RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія і Німеччина домовилися, як примусити Україну до миру на Донбасі

Від Києва вимагатимуть запустити на Донбас миротворців з СНД

Від Києва вимагатимуть запустити на Донбас миротворців з СНД Ініціаторами розробки нового документа, який повинен буде забезпечити перемир'я і запустити підготовку до проведення місцевих виборів на Донбасі, є Росія і Німеччина Фото: EPA/UPG

4 вересня міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр відвідав Осло, де зробив гучну заяву щодо Донбасу. Німецький дипломат повідомив, що на найвищому рівні, за участю ОБСЄ, триває робота над документом, який дозволить встановити нові правила перемир'я на Донбасі. Штайнмайєр також додав, що проект документа буде готовий протягом декількох тижнів, і це дозволить незабаром знову провести зустріч на рівні міністрів Нормандського формату. Інших деталей щодо процесу підготовки документа і його суті дипломат не розголосив. Однак джерело, наближене до керівництва спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, у приватній бесіді розповіло "Апострофу" про нові правила перемир'я, що готуються, на Донбасі.

На сьогодні головними поточними проблемами виконання Мінських угод є складність верифікації режиму припинення вогню, а також забезпечення безпеки в окупованих районах Донбасу. Крім того, є різниця в поглядах щодо послідовності виконання Мінська-2. Українська сторона наполягає на тому, що проведення виборів на територіях, підконтрольних незаконним ДНР і ЛНР, можливе за умови припинення вогню і встановлення контролю над неконтрольованою ділянкою російсько-українського кордону. Російська сторона наполягає на зворотній послідовності - спочатку вибори, а потім кордон.

Як інструмент досягнення таких цілей у Києві розглядають поліцейську місію ОБСЄ, яка повинна буде розгорнути свою діяльність на окупованому Донбасі і взяти під свій контроль кордон. Однак робота миротворчого контингенту, як і передача самого кордону під контроль Києва до моменту проведення виборів, не прописані в Мінських угодах, і Москва тривалий час блокувала такі ініціативи Києва.

Між тим, як повідомило "Апострофу" джерело, наближене до керівництва СММ ОБСЄ, судячи з усього, санкційний тиск Заходу робить Кремль більш поступливим, і там погоджуються на пошук нових параметрів урегулювання, які б влаштували Київ, Москву і Захід. За наявною інформацією, ініціаторами розробки нового документа, який повинен буде забезпечити перемир'я і запустити підготовку до проведення місцевих виборів на Донбасі, є Росія та Німеччина. Це вимушений крок, без якого подальшого просування з виконання Мінська точно не буде. Та й Київ повинен бути задоволений, адже ідея поліцейської місії лобіюється саме українськими дипломатами вже більше року.

"Як компромісне рішення російські та німецькі дипломати розглядають розгортання в зоні конфлікту поліцейської місії ОБСЄ двох типів. Планується, що до кінця 2016 року перший тип місії буде сформований з представників країн СНД і лояльних учасників ЄС за посередництва Росії. Умовно кажучи, "проросійська місія" буде розгорнута на окупованих територіях і відповідатиме за верифікацію режиму перемир'я і моніторинг неконтрольованого кордону. А друга місія, пронімецька, буде розміщена по лінії дотику між Україною і самопроголошеними "республіками". При такому розкладі Німеччина як основний фінансовий і гуманітарний донор різних місій, у тому числі ОБСЄ, буде застрахована від того, що її громадяни можуть реально ризикувати своїм життям у ДНР і ЛНР. Адже на українській території все одно більш безпечно, ніж на окупованих територіях", - пояснив "Апострофу" співрозмовник.

У цілому в разі запуску роботи таких місій можна буде очікувати початок реалізації політичного компоненту Мінських угод: амністію бойовиків, завершення конституційної реформи, виборче законодавство, а також проведення виборів на Донбасі.

За інформацією джерела, цей план буде представлений найближчим часом на засіданні міністрів закордонних справ країн-учасників Нормандського формату. "Києву буде складно відмовитися від такого плану, тому що в Порошенка самі наполягали на розгортанні міжнародної поліцейської місії. В іншому випадку Україну можуть запідозрити в небажанні мирно врегулювати конфлікт на Донбасі", - пояснив "Апострофу" представник СММ ОБСЄ.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному