RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін подав Україні добрий знак

Російський правозахисник пояснив, чому в Кремлі вирішили звільнити Надію Савченко

Російський правозахисник пояснив, чому в Кремлі вирішили звільнити Надію Савченко Рішення Путіна про звільнення Савченко може бути знаком того, що він піде на компроміс і далі Фото: EPA/UPG

На рішення президента Росії Володимира Путіна обміняти Надію Савченко на російських ГРУшників Єрофєєва і Александрова вплинули вмовляння і тиск Заходу. І цеq тиск потрібно обов'язково продовжувати, вважає російський правозахисник Лев Пономарьов.

Я весь час дивувався, чому Путін не підпише рішення про помилування. Це адже вигідне рішення. Адже коли людина робить добру справу, то незалежно від того, який цей чоловік - хороший чи поганий - це завжди добре. До того ж, до Путіна вже дуже давно зверталися з проханням помилувати Надю, та й не тільки її.

Але варто відзначити, що при Путіні інститут помилування як такий, в принципі, практично перестав працювати. І це незважаючи на те, що президент має на це право. Абсолютно неправильно говорять, що потрібно робити для цього якесь звернення. Це неправда. Формулювання в Конституції таке: президент має безумовне право на помилування. Вважайте, що це його примха. Ось хоче - і милує. Кого завгодно. Чи то вбивця, чи людина, яка не винна, як у випадку з Надею Савченко. Але Путін цей інструмент використовував лічені рази, і лише в політичних міркуваннях. Тоді як Єльцин робив це багато, часто і навіть із задоволенням.

З іншого боку, сьогоднішнє рішення Путіна (помилувати Савченко, - "Апостроф") - хороший знак ще і щодо подальшого розвитку ситуації на сході України. Це дійсно сигнал, що вже незабаром зрушення можуть піти і у відношенні так званих українських заручників, які були затримані на території Росії після військових дій на Донбасі. Усіх їх треба обмінювати на російських громадян, які знаходяться в українських в'язницях. Це може бути першим кроком на шляху до обміну "всіх на всіх".

Так що, безумовно, з одного боку, очікуване, але в той же час дуже несподіване рішення Путіна, є певною ознакою того, що, можливо, Путін зможе піти на компроміс і далі. Але піде чи ні - ми, на жаль, не знаємо. Однак, надія, все одно, повинна супроводжувати наші дії. І краще - на українській землі.

Складно сказати, що саме вплинуло на логіку дій Путіна, але, однозначно, в цьому відчувався і тиск Заходу. Якими саме це були дії Заходу стосовно Путіна - тобто, чи були це вмовляння, чи реальний тиск, чи, може, вплив того й іншого, - складно сказати, але треба продовжувати це робити, раз є результат цих дій. Треба лише мати завзятість і терпіння.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України