RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вибори на Донбасі: у Порошенка прораховують варіанти

Депутати та експерти розмірковують, чи готовий Донбас до проведення виборів

Депутати та експерти розмірковують, чи готовий Донбас до проведення виборів Народні депутати вважають, що за нинішніх обставин вибори на окупованих територіях Донбасу малоймовірні Фото: Владислав Содель

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Геооргій Тука розповів, як повинен відбуватися процес реінтеграції Донбасу. За його словами, на останньому етапі цей процес передбачає також вибори на непідконтрольних Україні територіях. Проте, як з'ясував "Апостроф" у народних депутатів і експертів, за нинішніх обставин негайна реінтеграція окупованих територій нереальна. Нереально зараз і виконання Мінських угод, а також проведення на контрольованих територіях виборів згідно українського законодавства.


В інтерв'ю "Апострофу" Георгій Тука пов'язав процес реінтеграції Донбасу з виконанням Мінських угод і зазначив, що він повинен завершитися виборами на окупованих зараз територіях. Раніше президент Петро Порошенко не виключав, що в разі виконання необхідних умов вибори на Донбасі можуть відбутися ще в цьому році. У БПП навіть готують законопроект, який повинен бути зареєстрований в парламенті найближчим часом. Проте, як з'ясував "Апостроф", на сьогоднішній день у можливість проведення виборів не вірять навіть депутати з фракції БПП.

У коментарі "Апострофу" нардеп від БПП Вадим Денисенко наголосив, що сьогодні не може бути й мови про проведення виборів в окупованих регіонах Донбасу. Коментуючи слова Георгія Туки, Денисенко зазначив, що, на його думку, міністерство, де той є заступником міністра, має займатися відновленням інфраструктури підконтрольних територій України і, зокрема, тих, які українські військові звільнили від проросійських бойовиків. Крім того, на думку депутата, міністерство має займатися тимчасово-переміщеними особами, а також - спільно з Міністерством інформаційної політики - роз'яснювальною роботою серед мешканців окупованих територій.

"Ні про яку реінтеграції окупованих територій сьогодні не може йти мова. Ніяких виборів сьогодні на Донбасі не може бути. Тука спочатку повинен визначитися з тим, чим займається його міністерство", - зазначив Денисенко.

Його колега по фракції Мустафа Найєм також вважає, що вибори на території, зайнятій так званими ЛНР і ДНР, зараз неможливі. Про це він, зокрема, написав у своєму блозі. "Щодо виборів в ДНР і ЛНР. Останнім часом це питання кілька разів наполегливо порушували на зустрічах з послами, дипломатами та іноземними політиками. Якщо коротко – я проти будь-яких виборів на окупованих територіях за нинішніх умов. Я прихильник політичного процесу, однак те, що нам зараз пропонують, не має нічого спільного ані з політикою, ані з правом", - зазначив Найєм.

Більш того, він вважає, що внесення цього питання до порядку денного Верховної ради "призведе до непередбачуваних наслідків”. "Я не бачу і не відчуваю підтримку цього питання в залі Верховної ради чи в суспільстві. Ці закони гарантовано будуть провалені, а сама спроба буде використана різними силами як зайвий привід демонстрації своєї радикальності", - зазначив Мустафа Найєм.

Ще один нардеп від фракції БПП, Олександр Бригинець спробував пояснити слова президента Петра Порошенка і помічника держсекретаря США Вікторії Нуланд про проведення виборів на Донбасі. "Україна має демонструвати світовій громадськості бажання провести вибори, повинна висувати ті умови проведення виборів, які є об'єктивними і зрозумілими для всього світу. Весь світ розуміє, що вибори не бувають під автоматами. І Нуланд про це сказала, і Порошенко про це сказав, але деякі політики тільки почули першу фразу - "Україна хоче провести вибори". Ми готові провести вибори хоч завтра, але для цього потрібно, щоб Росія вивела свої війська, передала контроль над кордоном, щоб запрацювали наші закони і так далі. Чи можливо це завтра? Ні. Чи можливо це до кінця року? Ні. Чи можливо це в наступному році? Боюся, і в наступному році це неможливо", - відзначив Олександр Бригинець "Апострофу".

Народний депутат Ігор Попов з Радикальної партії вважає, що Україні потрібно реінтегрувати Донбас, але необхідно зробити це на умовах, вигідних для України. "Поки на наших умовах хочемо це робити тільки ми, але не хочуть робити ані росіяни, ані їхні сателіти в невизнаних "республіках", а також Франція і Німеччина", - підкреслив Попов. Він додав, що, на його думку, Мінські угоди вже фактично застаріли. "Поки рішення президента полягає в тому, що ми робимо вигляд, що виконуємо Мінські угоди. На певному етапі тактично це було правильно, але зараз це вже не може продовжуватися".

За словами Ігоря Попова, одним з каменів спотикання в переговорах в Мінському форматі є і те, що від України вимагають, щоб ще до виборів всім сепаратистам була надана амністія. Україна на такий варіант не погоджується і готова надати амністію тільки для декого з них. Попов підкреслив, що сьогодні в українському парламенті настрої такі, що закон про амністію не пройде.

У свою чергу старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк не бачить сьогодні можливості реінтеграції Донбасу без проведення виборів і повного виконання Мінських угод, чого, на його думку, досягти не вдасться. Він також вважає, що якщо Мінські угоди виконані не будуть, то це може привести до зняття санкцій з Росії. Однак, на його думку, навіть під загрозою зняття санкцій Україна не буде реінтегрувати окупований Донбас, оскільки сьогодні це занадто дорого для української економіки.

Октисюк зазначає, що Росія хоче, щоб реінтеграція відбулася в посткримських кордонах, щоб Україна була федералізована шляхом надання деяким районам Донбасу особливого статусу, а Крим - залишився російським. На це, вважає Октисюк, українська сторона також погодитися не може.

"Це навіть буде випробуванням для єдності ЄС, тому що є низка країн, які виступають проти санкцій. Але швидше Європа розділиться, ніж Україна виконає свої зобов'язання за Мінськими угодами", - зазначив Октисюк. Він також підкреслив, що зняття санкцій з Росії не стане трагедією для України, адже будуть зняті тільки санкції ЄС і тільки ті, які були введені відносно Росії за окупацію Донбасу. При цьому залишаться санкції, які були введені у зв'язку з окупацією Криму. Крім того, якщо ЄС і зніме санкції з РФ, то США їх точно залишать в силі.

Втім, західні політики обіцяють, що цього літа ЄС все ж продовжить санкції проти Росії. Зокрема, міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив 23 травня про те, що після консультацій з європейськими партнерами стало зрозуміло, що Євросоюз не має наміру знімати санкції. "Під час двосторонніх зустрічей, коли ми запитували про позиції країн, то всі вони стверджують, що питання продовження санкцій вже вирішене", - зазначив Ващиковський.

Депутати з коаліції в розмовах з Апострофом" неодноразово відзначали, що в їх фракціях є депутати, які не будуть голосувати за вибори на Донбасі. Ставлення до прийняття закону про вибори, навіть у фракції БПП і "Народному фронті", в цілому неоднозначне, тому відповідний законопроект у парламенті досі не зареєстрований. У той же час голосування за уряд і генерального прокурора показали, що якщо є політичне рішення, на його виконання вдається зібрати голоси. Тому в даному випадку все буде залежати від того, що вирішить президент Петро Порошенко. Та чи зможе він, його фракція і партнери з "Народного фронту" переконати суспільство в тому, що такий закон дійсно необхідний? Адже, як показують останні події, значна частина суспільства виступає категорично проти виборів на Донбасі.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України