RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Марк Фейгін: позиція адвоката Новікова близька до Медведчука та Кремля

Адвокати Савченко пояснили, чому вони пересварилися між собою

Адвокати Савченко пояснили, чому вони пересварилися між собою Адвокати Надії Савченко (зліва направо): Ілля Новіков, Марк Фейгін і Микола Полозов Фото: EPA/UPG

У середу, 8 червня, соціальні мережі сколихнула публічна сварка між адвокатами Надії Савченко - Марком Фейгіним, Миколою Полозовым та Іллєю Новіковим. Приводом до неї стало повідомлення у Facebook, в якому Ілля Новіков спробував прокоментувати заяву Надії Савченко про готовність розпочати переговори з ватажками ДНР і ЛНР Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким. Це спричинило жорстку реакцію з боку Фейгіна та Полозова, які попросили більше не асоціювати їх з Іллєю Новіковим. "Апостроф" систематизував причини конфлікту, який, як виявилося, має дуже давній характер і, схоже, вельми далекий від завершення.

Скандальну заяву про готовність розпочати переговори з ватажками незаконних ДНР і ЛНР народний депутат Надія Савченко зробила 7 червня в ранковому ефірі "Радіо Ера". "Три кроки. Перший - продовжити санкції проти Росії. Друге - вийти на прямий зв'язок з ДНР і ЛНР без третьої та четвертої сторін... Пан Захарченко і пан Плотницький можуть позиціонуватися за повноваженнями - з мене корона не впаде - нехай позиціонуються як народні депутати від ДНР і ЛНР. Я готова з ними говорити", - заявила Савченко, яку нещодавно звільнили з російського полону, куди вона потрапила "завдяки" бойовикам.

Крім досить широкого резонансу (Надію Савченко, зокрема, звинуватили в тому, що вона грає на руку Путіну), необережна заява льотчиці призвела до публічної сварки між її адвокатами Марком Фейгіним, Миколою Полозовим та Іллєю Новіковим. Все розпочалося зі спроби Новікова у своєму Fаcebook прокоментувати слова Савченко: "Чуваки, якщо ви остаточно розучилися читати далі заголовка і слухати до кінця фрази, то не відкидайте так різко ідею помиритися із Захарченко. Це, конкретно для вас, не найгірший варіант. Вам насправді з Путіним буде набагато зручніше і зрозуміліше. А йому з вами. Це про сьогоднішній вибух "вишивати", так".

Водночас адвокат роз'яснив читачам, що за два роки роботи по справі Савченко давно став на бік українців: "Мережа wifi, яку роздає мій телефон, як і раніше називається Putinhujlo". "Щодо того, чи корисні переговори із Захарченком і Плотницьким... Людей з підвалів витягувати треба, і прямо зараз. Вони нічим не гірші тих, хто сидить у російських тюрмах. Їхнє становище навіть гірше і небезпечніше. Чи можна таким шляхом домогтися чогось більшого, наприклад миру? Я особисто так не думаю. Але я не даю з цього приводу жодних порад. Адвокат, який безкоштовно роздає поради в інтернеті, швидше за все, просто не зможе знайти собі клієнтів", - зазначив Новіков.

Це зумовило різку реакцію з боку Марка Фейгіна та Миколи Полозова, які знову ж таки у Facebook попросили більше не асоціювати себе з Іллєю Новіковим. Колеги були обурені тим, що Новіков намагається брати участь у політичному житті України і давати поради, як чинити в тому чи іншому випадку, порушуючи таким чином головні принципи роботи адвоката. "Є громадяни Росії, які начебто і не "вата", але без попиту і запрошення лізуть в українську політику, суспільні відносини, дають поради, як жити тощо. Залежно від мотивів своєї діяльності їх можна розділити на три категорії: 1) М...даки. 2) Провокатори. 3) М...даки-провокатори. А можна в принципі і не розділяти", - зазначив серед іншого Полозов.

За словами Фейгіна та Полозова, над справою Савченко працювала "команда адвокатів", куди попросився Ілля Новіков. "У якийсь момент, порушуючи домовленості, він став грати у свою гру. Так званий "закон Савченко" просував саме він, всупереч нашій домовленості про невтручання в українську політику і законотворчість. Тепер він намагається нав'язати Україні закон про присяжних засідателів... Про його демарш одразу стало відомо владі РФ... Адвокати в РФ повинні займатися захистом осіб у Росії і на територіях, контрольованих владою Росії, а не втручатися у внутрішні справи України", - пояснив Полозов.

З цієї причини Фейгін назвав Новікова "абсолютно зайвою і шкідливою ланкою" в команді адвокатів, які захищали українську полонену. "Ми вже з грудня не спілкуємося, бо це дуже і дуже складна історія. Але сьогодні ми з ним хоча б не разом, не в кейсі Савченко. Ми домоглися результату. Тому тепер немає жодної необхідності човгати по паркету і робити вигляд якоїсь спільної роботи. Немає в нас з ним жодних спільних справ", - заявив "Апострофу" Фейгін.

Характеризуючи Новікова як фахівця, Марк Фейгін пояснив, що коли той почав брати участь у справі Савченко, то був "політично недосвідченою людиною, яка отримала статус буквально кілька років тому": "І тут він почав роздавати поради і оцінки. Хто право дав? Йому б попритриматися. І якщо він має можливість займатися якимись справами українських громадян, нехай ними займається. Але я бачу, як він це робить. Він замість захисту займається незрозуміло чим, соціальними акаунтами... Справа закінчена, він більше не адвокат Савченко. Вона більше не потребує його захисту і його консультацій".

У бесіді з "Апострофом" Фейгін повторив думку Полозова про те, що неприпустимо громадянам Росії, ким би вони не були, коментувати заяви українських політиків, одним з яких сьогодні є Надія Савченко, котра розпочала свою самостійну політичну кар'єру. Хоча б тому, що "Росія воює на Донбасі". "Я не дуже розумію цю політичну позицію, яку він (Новіков) висловлює. Вона дуже близька до медведчуківської та кремлівської позиції. Не один раз я це вже чув. Він нещодавно прямо в інтерв'ю заявив про те, що "Путін нічого не знав, його підставили" у справі Савченко. Тобто як це?" - дивується Марк Фейгін.

Відповідаючи на звинувачення колег, Ілля Новіков повідомив "Апострофу", що в жодному разі не намагався коментувати висловлювання Савченко: "Увесь мій коментар стосувався реакції людей на ось ці слова Надії. Реакція була абсолютно неадекватною. Я взагалі великий прихильник того, щоб спочатку вникати, а потім говорити. Більшість людей, які на цю тему висловлювалися, просто читали заголовок, що "Савченко хоче розпочати переговори із Захарченком". Хтось з них хоча б потрудився прочитати цю стенограму або хоча б завантажити послухати підкаст?"

Примітно, що обидві конфліктуючі сторони заявляють, що за два роки процесу Надія Савченко з просто підзахисного перетворилася для них у друга. Ось тільки Марк Фейгін ще раз підкреслив, що адвокату неприпустимо бути політичним консультантом і коментувати чиїсь висловлювання, а ось Ілля Новіков залишає за собою право "коментувати все, що завгодно". "Це не його (Фейгіна) справа. Надія - не тільки мій клієнт, вона мій друг. Наші професійні відносини відтоді, як я перестав її захищати в російському суді, завершилися, а людські залишилися. Наша робота з Марком закінчилася із завершенням цієї справи. Тому його ця ситуація не стосується. Все, що вважаю за потрібне, я коментую", - підкреслив Ілля Новіков, зазначивши, втім, що готовий "зам'яти конфлікт", якщо Фейгін не буде його розвивати.

Враховуючи, що сторони поки не знайшли спільної мови з приводу того, варто російським адвокатам брати участь у політичній кар'єрі Савченко чи ні, скандальна ситуація, схоже, є не вичерпаною. "Конфлікт дуже давній. Там було ще багато чого такого, про що треба дізнатися", - зазначив серед іншого Марк Фейгін.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві