами і нардеп Володимир Парасюк. Підтримати мітингувальників вийшли також Ігор Луценко з "Батьківщини" і деякі депутати з "Самопомочі".

У своєму виступі Андрій Білецький говорив недовго, переважно про те, що сьогодні є загроза, що через парламент проведуть закон про вибори на Донбасі. За його словами, в Москві без участі України помічник держсекретаря Вікторія Нуланд обговорює питання виборів із Сурковим. За його словами, вибори хочуть провести без повернення Україні контролю над кордоном і під наглядом так званої поліцейської місії ОБСЄ, яка після виборів поїде. Тоді Україна залишиться на самоті зі своїми проблемами, контролю над кордоном повернуто не буде, а Росія при цьому більше не буде вважатися агресором.

Після акції під парламентом Білецький розповів "Апострофу", що планує створення нової політичної сили вже найближчим часом. Хоча у своєму виступі на мітингу про це і не згадував.

"Ми віримо в те, що треба об'єднати пасіонарну частину України, об'єднати людей, які воювали, волонтерів та створити новий порядок денний для країни. Необхідна нова політична сила", - зазначає депутат. І одразу додає, що, коли відбудеться оформлення цієї політичної сили, точно не відомо, оскільки для цієї діяльності потрібні гроші, а брати гроші від олігархів він не планує. "Ми будуємося не зверху, як звикли інші партії, а знизу. Сьогодні з'їхалося вісім-десять тисяч людей зі всієї України, це величезний організаційний і моральний потенціал. Якщо процес буде відбуватися настільки активно, то це (створення партії, - "Апостроф") станеться дуже швидко", - пояснює Білецький.

"Апостроф" уточнює, чи не планує він об'єднувати свої зусилля з Дмитром Ярошем, який також анонсував створення партії. "Дмитро Ярош анонсував партію, але я не знаю, чи є там якісь люди. Ми не анонсували партію, у нас вже є структура в 23 областях, організація і люди", - каже Білецький.

Білецький планує створити партію на базі Громадянського корпусу "Азов", який має розгалужену всеукраїнську структуру. У цієї громадської організації до такої ідеї ставляться позитивно.

"Ми з Громадянського корпусу "Азов", це громадська організація. Сюди приїхали активісти з усієї України. Ми здійснюємо суспільно-політичну діяльність, і в нас мережа громадських активістів по всій Україні. Ми розвиваємося, зростаємо. Спочатку ми були просто тилом "Азова", потім переросли в громадську організацію, а нині ми будемо всеукраїнською партією", - розповідає Ярослав, активіст ЦК "Азов" з Івано-Франківська.

Однак виявляється, що про політичні плани Білецького знають далеко не всі з тих, хто прийшов під Раду.

Боєць розформованої 51-ї бригади, який представився Олександром, каже, що не хоче мати з політикою нічого спільного. "Я в політику не вірю, як казала моя класна керівниця, політика - це брудна справа. Я не люблю брудних справ, а люблю чисте, прозоре і справедливе. А те єдине, що в нас є в Україні, - це політика і партії, більше нічого немає", - обурюється боєць.

Його побратим з батальйону "Айдар", який представився "Абаром", взагалі пропонує створити батальйон з народних депутатів, тоді вже війна, на його думку, швидко закінчиться. "У нас у Верховній раді є близько 500 депутатів, це батальйон. Ми женемо їх на схід, і я вам скажу, що впродовж доби стрілянина на сході припиниться ", - зазначає Абар.

Він додає, що якщо в парламенті буде ухвалено закон про війну на Донбасі, то там будуть самі депутати. "Перемістимо Верховну раду на Донбас, і буде в нас новий парламент. А вони (нинішні депутати, - "Апостроф") нехай будуть на Донбасі", - каже боєць.

Народний депутат Андрій Білецький (в центрі) планує створити партію на базі Громадянського корпусу "Азов", який має розгалужену всеукраїнську структуру Фото: УНІАН

Самі депутати в парламенті розділилися на тих, хто виступає проти виборів на Донбасі та підтримує сьогоднішню акцію, і тих, хто це критикує. Депутат з БПП, який побажав залишитися анонімним, зазначив, що політична сила Білецького буде тяжіти до міністра Авакова, бо нібито саме в його безпосередньому підпорядкуванні перебуває "Азов".

У свою чергу депутат від "Самопомочі" Ярослав Маркевич нагадав, що керівництво Нацгвардії (у складі якої тепер перебуває полк "Азов", - "Апостроф") сьогодні контролюється президентом Порошенко. "Критикувати міністра зараз не дуже складно, при ситуації, що склалася, у нього досить обмежений вплив на Національну гвардію, вона вже не підпорядковується йому безпосередньо. Раніше призначення керівника Нацгвардії було під контролем міністра Авакова, а після прийнятих змін президент контролює призначення керівника Національної гвардії", - сказав депутат "Апострофу".

Нардеп Олександр Бригинець з БПП припустив, що нова партія Білецького може конкурувати в питаннях Донбасу з новою партією Ахметова, яка, на його думку, буде створена.

Бригинець також різко розкритикував Білецького, який, за його словами, привів до парламенту військових. "Якщо військовий займається політикою, то він вже не військовий. І Білецькому, і деяким іншим давно треба було вибрати для себе - або він займається війною, або політикою", - зазначив Бригинець.

У свою чергу Андрій Білецький спростував інформацію про те, що в акції брали участь діючі військові.

"Тут немає жодного військового крім тих, хто демобілізувався: десантників, наших друзів з ВСУ, добровольчих батальйонів. Тут близько 800 хлопців з "Азова", які пройшли фронт і давно демобілізувалися", - наголосив Білецький. За його словами, це добре, що в акції взяли участь демобілізовані фронтовики, які мають моральний авторитет звертатися і до країни, і до парламенту. Білецький також різко висловився щодо тих депутатів, які пов'язують його з міністром Аваковим. "Вони відверто брешуть, що в принципі для них є звичайною справою. Кожен "азовець", який є військовослужбовцем, перебуває в пунктах постійної дислокації або на бойовому завданні", - підкреслив депутат.

Депутат від "Батьківщини" Ігор Луценко, якого "Апостроф" попросив прокоментувати створення нової партії на базі Громадянського корпусу "Азов", зазначив, що він підтримує подібні ініціативи військових і волонтерів.

"З точки зору інтересів "Батьківщини", мені треба казати, що "це все дуже погано". Але вони абсолютно правильно зробили те, що давно треба було зробити, а саме консолідований марш добровольців, які представляють певні категорії людей з визначеними політичними вимогами. Резніченко (активіст і боєць Дмитро Резниченко, – "Апостроф") також буде створювати свою партію "Новий вогонь", я теж їх підтримаю, а ця (нова політична сила Білецького, - "Апостроф") буде називатися ГК "Азов", або швидше за все просто - Громадянський корпус", - зазначив депутат.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві