RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Угода зірвалася: розвідники з США спрогнозували хід війни в Україні

На думку аналітиків Stratfor, конфлікт в Україні не буде врегульовано до зміни президента США

На думку аналітиків Stratfor, конфлікт в Україні не буде врегульовано до зміни президента США США та Росія вже навряд чи встигнуть домогтися якихось тактичних успіхів в Сирії та Україні до закінчення терміну повноважень президента Барака Обами Фото: EPA/UPG

Переговори між Сполученими Штатами і Росією з приводу українського конфлікту по мірі того, як президентський термін Барака Обами підходить до завершення, стають все менш і менш успішними. Обидві країни мають невелике вікно можливостей для досягнення розуміння, але це вікно швидко закривається. Термін повноважень президента США Барака Обами завершується в січні 2017 року. До цього часу США і Росія ще можуть домогтися якихось тактичних успіхів у Сирії або Україні, але суттєвий стратегічний прорив навряд чи відбудеться, вважають аналітики американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

Адміністрація президента США Барака Обами завершує свою роботу в січні 2017 року. Це збігається з термінами прийняття рішення Європейським союзом з приводу продовження санкцій щодо Росії. Як відзначають фахівці Stratfor, за час, що залишився до січня, Москва буде робити спроби досягти взаєморозуміння з української та сирійської проблематики. Якщо ще місяць тому рух у бік якоїсь угоди здавалося можливим, то зрештою угоди про припинення вогню були порушені як в Сирії, так і в Україні. Так, сирійська угода розвалилася повністю, а переговори між Сполученими Штатами і Росією з приводу близькосхідного конфлікту були призупинені.

В Україні, незважаючи на період відносного затишшя, конфлікт розгорівся з новою силою. Хоча 21 вересня була досягнута рамкова угода про взаємний відвід сил і засобів бойовиків і ВСУ у трьох "пілотних" районах у Донецькій і Луганській областях (околиці Петровського, Золотого і Станиці Луганської), порушення режиму припинення вогню є повсякденним явищем уздовж лінії зіткнення в східній частині України. Щодня фіксуються від 30 до 50 фактів обстрілу. Синхронне відведення сил і засобів бойовиків і підрозділів української армії в "пілотних" регіонах також має суперечливі результати, зазначають у Stratfor. Так, через постійні обстріли було відкладено розведення військ в районі Станиці Луганської.

У підсумку після зустрічі 5 жовтня між помічником держсекретаря США Вікторією Нуланд і російськими офіційними особами в Москві з українського питання прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков сказав, що у нього "немає надії на прорив". Росія і підтримувані нею сепаратисти дали зрозуміти, що вони не будуть робити які-небудь істотні поступки на полі бою без політичного компромісу на Донбасі. Мова йде про згоду Києва надати більшу автономію територіям, підконтрольним так званим ДНР і ЛНР. Однак недавнє опитування громадської думки, яке було проведено незалежним Інститутом Горшеніна, показало, що понад 63% українських законодавців виступають проти ідеї надання Донбасу особливого статусу. Оскільки будь-яка операція, що стосується автономії регіону, потребує, принаймні, двох третин підтримки українського парламенту, шанси на те, що подібна ініціатива буде затверджена, вкрай незначні. Москва тим часом оголосила, що планує призупинити свою домовленість з Вашингтоном про проведення спільних досліджень з урану та ядерної фізики - рішення Кремля пов'язано з американськими санкціями проти Росії за її діяльність в Україні.

На даний момент могутні західні і російські "куратори" українських і сепаратистських сил, судячи з усього, не можуть або не бажають робити якісь конкретні кроки в напрямку врегулювання, вважають у Stratfor. І хоча час для досягнення тактичних успіхів в Україні все ще залишається, отримати які-небудь суттєві стратегічні вигоди навряд чи вийде, якщо в останню хвилину не станеться дипломатичний прорив. Разом з тим, проблеми врегулювання українського і сирійського конфліктів до завершення президентського терміну Барака Обами напевно залишаться невирішеними.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України