RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Антиросійський пакет: що трапиться, коли Україна порве з СНД

Народні депутати і дипломати виступають за припинення участі України в Співдружності

Народні депутати і дипломати виступають за припинення участі України в Співдружності Україна працює над питанням про припинення свого членства в СНД Фото: УНІАН

У понеділок, 10 жовтня, директор політичного департаменту МЗС Олексій Макєєв заявив, що Україна буде намагатися вийти з окремих угод в рамках СНД — тих, що не приносять користі Українській державі. Опитані "Апострофом" депутати, дипломати та експерти здебільшого погодилися з цією думкою, пояснюючи, що СНД не працює в інтересах України. Більше того, деякі відстоюють думку, що таке рішення повинно прийматися без огляду на значимість окремих угод зі Співдружністю або й зовсім в пакеті із запровадженням віз з Росією і розривом дипломатичних відносин з РФ.

10 жовтня керівник політичного департаменту МЗС України Олексій Макєєв в інтерв'ю одному з телеканалів анонсував ймовірний вихід України зі складу СНД. Він заявив, що Україна спробує вийти з низки угод зі Співдружністю Незалежних Держав з мінімальними втратами. Ті документи, які "працюють на Україну", Київ буде намагатися зберегти.

Це питання порушується далеко не вперше. Дискусія резонно активізувалася в березні 2014 року, коли Росія анексувала Крим. Але врешті-решт Україна вирішила не припиняти участь у СНД. У 2015 році в МЗС зізналися, що бажають зберегти мінімальний рівень співпраці не з РФ, але з іншими країнами СНД. Тоді в міністерстві у відповідь на запит "Апострофу" констатували, що Київ звів свою політичну присутність у СНД до мінімуму.

Голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко розповіла "Апострофу", що 60 угод, які діють між СНД і Україною, будуть переглянуті найближчим часом.

"Треба просто зрозуміти, чи потрібні Україні угоди щодо пенсійного забезпечення, визнання дипломів, роботи дипслужб. МЗС і особисто міністр Павло Клімкін обіцяв підготувати нам на комітет аналітику, тому що є, як ви знаєте, законопроекти щодо виходу з СНД. І навіть є підтримка комітету, щоб такий законопроект розглядати. Тому розраховуємо, що будуть вже не просто заяви, аналіз та інвентаризація угод, які себе вже давно вичерпали", — пояснила Гопко. Вона також зазначила, що Україна вже давно не включається в роботу всіх органів СНД і тому не платить жодних внесків.

Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Ярошенко нагадав "Апострофу", що Україна підписала угоду про створення СНД ще в 1991 році, проте не підписала і не ратифікувала статут цієї організації. "Тому виникає цікава ситуація, коли Україна де-юре не є дійсним членом СНД, але як засновник має ті самі права, що і члени Співдружності", — сказав він.

Рішення не підписувати статут Ярошенко вважає цілком логічним: воно пояснюється планами учасників створити наднаціональні органи, які обмежували б суверенітет України.

В контексті російської агресії в Україні Ярошенко зазначив, що Грузія подала заявку на вихід з СНД вже через кілька днів після російського вторгнення. На думку експерта, організація не має зараз практичної цінності і для України, тому вихід або невихід з неї суттєво нічого не змінить, оскільки Київ з пострадянськими державами підтримує двосторонні відносини.

"З іншого боку, поки Україна залишається в рамках СНД у певному статусі, це дає їй теоретичну можливість створювати альтернативний Росії центр ваги. Якщо Україна вийде з СНД, це буде означати, що іншим країнам буде складніше співпрацювати, щоб якось стримувати Росію. Тому Україні слід було б спочатку використовувати цю платформу, щоб зміцнити відносини з колишніми радянськими країнами", — вважає Ярошенко.

А на думку заступника голови комітету Верховної Ради у закордонних справах Ігоря Гузя, розрив відносин з СНД може супроводжуватися розривом дипломатичних відносин з Росією і запровадженням візового режиму з цією державою. "З СНД потрібно порвати — це моя суб'єктивна точка зору. Ми не можемо бути в Співдружності Незалежних Держав з агресором. Запровадження візового режиму з Росією, вихід з СНД, розрив дипломатичних відносин (РФ) — це такі антиросійські дії, тому що в СНД гегемоном є Росія. І фактично всі рішення цієї структури приймаються на догоду цій державі. Мені здається, що наша країна повинна зробити ставку на переорієнтацію. Цього боятися не варто", — резюмував Гузь.

Гопко, у свою чергу, зазначила, що в рамках профільного комітету Верховної Ради народні депутати і дипломати спробують виробити чітку стратегію у цьому питанні, щоб заяви політиків або МЗС надалі "не були ситуативними і фрагментарними".

На думку колишнього посла України у Великій Британії і в минулому тимчасово виконуючого обов'язки міністра закордонних справ Володимира Хандогія, на цей момент СНД не працює в інтересах України, і тому однозначно треба приймати рішення про вихід з організації. Україна, також зазначив він, підтримує двосторонні відносини з країнами Співдружності, тому вихід із союзу не матиме негативного впливу на діалог з Казахстаном, Азербайджаном та іншими. Тим більше, що Україна вже не бере участь у "посиденьках" СНД.

"Якщо ми почнемо зараз аналізувати угоди, міркувати - залишати щось або не залишати, ми знову будемо тупцювати на місці. Сумніваюся, що там є щось, без чого ми не можемо прожити. Треба приймати політичне рішення, як це зробила Грузія свого часу", — вважає дипломат.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві