RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Як у Раді хоронять ТСК щодо офшорів Порошенко

У БПП не хочуть створення комісії щодо офшорів, а "Народний фронт" їм підігрує

У БПП не хочуть створення комісії щодо офшорів, а "Народний фронт" їм підігрує Народні депутати так і не створили тимчасову парламентську комісію щодо розслідування офшорів українських політиків Фото: Владислав Содель

Поки президент Петро Порошенко тільки готується боротися з офшорами, народні депутати на минулому пленарному тижні анонсували створення в парламенті тимчасової слідчої комісії (ТСК) з розслідування офшорів українських політиків, в тому числі і самого президента. Однак, пленарний тиждень закінчився, і виявилося, що депутати питання створення ТСК "заговорили" і успішно поховали. Імовірність того, що ТСК буде створена на наступному пленарному тижні, який пройде з 31 травня по 3 червня, також є вкрай низькою, оскільки, як кажуть представники позакоаліційних фракцій, це не вигідно депутатам з коаліції.

"Подивіться на балкон. Дві камери, на перших антикорупційних слуханнях! Це ганьба! Це, чесно, ганьба!" - обурювався із парламентської трибуни позафракційний депутат Віктор Чумак під час парламентських антикорупційних слухань 18 травня. Депутат Ігор Луценко з "Батьківщини" кинув погляд на зал і висловив думку, що присутні на слуханнях є так званою "сектою" тих, кому небайдужа антикорупційна боротьба. А журналіст-розслідувач Денис Бігус зазначив, що на антикорупційні слухання у Раді прийшло мало не журналістів, а депутатів. …Йшов третій день "заговорювання" створення парламентської ТСК щодо офшорів і схоже, антикорупційними питаннями у парламенті всі були по горло ситі.

Радикальна партія Олега Ляшка блокувала парламентську трибуну з перервою на вихідні ще з минулого пленарного тижня, вимагаючи аби комісію таки створили. Відразу після того, як журналісти виявили у Порошенка компанію зареєстровану в офшорах, чи не у всіх своїх виступах Олег Ляшко не перестає заявляти про необхідність створення комісії, наголошуючи, що вона має займатися найперше саме офшорами президента. Причому на його думку це має бути не просто ТСК, а спеціальна тимчасової слідча комісія, яка відповідно до 111 статті Конституції України може розслідувати злочини президента України. В цю комісію відповідно до Основного закону мав би бути включений також спеціальний прокурор і спеціальні слідчі, а саме її створення і діяльність мали б стати частиною процедури імпічменту президента.

В коаліції вимоги Ляшка щодо створення комісії перестали ігнорувати після того, як до нього долучилися також "Батьківщина" і "Самопоміч". Правда, про ніяку комісію в рамках процедури імпічменту не могло бути мови, на це в коаліції не погоджувались. Тому, як розповідають у "Самопомочі", Ляшка переконували погодитись на звичайну тимчасову слідчу комісію. “Ми не віримо, що ТСК буде ефективною, але зайвий раз привернути увагу до проблеми офшорів не завадить, тому ми переконали Ляшка змінити текст проекту постанови і погодитись на створення звичайної ТСК. Він вже погодився", - розповів "Апострофу" голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Під проектом постанови, підготованої Ляшком, підписалися також представники "Батьківщини" і "Самопомочі". Однак, навіть те, що комісія не буде частиною процедури імпічменту, не допомогло її створити.

Після довгих дискусій в коаліції таки принципово погодились на створення комісії. Однак, депутати ніяк не могли домовитись про те, що саме вона повинна розслідувати. В БПП пропонували розслідувати політичну корупцію у владі, в тому числі і питання офшорів, а в позакоаліційних фракціях хотіли сконцентруватися саме на дослідженні документів, оприлюднених Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів, у яких фігурувало прізвище Порошенко. БПП наполягали на тому, що не треба звужувати роботу до документів реєстратора Mossack Fonseca. Нардеп від БПП Олексій Мушак зазначив журналістам, що треба досліджувати не лише офшори президента, але й інших політиків, в тому числі і лідерів депутатських фракції у парламенті. В БПП вважають, що Ляшко так упирається в розслідування документів Mossack Fonseca, бо переживає, щоб не викрили політичну корупцію, в яку змішаний він чи його депутати.

"Ми за розслідування всіх наявних підозр і фактів політичної корупції, а Ляшко – тільки тих, де не стосується його. Проте, чи справді не стосується, я вже писав – польоти на приватних літаках бізнесмена, якого пов’язують з Фірташем і Могилевичем, використання авто, про які нічого нема в декларації, ані у власності, ані в оренді", - написав у себе на сторінці в соціальні мережі нардеп від БПП Володимир Ар’єв.

"В мене офшорів нема", - запевняв журналістів Ляшко.

Відповідно до закону парламентські фракції делегують до комісії своїх членів відповідно до розміру фракції. Ляшко зазначив, що від Радикальної партії особисто працюватиме в ТСК. "Батьківщина" делегувала нардепа і колишнього журналіста Ігора Луценка, а у "Самопомочі" пропонували Тетяну Острікову.

В БПП делегували до ТСК п'ять своїх депутатів: Владислава Голуба, Олексія Мушака, Михайла Кобцева, Павла Різаненка та Володимира Ар'єва. Але і тут без скандалу не обійшлося, бо до комісії захотів нардеп Сергій Лещенко, який має великий досвід журналіста-розслідувача. Обурений Лещенко повідомив про те, що депутат Володимир Ар'єв, якого запропонували до комісії, не буде безпристрасним у своїй роботі, оскільки його помічником був батько народного депутата, першого заступника голови парламентської фракції БПП і близького друга президента Порошенка Ігоря Кононенка. Врешті Володимир Ар’єв заявив, що відмовляється від участі в роботі комісії.

У фракції "Народного фронту" взагалі зі своїми представниками визначалися дуже довго, і на всі запитання журналістів відповідали що розглянуть це питання на засіданні фракції. Врешті-решт вирішили делегувати нардепа Сергія Драюка. Однак, про внесення постанови в сесійну залу фракції так і не домовились.

Час йшов, питання переносилось з одного дня на інший, знову і знову обіцяли обговорити на зустрічі з головами фракцій у кабінеті спікера Андрія Парубія. А потім депутати знову і знову казали журналістам: не можемо домовитись.

Нардеп Ігор Луценко пояснив "Апострофу" затягування питання дуже просто: "В БПП не хочуть створення цієї комісії, а в "Народному фронті" їм підігрують".

На фоні перепитій зі створенням комісії, у середу 18 травня в парламенті відбулися парламентські антикорупційні слухання, на яких обговорювали боротьбу з корупцією в Україні і в тому числі – питання, пов’язані з офшорами. У слуханнях взяли участь представники чи не усіх органів, що відповідають сьогодні за боротьбу з корупцією, в тому числі і міністр юстиції Павло Петренко. Але і тут тим нечисленним депутатам і журналістам, які прийшли на ці слухання, не вдалося побачити якихось вражаючих результатів. Представники влади, серед яких було і керівництво Національного Антикорупційного Бюро, і Національного агентства протидії Корупції, і антикорупційний прокурор запевняли, що перші результати вже є, а громадські активісти і журналісти казали: ситуація не покращується.

Журналіст Дмитро Гнап зазначив, що рівень корупції за останні два роки в Україні не змінився. "Якщо в часи Януковича корупція була схожа на великий крейсер, який суне собі по поверхні моря, і їм просто на все начхати, а команда цього крейсера напихає собі кишені грошима і відстрілюється по периметру, то сьогодні через те, що Україна пройшла Майдан і зараз у війні, громадянське суспільство посилилося, але корупціонерів не стало набагато менше. А більшість з них чудово прилаштувалися при цій владі і корупція сьогодні перетворилася на підводний човен, який причаївся в глибині моря, але який має не гірший, але й можливо й кращий боєзапас, в порівняні з крейсером і який там десь всередині, такий самий небезпечний як і крейсер", - описав ситуацію журналіст-розслідувач, додавши що сьогоднішня боротьба з корупцією перетворилася на тотальну імітацію, а всі позитивні зрушення відбуваються виключно під тиском суспільства. Журналіст звинуватив у корупції президента і його друзів. Гнап підкреслив, що корумповані депутати сьогодні є практично в кожній фракції парламенту.

Голова парламентського антикорупційного комітету Єгор Соболєв із "Самопомочі", взагалі заявив, що підрахував скільки народних депутатів причетних до корупції. "Клептократична більшість за моїми підрахунками складає 280-290 депутатів. Їм трошечки не вистачає до Конституційної більшості і можливо це врятувало нас від зміни Конституції", - зазначив Соболєв.

Не втримався, щоб не висловитись на цю тему і нардеп Сергій Лещенко, який хотів потрапити до складу так і не створеної ТСК. Він натякнув, що парламент є головним корупційним майданчиком в країні. "Це фактично найбільший бізнес-клуб Європи і головна політична біржа нашої держави, де відбуваються "тьорки", розмови, домовленості, обмін грошей на політичну лояльність, тендери на підтримку кандидатів, все це відбувається в цьому залі, коли тут сидять депутати і відбувається наша політична діяльність", - не скупився Лещенко на слова про своїх колег.

Під час антикорупційних слухань не обійшлося і без обговорення ситуації з офшорами. Віталій Шабунін із Центру протидії корупції наголосив на тому, що до офшорів має бути прискіплива увага. "Коли пан Кононенко говорить, що в офшорах не головне, хто чим володіє, то мабуть це головне. В офшорах головне сховати кінцевого власника за безликою структурою компаній”, - зазначив Шабунін.

Ситуацію з офшорами політиків прокоментував і голова НАБУ Артем Ситник. "Сам по собі офшор не є кримінальним правопорушенням… якщо ці офшори не використовуються для скоєння злочинів, то це не є кримінальна відповідальність", - пояснив Ситник.

В якому б ключі сьогодні не піднімалася проблема офшорів, її не вирішити до того моменту, поки депутати реально не почнуть розглядати це питання в парламенті, а не просто "заговорювати". Хоча, навіть у разі створення ТСК, без нового закону про парламентські слідчі комісії, її робота буде швидше за все такою ж безрезультатною, як і всіх попередніх. На сьогоднішній день створення такої ТСК - це не більше ніж просто привернення уваги журналістів до проблеми. Очевидно, що потрібно не просто створювати ТСК, а приймати законодавство для боротьби з виведенням українських капіталів в офшори. Але щоб все це зробити депутати перш за все повинні бути в цьому зацікавлені. А ось у цьому якраз є дуже великі сумніви.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України