RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Новий скандал з Росією: навіщо Путіну потрібен переворот у Чорногорії

Вступ Чорногорії до НАТО знижує вплив Росії в історично важливому для неї регіоні

Вступ Чорногорії до НАТО знижує вплив Росії в історично важливому для неї регіоні Спецслужби Чорногорії затримали близько 20 осіб за підозрою в організації терактів після парламентських виборів 16 жовтня Фото: EPA/UPG

У п'ятницю, 28 жовтня, стало відомо про можливу причетність російської сторони до організації державного перевороту в Чорногорії. За даними ЗМІ, спецслужби Чорногорії затримали близько 20 осіб за підозрою в організації терактів після парламентських виборів 16 жовтня. Одночасно між Росією і Сербією розігрався скандал, пов'язаний з депортацією російських громадян, також підозрюваних у підготовці терористичних акцій у Чорногорії". Нагадаємо, що півроку тому Чорногорія підписала протокол про вступ до НАТО, тому інформація про підготовку державного перевороту може свідчити про плани Кремля повернути Чорногорію у сферу своїх інтересів.

У п'ятницю російське видання "Комерсант" повідомило про депортацію з Сербії громадян РФ "за участь у підготовці терористичних акцій у Чорногорії". За даними Ъ, одночасно з появою цих відомостей до Белграду несподівано прилетів секретар Радбезу РФ Микола Патрушев. Пан Патрушев нібито хотів залагодити дипломатичний скандал між Росією і Сербією, яка не хоче допускати розколу у відносинах з Москвою і одночасно не бажає, щоб її звинуватили в причетності до підготовки терактів у сусідній Чорногорії.

Інформацію щодо можливих терактів у Чорногорії також поширили ЗМІ з посиланням на спецслужби цієї країни. Так, за даними "Інтерфаксу", було затримано близько 20 осіб, серед них - як місцеві жителі, так і громадяни Сербії. "Перевіряється інформація щодо наявності серед них росіян. Затриманим інкримінуються підготовка терактів і організація масових заворушень після виборів 16 жовтня", - повідомило джерело в чорногорських спецслужбах.

Парламентські вибори, які відбулися в Чорногорії 16 жовтня, завершилися перемогою правлячою партією соціалістів, яка сповідує прозахідний курс. Її лідером є прем'єр-міністр Мило Джуканович. Нагадаємо, що 19 травня в Брюсселі пан Джуканович підписав протокол про приєднання Чорногорії до НАТО. Після ратифікації цього протоколу всіма 28 країнами-членами Альянсу Чорногорія зможе стати повноправним учасником НАТО, а до того часу зможе брати участь у всіх заходах Альянсу як спостерігач або запрошена сторона.

Напередодні голосування 16 жовтня Мило Джуканович заявив, що майбутні вибори вирішать, ким стане Чорногорія - "членом ЄС або російською колонією". Варто зазначити, що Балкани завжди були сферою інтересів Росії. Ще в XIX столітті прагнення Росії протегувати християнським балканським народам, які перебувають під гнітом Османської імперії, стало однією з причин російсько-турецької війни 1877-1878 років. Крім того, союзницькі зобов'язання перед Сербією привели Росію до участі в Першій світовій війні, що стала причиною революції та кривавого громадянського конфлікту в самій Росії.

На сьогодні в Сербії, як і раніше, дуже сильні проросійські настрої. Велика кількість сербських громадян брала участь у війні на Донбасі на боці бойовиків. Усього з Сербії до східної України прилетіли як мінімум 200 сербських найманців, які збивали цілі підрозділи. Зокрема, так звані "сербські гусари" 20 січня 2015 року взяли участь у боях за Донецький аеропорт. Найвідомішим сербським найманцем був Діян Берич (Дека), який став снайпером у бандформуваннях так званої ДНР. У червні 2016 року Берич відмовився воювати на Донбасі, поскаржившись на жадібність ватажка ДНР Олександра Захарченка, який не побажав нагородити серба за військові заслуги перед "республікою". Ще один відомий сербський найманець Братислав Живкович продовжує воювати у лавах так званої "народної міліції" ЛНР.

Водночас майбутній вступ Чорногорії до НАТО істотно підриває вплив Росії в історично важливому для неї балканському регіоні. Тому інформацію про спробу державного перевороту в Чорногорії слід сприймати дуже серйозно. Вона може бути пов'язана з прагненням Кремля посадити в Подгориці проросійський уряд, який змінить курс держави до того, як вона стане повноправним членом Альянсу.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві