RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Почув би від мене багато некоректних слів: лідер Ізраїлю розгнівав кума Порошенка

В Україні слова ізраїльського президента про ОУН визнали образливими

В Україні слова ізраїльського президента про ОУН визнали образливими Реувен Рівлін в залі Ради звинуватив ОУНівців в пособництві нацистам у вбивствах євреїв у Бабиному Яру Фото: УНІАН

27 вересня президент Ізраїлю Реувен Рівлін, виступаючи у Верховній Раді України, зробив досить неоднозначну заяву, в якій звинуватив українців, зокрема, ОУН, в тому, що вони були посібниками нацистів у вбивствах євреїв у Бабиному Яру. Слова ізраїльського президента викликали в українському суспільстві чимало суперечок - як серед істориків і громадських діячів, так і серед депутатів і міністрів.

Президент Ізраїлю Реувен Рівлін прилетів в Україну 27 вересня, напередодні 75-ї річниці трагедії в Бабиному Яру, щоб спільно з українським президентом Петром Порошенком взяти участь у траурних заходах. При цьому виступаючи у Верховній Раді під час парламентських слухань, присвячених річниці трагедії, Рівлін зробив досить скандальну заяву. Зокрема, він звинуватив бійців Організації українських націоналістів (ОУН) в активному сприянні масовому знищенню євреїв нацистам під час Другої світової війни. "Близько 1,5 мільйона євреїв були вбиті на території сучасної України під час Другої світової війни в Бабиному Яру і в багатьох інших місцях. Їх розстрілювали в лісах, біля ярів, зіштовхували в братські могили. Багатьма посібниками злочинів були українці. Серед них особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися над євреями, вбивали їх і в багатьох випадках видавали німцям", - заявив Рівлін.

У той же час лідер Ізраїлю зазначив, що серед українців було і безліч праведників світу. "Вірно і те, що було понад 2,5 тисяч праведників народів світу - ті лічені іскри, які яскраво горіли в період темних сутінків людства. Однак більшість мовчали", - заявив він в Раді.

Багатьом в Україні не сподобався виступ Рівліна і його звинувачення на адресу українців. Ряд українських політиків і громадських діячів такі слова президента Ізраїлю визнали образливими і закликали його відмовитися від штампів, створених Радянським Союзом.

Так, за словами українського історика і політичного експерта Євгена Магди, безліч ізраїльських політиків знаходиться в сфері впливу колись радянської, а тепер уже російської пропаганди. "Думаю, що українським історикам було б корисно організувати діалог зі своїми ізраїльськими колегами на цю та інші чутливі теми. Тому що позиція про те, що українці вбивали євреїв у Бабиному Яру, а євреї в органах держбезпеки Радянського Союзу знищували українців, є контрпродуктивною. В цьому є певні аналогії з ситуацією на Волині. Тому відмовчуватися і робити вигляд, що нічого не було, не можна", - заявив історик в коментарі "Апострофу".

Магда також висловив думку, що український МЗС повинен відреагувати на цю заяву, озвучену з трибуни Ради, тому що "відсутність адекватної реакції держави спричинить зовсім небажаний сплеск антисемітства та ксенофобії в українському суспільстві". Експерт зазначив, що таке висловлювання президента Ізраїлю зайвий раз дає зрозуміти, що там сильні проросійські настрої. "Відомий факт, що Ізраїль уникає питання анексії Криму. Він не підтримує ні Україну, ні Росію, а займає позицію — і нашим, і вашим. Можливо, проросійська позиція в Ізраїлі більш могутня, ніж проукраїнська", - підкреслив Магда.

З істориком погоджується і народний депутат, радник міністра інформполітики Олександр Бригинець. На його думку, Україні необхідно працювати над дерадянизацією історії Другої світової війни. "В Ізраїлі живе багато людей, які знають історію України в дусі, в якому це подавалося в Радянському Союзі. Це сигнал нашим історикам і політикам про те, що треба активніше розвінчувати міфи СРСР. Винен у трагедії, напевно, не президент Ізраїлю, який не знає історії, а ті міфи, які до цього часу не розвінчані Україною. Оскільки ми добре знаємо, що в Бабиному Яру загинули і представники українських націоналістів", - розповів Бригинець "Апострофу".

Не змогли не відреагувати на подію і українські націоналісти. Голова ОУН Богдан Червак на своїй сторінці в Facebook написав, що "те, що зробив президент Ізраїлю в українському парламенті, можна трактувати однозначно - це плювок в душу українцям. Звинувачувати ОУН в Голокості - це неповага до української нації". Такої ж думки дотримується і член політради "Свободи" Ігор Мірошниченко.

"Я б на місці тих, хто слухав цю заяву, взяв би президента Ізраїлю і повів на могилу Олени Теліги. Я б йому подарував підручник з історії, де є мільйони свідоцтв про те, як ОУН рятувала євреїв у роки Другої світової війни. І я вважаю категорично неприйнятним для влади приймати таких високих гостей без попереднього узгодження того, що вони збираються говорити", - заявив "Апострофу" націоналіст.

"Те, що сталося таке, свідчить про слабкість нашої влади, про невміння відстоювати українську честь і гідність. Президент Порошенко повинен був першим зробити зауваження президента Ізраїлю... Але що взяти з президента (України, - ред.), який вибачається перед поляками за неіснуючий геноцид і так звану різанину? ОУН-УПА боролися за незалежність України, очевидно, що вони не робили ніяких геноцидів, і кожен, хто вивчав історію, це знає. Тим більше, що на Нюрнберзькому процесі ніхто з лідерів УПА та українських націоналістів не був засуджений. Це зайвий доказ, в тому числі і для президента Ізраїлю, що він цинічно бреше, намагаючись перекласти злочини нацистів на українських націоналістів", - додав свободівець.

Образливим для України виступ Рівліна визнав і міністр інформаційної політики України, кум президента Петра Порошенка Юрій Стець. У коментарі "Апострофу" Стець зазначив, що такі неоднозначні слова неприпустимі для глави держави. "Це не просто недипломатична або некоректна заяву. Вона - неправдива. І якби я в той момент був в залі, президент почув би від мене багато некоректних слів в свою адресу. Моя бабуся була зв'язковою ОУН-УПА, моя мама народилася в Сибіру, тому що 25 років там провела вся моя родина, в концтаборах, і я - онук оунівців. Серед людей, з якими доводилося бути в концтаборах моїй родині, було багато євреїв. І вони там жили пліч-о-пліч і допомагали один одному вижити. І якби президент Ізраїлю знайшов у собі сили вибачитися, я думаю, це було б правильним кроком з його боку", - заявив міністр.

На думку голови депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Ізраїлем, народного депутата Георгія Логвинского, така заява могла стати просто помилкою перекладача. "У мене не було можливості чути виступ президента оригінальною мовою, але я знаю, що було вжите таке слово, що ніхто з присутніх, які володіють оригіналом, не зрозуміли. Чому перекладач переклав це таким чином, ще потребує вивчення. Я впевнений, що президент Ізраїлю навряд чи хотів створювати якісь конфлікти всередині нашого суспільства, і те, що потрібно в даному випадку - це знайти розуміння, що сталося, і після цього реагувати. А якщо такі цілі були, і спічрайтери президента внесли таку неоднозначну інформацію, тоді ми поставимо це питання на порядок денний і будемо на нього серйозно реагувати", - зазначив народний депутат у коментарі для "Апострофа".

У посольстві України в Ізраїлі сказали, що це - предмет для дискусії серед істориків, а не політиків. "Ми дуже шкодуємо, що сумні сторінки нашої історії стають темою для політичних дискусій, особливо з такої високої трибуни, як Верховна Рада. Я думаю, всім нам необхідно більше працювати над тим, щоб розкривати радянські архіви і донести історичну правду і незважаючи ні на що, думати про плідну співпрацю заради майбутнього", - заявив "Апострофу" посол України в Ізраїлі Геннадій Надоленко.

Що стосується посольства Ізраїлю в Україні, то там "Апострофу" відповіли, що все сказане - це офіційна позиція президента Ізраїлю.

Варто відзначити, що на офіційному сайті посольства Ізраїлю в Україні розміщено заяву президента Рівліна, в якому також є згадка про ОУН.

Після сказаного президентом Рівліном стали звучати заяви про те, що це негативно позначиться на взаєминах України та Ізраїлю. Однак ніхто з опитаних "Апострофом" не погодився з цим. "Я думаю, що кардинального впливу на наші стосунки це не зробить хоча б тому, що Ізраїль - парламентська республіка, і президент не відіграє такої визначальної ролі", - розповів Магда.

"Це ніяк не вплине на відносини Ізраїлю і України. Це штамп, який був вписаний деякими політтехнологами, істориками, які працюють в Ізраїлі, і я не думаю, що вони серйозно розбиралися в цьому питанні. Я думаю, що буде інформація, яку подадуть Ізраїлю у вигляді фактів, документів, і я думаю, що таких конфузів наступного разу не буде", - додає у свою чергу Бригинець.

Варто зазначити, що на момент написання матеріалу отримати офіційний коментар від Міністерства закордонних справ України "Апострофу" не вдалося. На запит журналіста прес-секретар відомства Мар'яна Беца відповіла, що ніяких коментарів на даний момент немає. "Зараз у мене для вас немає ніякої реакції. Шліть офіційний запит", - повідомила Беца.

28 вересня Рівлін терміново втік назад в Ізраїль, скоротивши свій візит в Україну. Офіційна причина - смерть екс-лідера Ізраїлю Шимона Переса.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України