RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Чи є Савченко агентом Путіна: навіщо льотчиці контакт с бойовиками

Перемовини Надії Савченко з ватажками ЛНР та ДНР не дадуть результат

Перемовини Надії Савченко з ватажками ЛНР та ДНР не дадуть результат З моменту повернення в Україну Надія Савченко стала одним з головних ньюсмейкерів в країні Фото: EPA/UPG

Надія Савченко, Герой України і народний депутат, стала чи не головним ньюсмейкером в Україні. Вона висловила кілька тез, що йдуть врозріз з офіційною політикою української влади. Зокрема, в ефірі "Радіо Ера" вона заявила, що готова вести переговори з ватажками так званих ДНР і ЛНР як з "народними депутатами". В інтерв'ю одному з відомих блогерів зазначила, що не проти амністії бойовиків. А в інтерв'ю британській "The Telegraph" вона нагадала, що лідери сепаратистів - теж українці. "Апостроф" вирішив поцікавитися, що про слова колишньої полонянки думають за кордоном. Свою думку з приводу останніх заяв Надії Савченко "Апострофу" висловив відомий російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський.


По-перше, я вас дуже прошу це обов'язково написати - це (історія з Савченко, - "Апостроф") внутрішня справа України, до якої я як російський журналіст жодного відношення не маю. Я можу лише висловити свою точку зору стороннього іноземця, раз вже ви нею цікавитесь. На мою думку, Савченко - людина імпульсивна, не дуже здатна прорахувати наслідки своїх заяв. У неї добре підвішений язик. Вона - непоганий оратор і природжений популіст. Хоча в даному випадку вона промахнулася.

Стосовно фактичної сторони її абсурдні заяви. Вона повинна знати, що Олександр Захарченко – це взагалі ніхто. Його призначила Москва. Як призначила, так і відкличе. Більш того, "командири" так званої ДНР, позиція яких в тій чи іншій мірі не влаштовувала Москву, відкликані або вбиті. І є всі підстави вважати, що це зробили аж ніяк не українські спецназівці і аж ніяк не "товариші по зброї". Значить, ні про яку самостійну позицію Захарченко й мови бути не може. Якщо б він почав вести якусь самостійну гру, то на наступний день, в самому кращому для нього випадку, його б просто зняли. Тому практичного сенсу в її (Савченко) пропозиції (вести переговори з Олександром Захарченко та Ігорем Плотницьким, - "Апостроф") ніякого немає.

Вона - військова людина, і вона знає, що єфрейтор не може впливати на полковника. Тому Захарченко, по-перше, не може впливати на Москву, щоб вона відвела війська, а по-друге, з якої ж це радості йому це робити? Ну, відведе Москва війська, ну, закриє кордон. І що тоді буде з паном Захарченко? Хто йому дасть гарантії, що він хоча б залишиться живий? На наступний день після того, як зникне так звана "Донецька республіка", в Захарченко будуть три варіанти: тікати в Росію, сісти у в'язницю або застрелитися. Тому Захарченко життєво зацікавлений у тому, щоб Росія не закривала кордон і тримала там війська. Це просто гарантія його особистої безпеки.

Я також читав абсолютно параноїдальні висловлювання українців про те, що, якщо Савченко закликає до пом'якшення відносин з Донбасом, значить, вона - агент ФСБ. Це більше схоже на анекдот про Штірліца, який йде по імперській канцелярії в мундирі полковника Радянської армії і в фуражці з зіркою Героя Радянського союзу. І потім кажуть: "Ніколи ще Штірліц не був близький до провалу, як у цей момент". Очевидно, що завербований агент буде висловлюватися проти тієї країни, яка його завербувала. Щоб ніхто його ні в чому не запідозрив. Це - ази оперативної роботи. Але головне - зовсім не це. Головне - розгойдувати ситуацію і показувати Заходу, яка Україна божевільна, агресивна і некерована країна. А найкраще – влаштувати третій Майдан. Ось це було б вигідно. А не заяви "Давайте дружити".

І хоча Савченко - людина впливова, з цілого ряду причин вона не зможе змусити українське керівництво до подібних переговорів. Одна з цих причин полягає в тому, що це - політична смерть для багатьох депутатів.

А ось на Європу такі переговори могли б вплинути, оскільки вони перетворюють Захарченко з терориста в легітимного українського політика. І тоді Європа, якій гірше гіркої редьки набридла вся ця історія, і яка не знає, як від цього звільнитися, із задоволенням сказала б: слухайте, у вас там прямі переговори, з'ясовуйте свої відносини, а від нас відчепіться.

Могла б позиція Савченко вплинути і на українське суспільство, оскільки чарівні слова "мир" і "припинення війни" завжди дуже сильно впливають на людей. А вже тим більше сказані людиною, яку вважають національним героєм. Але, як я вже говорив, заяви Савченко - безглузді. І, звичайно, вони зовсім не означають, що Савченко - агент ФСБ...

... Хоча, знаєте, а чому б і ні? Це справді пекельний план Москви: знайти популярну в Україні людину, яка покаже Європі, що Росія тут не при чому, що це внутрішньоукраїнський конфлікт, що починаються внутрішньоукраїнські переговори, а значить, з Москви можна зняти санкції. Зберегти так звану "Донецьку республіку", а Захарченко - легітимізувати, ввести його, як троянського коня, в українську політику, і в підсумку, поступово і плавно повернути Україну приблизно до того положення, яке було до 2013 року. Може, такий план в Москві? Може й так, безумовно. Але його реалізація впирається в проблему виведення російських військ, без яких Захарченко злетить через якийсь місяць. Без прямої воєнної підтримки і економічної підтримки з Росії, Донецька, та й Луганська "республіки" існувати не зможуть. Як тільки Росія відмовиться від цих утворень, вони просто зникнуть. Доля Захарченко та Плотницького при цьому може складатися по-різному, але в будь-якому випадку вона буде незавидною.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України