RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Громадянам Росії замість свободи пропонують "патріотизм"

Російська опозиція зібрала понад 500 тисяч підписів проти скандальних законів Ірини Ярової

Російська опозиція зібрала понад 500 тисяч підписів проти скандальних законів Ірини Ярової Протест проти "пакета законопроектів Ірини Ярової" об'єднав всю російську опозицію Фото: duma.gov.ru

Понад 520 тисяч осіб менше ніж за тиждень підписалися під електронною петицією за скасування так званого "антитерористичного пакету" законів депутата російської Держдуми Ірини Ярової, з прийняттям якого в Росію повертається сталінська практика судів за інакомислення. Петиція стала тим рідкісним випадком, коли об'єдналася вся російська опозиція: скасувати "пакет Ярової" вимагають як націоналісти, так і ліберали. За законами РФ для того, щоб федеральна влада розглянула петицію, їй необхідно набрати 100 тисяч голосів. Ось тільки російська преса факт підтримки півмільйоном людей скасування драконівських законів проігнорувала. Лідер російського руху "Русские" Дмитро Дьомушкін вважає, що Кремль просто злякався настільки масової незгоди росіян і дав команду новину про підтримку петиції заблокувати.

Ще не так давно сісти у в'язницю за картинку в соціальній мережі, опозиційну діяльність, критику влади або просто за суперечку з історії вважалося неможливою дикістю. Сьогодні це вже стало нормою російського життя. Причому строки і санкції з цими вкрай розмитими статтями за "інакодумство" ростуть з космічною швидкістю - у деяких розділах вже доходячи до 10 років позбавлення волі. Покарання, порівнянне з убивством людини, можуть дати за "злочини інакомислення", не тільки не пов'язані з насильством, а й навіть із заподіянням шкоди. Адже в подібних справах ніколи не буває потерпілих і конкретних постраждалих! А звинувачення фактично виносять різні "експерти філології, лінгвістики, історії" тощо, які працюють в центрах Міністерства юстиції

Щоб остаточно перемогти громадянське суспільство і свободу, треба перемогти вільне поширення інформації, єдиним засобом для чого сьогодні є Інтернет. Влада РФ, взявши під тотальний контроль телевізор, газети і великі інформагентства з новинними сайтами, вже кілька років думає, як під приводом боротьби з екстремізмом і тероризмом обмежити права громадян висловлювати свої думки та ділитися інформацією в мережі. У нас відбирають свободу, пропонуючи застій і диктатуру, а натомість пхають "патріотизм". Що ж, "патріотизм" - єдине, що є в достатку в рабського і напівголодного населення Північної Кореї, і, мабуть, в Кремлі вирішили, що цього буде достатньо і для покірних росіян.

Новина про те, що проти "Пакету Ярової" проголосувало півмільйона людей, була повністю заблокована в російських ЗМІ. Всі основні інформагенції після "консультацій" відмовилися випускати це повідомлення у свої стрічки. Таких випадків у моїй практиці було лише кілька, і всі вони були з дуже істотних причин. Не зовсім зрозуміло, чому все-таки так налякала кремлівських кураторів ЗМІ інформація про нешкідливе голосування, що її вирішили заблокувати.

Проти нового закону виступили найбільші російські інтернет-компанії - Mail.ru і "Яндекс", а також профільні асоціації РАЕК і РОЦИТ і навіть робоча група "Зв'язок та ІТ" при уряді Росії.

Стільникові оператори, які тепер зобов'язані протягом трьох років зберігати відомості про передані дані та допомагати ФСБ розшифровувати трафік, спочатку також звернулися до президента з проханням не підписувати цей документ, але після умовляння, "усвідомивши всю глибину і відповідальність", почали торгуватися. Так, генеральний директор "Мегафону" Сергій Солдатенков запропонував ввести додатковий податок для операторів стільникового зв'язку, щоб виконати положення "пакету Ярової" про зберігання даних користувачів. Розмір нового податку, на його думку, повинен становити близько 1 % від річної виручки. З цих грошей, повідомив голова "Мегафону", держава могла б самостійно створювати центри обробки та зберігання необхідних йому даних. "Це не наше завдання, невластива нам функція", — підкреслив Солдатенков. Запровадження нового податку, розповів голова "Мегафону", підтримує і керівництво МТС. Ця ідея, за його словами, обговорювалася під час зустрічі з автором пакету Іриною Яровою. "Зараз у тому вигляді, в якому цей законопроект є, ми не зможемо його виконувати", — підкреслив голова "Мегафону". При збереженні "пакету Ярової" в наявному вигляді, зазначив він, "Мегафон" повинен буде витратити на виконання його вимог понад 200 мільярдів рублів на рік, при тому що чистий річний прибуток компанії складає 50 мільярдів рублів.

Наївні хлопці, вони сподіваються відбутися малою кров'ю, не розуміючи, де роблять бізнес.

Розпочалася втеча з російського ринку зарубіжних компаній: перший іноземний VPN-провайдер, Private Internet Access, вже "накрився" "пакетом Ярової". І не дивно, зарубіжний бізнес не звик торгуватися з владою, капітал просто йде в більш вільні економіки.

У компанії заявили, що частина серверів була, по суті, захоплена російською владою без попереднього повідомлення або будь-яких правових процедур. "Private Internet Access негайно зупинила роботу своїх шлюзів в Росії. Щодо даних наших клієнтів, на щастя, вони не були скомпрометовані... Конфіденційність і безпека наших користувачів є нашим пріоритетом номер один. Тому компанія більше не буде вести бізнес на території РФ", - йдеться в повідомленні компанії.

А тепер найсмішніше. У центральній частині Росії просто немає достатньої кількості електроенергії для живлення дата-центрів, які ще не побудовані. Так, якщо ви не знали, то головні витрати дат-серверів - це величезна кількість енергії. При цьому в Росії такі системи не виробляються, тобто гроші на їхню закупівлю підуть на "ворожий Захід", і гроші ці величезні. Експертна оцінка витрат на будівництво інфраструктури - більш ніж п'ять трильйонів рублів. Для порівняння, доходи федерального бюджету Росії в 2015 році склали 13,7 трильйона рублів. Але в законі йдеться, що для впровадження закону не потрібно державних грошей. Мені здається, це і налякало бізнес. Отже, готуйтеся, росіяни, платити за ваш "золотий зв'язок та інформацію" для ФСБ. За те, щоб чекісти рилися у вашому особистому листуванні. Гарного вам дня.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному