RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Надія Савченко: шах і мат української політики

Хіт-парад найбільш яскравих висловлювань і вчинків української льотчиці

Хіт-парад найбільш яскравих висловлювань і вчинків української льотчиці Народний депутат України Надія Савченко Фото: EPA/UPG

Після свого звільнення з російського СІЗО українська льотчиця Надія Савченко, новоспечений депутат Верховної Ради і Герой України, раз у раз збурює українське суспільство епатажними вчинками та висловлюваннями. Савченко, яка стала першим номером ВО "Батьківщина", вже встигла заявити, що готова стати новим президентом України і не просто президентом, а диктатором, має намір зустрітися з ватажками ДНР/ЛНР, закликала просити вибачення перед мешканцями Донбасу, оголошувала голодування, ходила босоніж по Раді і нецензурно відгукувалася про своїх нових колег.

"Апостроф" зібрав топ найяскравіших і скандальних висловлювань і вчинків Савченко.

Нещодавно українська льотчиця знову змусила про себе говорити, і, як завжди, через скандал. Цього разу Надія Савченко дала інтерв'ю скандальному блогеру Анатолію Шарію. У ньому нардеп спростувала твердження про те, що є агентом Кремля, а також сказала, що не дуже любить Росію. Пізніше, коментуючи це спілкування, народний депутат зазначила, що вважає Шарія не українофобом, а просто "упертим хлопцем, якому не подобається те, що відбувається в Україні". В українському сегменті соцмереж після цього інтерв'ю з’явилася хвиля обурення із закликом позбавити Савченко звання Героя України. А російський адвокат Надії Марк Фейгін у Twitter написав, що таке спілкування - "це вже занадто".

2 серпня Савченко оголосила про початок безстрокового голодування на знак протесту проти нібито бездіяльності української влади в питанні звільнення українських полонених з Донбасу і з Росії. При цьому, як з'ясувалося, дозволяла собі "трохи вина". А 17 вересня на тлі звільнення з полону бойовиків на Донбасі учасника АТО Володимира Жемчугова "Апостроф" вирішив з'ясувати в команди Савченко, чи припинила вона голодування. І виявилося, що це відбулося ще 23 серпня.

Ще один інформаційний вибух стався після публікації книги Надії Савченко "Сильне ім'я Надія", яку льотчиця писала в російському СІЗО. В ній відкриваються цікаві деталі її біографії. Зокрема, вона розповідає, що почала вживати алкоголь ще в 6-річному віці. "За столом гості пили горілку, а ми, діти, гралися в будинку. Я прибігла до столу і запитала:

— Мама, а що ви п'єте?

— Горілку.

— А що це таке?

— Дати тобі спробувати?— запитала мати і налила мені на дно 30-грамової чарки трохи горілки. Я випила і сказала: "Фу! Яка погана!", але потім, упродовж вечора, прибігала ще кілька разів і казала, щоб налили ще. Нарешті, опівночі, коли я вже трохи "наклюкалася", а гості почали співати веселих застільних пісень, я прийшла і всіх розігнала... "

Як видно з книги, алкоголь завжди невідривно був поруч з Надією. "Один раз травонулась я в якомусь шинку "пальонкою" (неякісною горілкою), і, не доходячи до гуртожитку, вибило мене в якихось кущах. Їхав на своїй машині наш начальник, побачив мене і замість того, щоб допомогти, поїхав розтрезвонювати: "Ось, вона в кущах п'яна валяється, ще й у формі!" Їхав наряд з БЧ, допомогли мені дійти до гуртожитку. Не те, щоб я перша або остання так у кущах спала, та й було це вже після служби. Ось тільки неправильно зробила, що у формі пити пішла, треба було переодягнутися, а то й сама розумію, що це якось недобре, що лейтенантські "зірочки" в кущах лежать! Але я в кущах і полковницькі "зірочки" бачила і не здавала нікого, а допомагала, але це — на совісті кожного. Та мені цього не пробачили. Найбільше верещали дружини військових: "Як вона могла!? Вона ж жінка!" Ось як могла, так і на*уярилась! Але не мені їх вчити! Більшість з них і самі бухають і б*ядують не слабо! Поки їх чоловіки в Африці на місцях гроші заробляють! Але кожна корчить з себе пристойну "пані". Це тільки я в них "є*анута!"

Є в книзі й про те, як розпочинався конфлікт на Донбасі, зокрема в Краматорську. Виявляється, Савченко ходила на краматорський антимайдан і носила їжу його прихильникам. Крім того, в книзі молодий український політик розповідає про те, як допомагала "Беркуту" на Майдані під час масових протестів, які отримали назву "Євромайдан" і "Революція Гідності".

Ще один резонансний вчинок Савченко - її заява в червні про намір провести зустріч з ватажками ЛНР і ДНР. "Я пропонувала їхати прямо туди на переговори. Я казала, що, якщо хочуть, нехай дадуть мені якусь команду, не хочуть – я поїду сама", - заявила нардеп.

Проте досі не відбулося цього діалогу. За словами Савченко, вона їздила на Донбас, але ніхто з бойовиків не вийшов з нею на контакт.

Ще однією резонансною заявою Савченко стала її ідея про те, що вести переговори про звільнення українських військовополонених повинні перша леді країни Марина Порошенко і дружина кума президента Росії Віктора Медведчука телеведуча Оксана Марченко. На її думку, якщо чоловіки не справляються з цим завданням, то "жінки теж повинні вести переговори щодо звільнення полонених". Однак не зрослося і це - пізніше в інтерв'ю "Апострофу" льотчиця заявила, що ідея відхилена.

Великий ажіотаж в інформаційному просторі викликала заява Савченко про її готовність стати президентом України. "Щоб змінити повноваження президента, структуру країни, закони перезапустити, щоб вони діяли для людей, побороти корупцію, треба стати таким диктатором, який все зосереджує у своїх руках", - сказала політик.

При цьому, за її словами, в ситуації, що склалася, вона вже не просто може, а повинна стати президентом. І запевнила, що в разі голосування її чекає 100% підтримка. "Якщо сьогодні, то стовідсоткова ймовірність, якщо завтра, то будемо подивитися, як кажуть у нас в Одесі", - додала Савченко.

Гостро висловилася нардеп і з приводу Майдану. Так, депутат вважає, що люди на Майдані та Антимайдані стояли за одні й ті самі цінності. "І Майдан, і Антимайдан, - якщо ви колись ходили не тільки на Майдан, а й на Антимайдан і говорили з людьми ще тоді, коли це все починалося, і слухали людей, - то вони стояли за одні цінності. Просто вони не могли зрозуміти, що вони в них одні. Люди стояли за владу на місцях, щоб влада не узурпувалася президентом, вони не стояли там за Януковича, а ми за Порошенка. Ми стояли там просто за одні цінності, які нас об'єднували", - заявила Савченко.

Сколихнуло мережі також її пропозиція легалізувати торгівлю між окупованим Донбасом і територіями, підконтрольними Україні. "У нас вже давно все в чорному бізнесі, все в контрабанді: залізниця працює, бізнес працює, енергія йде. Я вважаю, що все це нарешті потрібно легалізувати, припинити робити це чорними шляхами, зробити це за домовленостями, які мали б правовий характер і міжнародний", - пояснила нардеп.

Савченко також розважила людей заявою про те, що Ростов-на-Дону - це українське місто. На одній зі своїх прес-конференцій вона заявила, що "Одеса – мама, Ростов – тато". Так ось, необхідно пам'ятати, що не Одеса – це Росія, а Ростов – це Україна".

І на цьому хіт-парад вчинків і гучних заяв Савченко геть не вичерпується. Поки найрезонансніший з останніх - це інтерв'ю з Шарієм.

Колега Савченко фракції "Батьківщина" Ігор Луценко пояснив "Апострофу", що такі вчинки і висловлювання в неї з'являються від політичної недосвідченості. "Просто Надія — недосвідчений політик, це все від незнання. Думаю, вона навіть не знає, хто такий Шарій, вона спілкувалася з ним як зі звичайним журналістом. Цілком можливо, що навіть її сестра не знала про цю розмову", - зазначив Луценко.

Водночас адвокат української льотчиці Марк Фейгін заявив "Апострофу", що в нього є всі докази того, що Анатолій Шарій - пропагандист, якого фінансує Кремль.

"Його мета - це руйнація української держави і політикуму. Я маю підтвердження того, що кремлівська мережева структура, яку контролює якийсь Костянтин Риков, допомагає Шарію в його пропагандистських кампаніях. Ця людина займає антиукраїнську позицію і діє виключно за гроші. І бруднитися такою нікчемністю, з моєї точки зору, будь-якій людині в Україні, чи то Савченко або хтось інший, не варто. Це не критик влади, не блогер зі своєю думкою, не журналіст зі своєю позицією. Це антиукраїнський пропагандист. Ця людина робила все, щоб Савченко сиділа вічно. Він був з тієї компанії людей, які хотіли, щоб вона померла, сидячи у в'язниці", - вважає Фейгін.

Адвокат також додав, що з червня не підтримує зв'язок з Надією Савченко. "Це зовсім не означає, що я не готовий з нею спілкуватися. Просто вона зайнята своєю політичною діяльністю, вона все-таки депутат. Я не приховую, що наші позиції з нею розійшлися, у нас була про це розмова, але це її право, я не готовий її судити публічно", - розповів "Апострофу" Фейгін.

Позитивно про Савченко відгукнувся і колишній керівник "Правого сектору" Дмитро Ярош. За його словами, із Савченко спочатку зробили ідола, а тепер намагаються витерти ноги. "Я з багатьма її заявами не згоден. Тоді говорив їй про це. Але я на 99 відсотків впевнений, що вона - не ворог України... тому що на 100 відсотків ні в кому не можна бути упевненим... Просто вона має свої погляди на життя і на те, що і як повинно відбуватися", - заявив Ярош в інтерв'ю виданню Цензор.нет.

А ось на думку українського художника і політичного коментатора Сергія Пояркова, заяви Савченко — це низка нескінченних "ляпів". "Дурість Савченко в тому, що вона щиро не розуміє, що вчитися на президента треба набагато довше, ніж на льотчика, хірурга або програміста, і що без спеціальної освіти, без спеціальних навичок вона Україні не допоможе, вона знищить Україну", - повідомив Поярков "Апострофу".

"Коли вона каже, що Майдан і Антимайдан стояли за одні цінності, то я розумію, що вона хотіла сказати, але навіть тут вона не змогла передати те, що їй вклали у вуха політтехнологи, і пояснила своїми словами. Але коли вона каже своїми словами - це завжди "ляп". Коли Савченко каже, що вона дала президенту тисячу порад, а він не вибрав жодну, то в такому випадку вона тільки робить комплімент президенту, адже з тисячі дурниць він не погодився на жодну. Савченко - це людина з приголомшливою відсутністю базової освіти, вона не розуміє, що дипломатія - це професія, політика - це професія, і коли вона каже нісенітницю, що Оксана Марченко, яка сама по собі ніхто, і посада її чоловіка - ніхто, адже офіційно Медведчук - порожнє місце, і вона пропонує, щоб пусте місце разом з першою леді вела переговори з терористами... Ну, це на голову не налазить. Я розумію, що Надію Савченко, можливо, намагалися використовувати і подумали, що українці настільки дурні, що слова Медведчука, вимовлені Савченко, ми будемо хавати краще, ніж пропаганду російських телеканалів? Нічого подібного", - додав Поярков.

"Те, як Савченко швидко здулася, показує зрілість українського суспільства, те, що її миттєво суспільство опустило нижче плінтуса. Зараз Савченко замовкла, щоб у певний момент проявити себе в якомусь новому розкладі. Я, звичайно, як невиправний оптиміст, хотів би думати, що вона порозумнішала. Але практика показує, що порозумнішати в політиці - це дар рідкісних людей", - резюмував він.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві