RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Велика чистка та нові справи проти Януковича: Луценко розповів, чим займеться в ГПУ

Юрій Луценко анонсував масштабні перетворення в Генеральній прокуратурі

Юрій Луценко анонсував масштабні перетворення в Генеральній прокуратурі Генеральний прокурор України Юрій Луценко Фото: УНІАН

30 травня Юрій Луценко, нещодавно призначений генеральним прокурором, дав свою першу велику прес-конференцію. Луценко розповів, що має намір попрацювати в ГПУ протягом півтора-двох років і за цей час не тільки провести масштабну "чистку" відомства, але і перетворити його на установу європейського зразка. Також він повідомив, що будуть відновлені кримінальні провадження щодо екс-президента Віктора Януковича і його оточення, включаючи справи з розстрілів на Майдані.


Юрій Луценко став генеральним прокурором України 12 травня 2016 року. Це вже четвертий генеральний прокурор, призначений після Революції Гідності. Його попередники, Олег Махніцький, Віталій Ярема і Віктор Шокін, так і не змогли перемогти корупцію в Україні. Депутати, які голосували за надання згоди на призначення Луценка генеральним прокурором, аргументували, що саме йому під силу зламати корупційну систему, оскільки він сам відсидів і зіткнувся з несправедливістю в ГПУ.

Посада генерального прокурора дісталася Луценко нелегко. Цьому передували довгі переговори в коаліції, а також внесення змін у закон про Генеральну прокуратуру, які були підготовлені спеціально під Луценко. Це дозволило Юрію Віталійовичу стати генпрокурором без юридичної освіти. Сам Луценко всіляко заперечує той факт, що законопроект був змінений саме під нього. Генпрокурор зазначає, що це був комплексний документ, який стосувався не тільки змін вимог до кандидата на посаду глави ГПУ, але і ряду інших моментів.

На першій з дня вступу на посаду масштабної прес-конференції Юрій Луценко розповів про ті зміни, які збирається реалізувати у відомстві.

Реформи на місцях
Насамперед, генпрокурор анонсував реформу відомства за європейським зразком: "Я справді прийшов у Генеральну прокуратуру на півтора-два роки. Цей термін пов'язаний не тільки з моїми особистими планами в житті, але також і з законодавчим полем, яке передбачає, що через два роки Генеральна прокуратура України повинна перетворитися на європейську організацію, в якій не буде слідства взагалі. Воно буде передане в Національне антикорупційне бюро або Державне бюро розслідувань. За цей час у мене є головна мета - перетворення ГПУ в європейський інститут і за методами, і за способом та метою її роботи".

Для цього Луценко має намір влаштувати масштабний перегляд призначень в органах прокуратури на місцях, залучаючи юристів, які раніше не мали відношення до системи: "Я збираюся це робити за принципом "трава пробиває асфальт". Це означає, що будуть переглянуті рішення про призначення регіональних і місцевих прокурорів. Я "знизу" хочу наповнити місцеві прокуратури юристами, які досі не працювали в Генеральній прокуратурі. Безумовно, є чесні, віддані молоді, професійні прокурори, і це не означає, що всі вони залишаться без роботи. Однак неможливо, щоб із 3388 кандидатів ззовні, які подавали кандидатури на конкурси в місцеві прокуратури, посади отримали тільки двоє, при 180 місцевих прокуратурах. Таким чином, ця робота буде переглянута, і кожна вакансія буде заповнюватися професіоналами, які пройдуть конкурс і тести, але з більшим акцентуванням на допуск кандидатів ззовні, які мають юридичну освіту, але не працювали в органах прокуратури".

Луценко додав, що саме з числа цих молодих прокурорів через рік, у квітні 2017 року, повинні бути створені органи прокурорського самоврядування.

Кадрові призначення
Генпрокурор повідомив журналістам, що вирішив звільнити трьох своїх заступників - Юрія Севрука, Романа Говда та Юрія Залиску. Жодного з них Луценко не критикував на прес-конференції, лише зазначив, що попросив їх написати заяви. У той же час Юрій Луценко заявив про призначення трьох нових заступників генпрокурора. Першим заступником був призначений народний депутат від "Народного фронту" Дмитро Сторожук, заступником з питань міжнародного співробітництва - Євген Єнін (раніше він був радником посольства України в Італії), а заступником з питань реформування – відомий адвокат Валентина Теличенко.

"Я дав сто днів усім керівникам слідства, які займають свої посади. Крім того, я провів певну реорганізацію. Департамент під керівництвом Юрія Грищенка - це тепер головне слідче управління на правах департаменту. Це означає, що слідчий і процесуальний керівники адміністративно будуть співпрацювати", - пояснив Луценко.

"Департамент №2 (раніше - управління спеціальних розслідувань, - "Апостроф") під керівництвом Сергія Горбатюка також підвищує свій статус - від управління до департаменту, що дає можливість мати як слідчих, так і прокурорів процесуального нагляду, прискорить проходження справ і припинить внутрішню війну між різними службами Генпрокуратури. Перед ним стоїть основне завдання - покарання тих, хто розкрадав країну. Мова йде про організовані злочинні угруповання часів Януковича, про тих, хто репресував опозицію, хто бив, а потім і вбивав людей на Майдані", - сказав Луценко. Він додав, що Сергій Горбатюк отримав завдання підготувати і пройти всю процедуру заочного засудження за розстріли на Майдані. Крім того, Горбатюк отримав у своє підпорядкування кримінальні провадження по узурпації влади Януковичем, щодо діяльності сина Януковича і високопоставлених чиновників часів колишнього президента.

"Третій департамент (з розслідування і нагляду над кримінальними провадженнями у сферах державної служби та власності, - "Апостроф") під керівництвом Володимира Гуцуляка втратив свій особливий статус. Він заходить на правах всіх інших у блок слідства. Він не буде направлятися жодним народним депутатом. Він підпорядковується виключно моєму заступнику по слідству і мені персонально. Чим він буде займатися? Економічними злочинами, у тому числі, вчиненими діючими чиновниками. Один із прикладів - це справа Дельта-банку, який обкрадав державу на мільярдні суми, а також справа "Укргазвидобування", - сказав Луценко .

"Я очікую заяв про відбирання бізнес-активів від будь-якої бізнес-структури - чи то відбувалося це за часів Януковича, чи то відбувається сьогодні", - зазначив генпрокурор. За його словами, якщо надійдуть відповідні заяви в ГПУ, то після розкриття кримінальних справ такі активи можуть повернутися до попередніх законних власників.

"Наприклад, за відомим паном Іванющенком значаться кілька виробництв. Ми звернули увагу на те, що в "панамському списку" є більше десяти офшорів, пов'язаних з паном Іванющенком. Зараз ми аналізуємо, який український бізнес у відповідний період раптом перейшов у власність цих офшорів", - сказав Луценко.

Юрій Луценко також анонсував велику "чистку" в Генеральній прокуратурі і заявив, що її буде проводити призначений ним начальник департаменту внутрішньої безпеки Петро Шкутяк, який одночасно буде керівником робочої групи по перевірці прокурорів в центрі і на місцях: "Ця велика чистка буде проходити під керівництвом молодої людини, котра пройшла фронт, котра точно не візьме жодного хабара - я знаю Петра достатньо довго, як і його батька".

"Буде створена генеральна інспекція при ГПУ за зразком департаменту юстиції США. У нас є домовленість щодо співпраці, як методологічної, так і кадрової, з посольством США. Я розраховую, що в липні в Україну приїде пан Богдан Витвицький, американський юрист українського походження і громадський діяч... Сподіваюся, він очолить конкурсну комісію по відбору в генеральну інспекцію при ГПУ. Підпорядковуватись вона буде виключно генеральному прокурору", - сказав Луценко.

Луценко також попросив підтримки у журналістів для нової команди прокуратури, особливо для Петра Шкутяка. "Очищати прокуратуру, кастову недоторканність, у якої за плечима зв'язки, гроші, судовий захист, депутатський захист та багато іншого - важко. Підтримайте цього бійця, який взявся на моє прохання за цю важку, але дуже потрібну роботу", - сказав Луценко.

Про гучні кримінальні справи
Генпрокурор заявив, що будуть заново відкриті справи проти Олени Лукаш та Олександра Лавриновича. "Пані Лукаш. Я б на її місці так не радів. Ми повинні отримати остаточні документи однієї з державних установ, після цього справу буде відновлено і буде прийняте законне рішення", - зазначив генпрокурор. Така ж ситуація, за його словами, і з кримінальною справою проти екс-міністра юстиції Володимира Лавриновича.

Луценко також додав, що можуть бути закриті кримінальні справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе і політичного діяча В'ячеслава Чорновола, а також про отруєння екс-президента Віктора Ющенка.

Генпрокурор пообіцяв, що буде розслідувати справу про скандальної закупівлі так званих "вишок Бойка" та про використання коштів Кіотського протоколу. За словами Юрія Луценка, незважаючи на те, що "вишки Бойка" сьогодні знаходяться на території, не підконтрольній Україні, справу все ж можливо розслідувати.

Луценко також додав, що найближчим часом не буде вносити до парламенту подання на зняття недоторканності з народних депутатів. "Жодної справи, за якою я можу підписати подання у Верховну раду про зняття депутатської недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності, немає", - сказав генпрокурор.

Луценко підкреслив, що в боротьбі з корупцією та розкраданням коштів йому цікаво притягнути до відповідальності не одного конкретного чиновника, а цілу мережу, яка працює за тією чи іншою схемою і розкрадає державні кошти. "Відповідати повинні не тільки шістки, і не тільки сімки, і навіть не валети. Відповідати має вся колода мафіозних карт", - резюмував Юрій Луценко.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України