RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна на Донбасі: які втрати понесли армії України та Росії

Російська і українська армія втратили на сході багато броньованої техніки та артилерії

Російська і українська армія втратили на сході багато броньованої техніки та артилерії Україна зазнала величезний спад в бронетехніці та артилерії за час проведення бойових дій на Донбасі Фото: EPA/UPG

Міжнародний інститут стратегічних досліджень (International Institute for Strategic Studies - IISS) випустив щорічний звіт The Military Balance-2016, що описує бойові можливості і технічне оснащення збройних сил різних країн світу. Щодо України вказується, що наша країна понесла величезні втрати в бронетехніці і артилерії, які можна пояснити тільки веденням бойових дій на Донбасі. У порівнянні з "довоєнними" The Military Balance-2013 втрати української армії в озброєнні і техніці місцями складають близько 50% від колишньої чисельності. Помітні втрати в техніці зазнала і російська армія. Це стосується, насамперед, артилерії та бойових броньованих машин.


Міжнародний інститут стратегічних досліджень заснований в 1958 році і базується в Лондоні. Він спеціалізується на висвітленні військово-політичних конфліктів і випускає щорічні звіти, присвячені бойовим можливостям різних армій світу. Нещодавно був випущений один з таких звітів - The Military Balance-2016. Окремий розділ цього документа присвячений українській армії. Експерти IISS згадують про анексію Криму і відзначають, що мобілізація, яка проводилася для боротьби з сепаратистами на сході України, продемонструвала, що бойові можливості ВСУ знижені з-зачерез неадекватний рівня підготовки і недостатню кількості ресурсів.

У звіті також вказується, що в 2015 році президент Петро Порошенко підписав закон про збільшення чисельності ЗСУ з 184 до 250 тисяч. У той же час, за даними IISS, збройні сили досі "використовують старе радянське обладнання, а ВПК почав повертати техніку, яка раніше знаходилась на зберіганні, включаючи танки Т-80. "США почали постачати в Україну військове обладнання несмертельної дії", - наголошується в звіті.

В даний час, за даними IISS, на озброєнні ЗСУ знаходяться 788 танків, включаючи 710 одиниць різних модифікацій танка Т-64, 70 танків Т-72 і 8 танків Т-80БВ. Крім того, понад 1300 танків знаходяться на зберіганні. У їх числі - 10 новітніх танків Т-84 (БМ "Оплот") і 20 застарілих радянських танків Т-55.

Також українська армія має понад 1300 одиниць бойових броньованих машин (ББМ), включаючи 210 бойових машин піхоти (БМП-1) і 960 БМП-2, а також понад 1850 одиниць ствольної і реактивної артилерії. Фахівці IISS нарахували 133 ударних бойових вертольота Мі-24, а також 202 літака, що входять до складу Повітряних сил України. Це винищувачі, штурмовики, навчальна, військово-транспортна і розвідувальна авіація. Кількістю бронетехніки і авіації інформація про бойові можливості ВСУ не вичерпується - у звіті вказується досить точна кількість засобів ППО, бойових кораблів, протитанкових засобів, різних типів вертольотів, протитанкових ракетних комплексів, бронетранспортерів, бойових розвідувально-дозорних машин, і. т. д.

На перший погляд, сила здається досить значною, але якщо порівняти дані 2016 року з тим, що Україна мала до початку війни, то кидається в очі величезний спад, перш за все, в артилерії і бронетехніці. В огляді The Military Balance-2013 вказується, що два з половиною роки тому Україна мала 1100 різних модифікацій танків Т-64 (у сховищах перебували 165 танків Т-80, 600 Т-72, 650 Т-64 і 20 Т-55); понад 3 тисяч ББМ, включаючи 994 БМП-1 і 1434 БМП-2, а також 3351 одиницю ствольної і реактивної артилерії. При цьому в 2013 році експерти IISS вказували, що через провал оборонної реформи українська армія здатна захищати лише "обмежену територію", а велика кількість радянського обладнання потребує заміни.

Просте порівняння обох документів показує, що за останні два роки українська армія втратила понад 300 танків, понад половини ББМ, а також майже 50% артилерійських систем. Такі втрати можна пояснити тільки бойовими діями на Донбасі, активна фаза яких відбувалася влітку 2014 і взимку 2015 року, причому велися вони виключно зброєю сухопутних військ. Бойова авіація застосовувалася в обмежених масштабах, тому її зменшення обчислюється одиницями.

Звертає на себе увагу ще й те, що для відновлення втрат сховищ було взято порівняно небагато танків, а ось втрати в ББМ і артилерії, очевидно, виявилися непоправними. У той же час, у квітні спікер Міноборони Оксана Гаврилюк повідомила, що з початку проведення АТО, станом на квітень 2016 року, було відремонтовано 46,5 тис. одиниць озброєння і військової техніки (в січні ця цифра становила 34 тис. одиниць). Таким чином, якщо вірити українським офіційним особам, відновлення бойового потенціалу ЗСУ йде хорошими темпами. Британські фахівці, очевидно, цю точку зору не поділяють.

Хто ж міг завдати української армії такі втрати? В серпні 2015 року Генштаб опублікував аналіз проведення АТО в серпні-вересні 2014 року, в якому вказав, що до початку серпня в АТО було задіяно близько 40 тис. особового складу, в тому числі - 32 тис. військовослужбовців ЗСУ і 5,5 тис. одиниць важкого озброєння і військової техніки. Співвідношення сил з бойовиками Генштаб оцінив як 1 до 1, проте, ймовірно, мова йде тільки про живу силу, тому що противники не мали співвідносної з ВСУ кількості артилерії, бронетехніки, а тим більше авіації. На це часто скаржилися їх ватажки, зокрема, Ігор Гіркін (Стрілок). Приміром, прориваючись з Слов'янська, Гіркін втратив майже всю свою бронетехніку: два танки, дві БМП-2 і одну БМД-1. При цьому ще два танки "стрілківці" змогли вберегти і доставити в Донецьк.

Після поразки під Іловайськом і завершення невдалої для української армії кампанії 2014 року президент Петро Порошенко заявив про величезні втрати, які понесли ВСУ. "На 60-65% військова техніка в частинах, що стояли на перших рубежах у зоні конфлікту, була знищена. Нічим було захищатися", - повідомив глава держави. І ця оцінка багато в чому наближається до висновків фахівців IISS. Зазначимо, що найбільший збиток ВСУ понесли, коли намагалися взяти під контроль ділянку кордону в Донецькій і Луганській області і потрапили під вогонь російської артилерії, який та безкарно вела зі своєї території.

Таким чином, дані The Military Balance вказують на те, що український ВПК поки не зміг відновити бойовий потенціал ЗСУ, втрачений під час війни на Донбасі. З іншого боку, такі величезні втрати є ще одним незаперечним свідченням вторгнення регулярної російської армії на територію України та її активної участі в боях, бо іррегулярні формування ДНР і ЛНР, які до 20 числа серпня 2014 року були практично повністю знищені, просто не мали сил і засобів для того, щоб завдати ВСУ такої великої шкоди.

До речі, російська армія зазнала втрат у бронетехніці і артилерії, які також можна відстежити за звітами The Military Balance. Приміром, у 2013 році ЗС РФ мали понад 2800 танків, і ще 18 тисяч одиниць знаходилися на зберіганні. А ось за даними 2016 року, кількість танків у складі збройних сил Росії скоротилося на 100 одиниць, а зі складів було взято 500 танків. Правда, у 2016 році в розпорядженні ЗС РФ з'явилося 600 модернізованих танків Т-72Б3, яких не було у звіті за 2013 рік, тому мова, швидше за все, може йти не стільки про великі втрати, скільки про технічне переоснащення російської армії.

А ось помітний спад в артилерії і парку бойових броньованих машин важко пояснити тільки лише переозброєнням і списанням старих зразків. Так, в 2013 році ЗС РФ мали більш ніж 7360 ББМ, а в 2016 році - вже 5400, причому найбільше було втрачено БМП-1 і БМП-2 - в цілому 1500 штук. При цьому склади, на яких зберігаються 8500 БМП-1 і БМП-2, так і залишилися недоторканими. Що ж стосується ствольної і реактивної артилерії, The Military Balance за 2013 рік вказує цифру 5436+ одиниць, а в 2016 році - вже 4180+. Очевидно, українська армія зовсім не залишалася у боргу, особливо, що стосується артилерійських дуелей. Однак, на відміну від українського, російський ВПК може легко компенсувати весь заподіяний збиток, а може, вже й компенсував, якщо взяти до уваги досить численні факти знищення російських танків під час боїв на Донбасі.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві