RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Антиросійський фронт руйнується: західні ЗМІ обговорюють перспективу зняття санкцій з РФ

Журналісти закликають не поспішати зі скасуванням санкцій ЄС проти Росії

Журналісти закликають не поспішати зі скасуванням санкцій ЄС проти Росії Європі поки що вдається включати "червоне світло" всім спробам проросійських західних сил скасувати санкції проти РФ Фото: Володимир Сєргєєв/Sputnik

Західна преса в останні дні активно обговорює можливе продовження санкцій проти Росії, введених за агресію проти України, або, навпаки, їхнє пом'якшення і навіть скасування. Приводом для обговорень стала резолюція Сенату Франції, яка закликає до поступового скасування обмежень, а також відкритий лист низки європейських депутатів про необхідність зняти персональні санкції з голови ФСБ Олександра Бортнікова та керівника Служби зовнішньої розвідки РФ Михайла Фрадкова. Незважаючи на те, що Мінські угоди Росією не виконуються, західна преса прогнозує ослаблення санкційного режиму вже в найближчі місяці. Поки ж Європі вдається зберігати єдиний фронт підтримки продовження санкцій проти РФ.

Габріелла Бачинська написала для Reuters статтю під назвою "ЄС продовжить санкції проти Росії наступного тижня". Автор посилається на дипломатичні джерела, згідно з якими обмеження будуть продовжені ще на шість місяців, але надалі їх пом'якшать. "За інформацією з дипломатичних джерел, представники ЄС у Брюсселі обговорять продовження санкцій 21 червня, і міністри країн блоку проголосують за рішення в ході зустрічі 24 червня", - уточнює журналіст.

Британська газета Independent опублікувала лист 12 євродепутатів з Франції, Італії, Німеччини, Мальти та Словенії. Вони просять зняти персональні санкції з голови Федеральної служби безпеки Олександра Бортнікова і директора Служби зовнішньої розвідки Михайла Фрадкова.

"На практиці це означає, що головам російської розвідувальної служби буде дозволено отримувати візи для поїздок до Євросоюзу, тобто вони матимуть можливість зустрічатися і безпосередньо спілкуватися зі своїми іноземними колегами. У цій області ключове значення має довіра, і візові заборони однозначно заважають співпраці та діалогу на високому рівні, яких ми потребуємо перед загрозою, що нависла над нами ", - пишуть євродепутати. На їхню думку, Росія завдяки її позиції в Сирії має доступ до цінної інформації щодо ІДІЛ, і "відмовлятися від неї було б великою помилкою".

Вільям Кортні і Майкл Халцель у статті "Путін намагається погрозами домогтися скасування санкцій" для американського Newsweek говорять про те, що Кремль ініціював кампанію залякування і дезінформації, спрямовану на руйнування зв'язків між Європою та Америкою, а також між європейськими країнами.

"Сьогодні стали з'являтися тривожні сигнали про те, що підтримка рішення про пом'якшення санкцій зростає, зокрема, з боку німецьких соціал-демократів і французького Сенату, який у середу, 8 червня, проголосував за резолюцію, яка закликає до "поступового та часткового" скасування санкцій. Крім того, з Угорщини надходять похмурі чутки про те, що угорський уряд може спробувати блокувати консенсус з питання про продовження санкцій на червневому саміті Євросоюзу. Тим не менше російська кампанія не дає значних результатів у зв’язку з внутрішніми суперечностями", - пишуть журналісти. На їхню думку, Кремль вважає європейців "слабкими, безпринципними і наївними", дратує і лякає їх своєю війною в Україні та пов'язаною з нею пропагандою.

Ще одне американське видання The Wall Street Journal зазначає, що санкції проти Росії необхідно продовжити. Журналісти Бенжамен Хаддад і Ханна Тоберн опублікували статтю під назвою "Не знімайте санкції з Росії": "Це було б помилкою. До звичайних ділових відносин з Москвою повертатися поки рано. Скасування санкцій стало б небезпечним сигналом, який демонструє, що Європа слабка і розколота".

Видання зазначає, що східна границя України, як і раніше, контролюється бойовиками, яких підтримує Росія, а на українській території продовжують перебувати російські війська і найманці.

"Європейцям не слід обманюватися символічними жестами доброї волі, такими як рішення президента Володимира Путіна звільнити українську льотчицю Надю Савченко, якими б втішними вони не були. Ці кроки подобаються тим, хто прагне відновити відносини з Росією, однак реальному прогресу вони практично не сприяють", - пишуть журналісти.

На думку авторів статті, скасування санкцій сприятиме відновленню бойових дій на сході України. "Коли два роки тому санкції були одноголосно прийняті, це стало рідкісним моментом, коли європейці виявили солідарність і єдність у стратегічному питанні. Нині, коли європейці захопилися самобичуванням і скаргами на власну слабкість, про це забувають", - вважають автори.

Журналіст Матіас Брюггман у статті "Антиросійський фронт руйнується" для німецької газети Handelsblatt зазначає, що президент Росії Володимир Путін буде приймати високих західних гостей на економічному форумі в Санкт-Петербурзі. Участь у форумі візьме і голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. На думку журналіста, в Європі хочуть привернути до себе Москву і за допомогою одного великого рішення зробити корективи в розвиток конфлікту в Україні.

"Щоб забезпечити в ЄС єдність з цього питання, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр хоче запропонувати ослаблення жорсткого фронту і полегшення санаційного тягаря на той випадок, якщо в процесі реалізації Мінських домовленостей щодо встановлення миру в Східній Україні відбудеться прогрес", - пише автор матеріалу.

Журналіст Ніклас Свенссон у статті "Поки ми чекаємо Путіна" для шведського видання Expressen пише, що в Європі готуються до пом'якшення санкцій, і може статися так, що знайти консенсус у цьому питанні буде непросто.

"Хоча поки Європа є щодо питання про санкції єдиним фронтом, у багатьох країнах опір їм зростає, особливо це стосується Південної Європи. Все більше людей говорять, що санкції не діють, і що прийшов час вести бізнес з Росією. Головам урядів 28 країн ЄС буде непросто домовитися про продовження санкцій в їхньому нинішньому вигляді. Ситуація в Україні не дає підстав для зміни санкційної політики", - пише журналіст.

Німецьке видання Der Spiegel опублікувало інтерв'ю з американським експертом Джозефом Бремлом, який теж порушив питання санкцій.

"Вашингтону потрібно зберегти обличчя. Але намічається тенденція до скасування санкцій. І Захід знову готує привабливі пропозиції на кшталт нещодавньої ініціативи Меркель щодо створення єдиного економічного простору від Ванкувера до Владивостока. Цікаво, чи погодяться на це росіяни? Чи готові вони вступити в міжнародну конкуренцію і виграти? Адже в Москві є чимало людей, яким і в умовах санкцій і конфронтації живеться зовсім непогано — наприклад, співробітникам силових відомств", - вважає Бремл.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України