RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Українська сова над РФ: чому росіяни влаштували істерику

Військовий експерт Олексій Арестович впевнений, що війна між Україною і РФ буде тривати завжди

Військовий експерт Олексій Арестович впевнений, що війна між Україною і РФ буде тривати завжди У Росії викликав ажіотаж символ української військової розвідки Фото: Михайло Палінчак / president.gov.ua

Росіяни лише теперь звернули увагу, що в української військової розвідки "нова" емблема – на ній сова пронизує мечем карту Росії. Російські ЗМІ помітили це після того, як 24 жовтня президент Петро Порошенко представив нового главу військової розвідки – Василя Бурбу. У розпалі обговорення згадали також, що сови харчуються летючими мишами, а кажан – неофіційний символ російської розвідки. Звернули увагу і на гасло української розвідки "Sapiens dominabitur astris", що з латини перекладається як: "Мудрий буде панувати над зірками". Це перегукується з гаслом розвідки РФ: "Вище нас тільки зірки". Військовий експерт і популярний блогер Олексій Арестович вважає, що емблема з натяками на боротьбу з Росією - аж ніяк не ситуативна, оскільки протистояння триватиме завжди, і українські розвідники розуміють це, як ніхто інший.

Військова розвідка України змінила емблему дуже давно – їй вже, напевно, рік з гаком. Але тільки зараз її побачили. Вона просто ніде особливо не афішувалася, от і все. А зараз до презентації президентом нового начальника головного управління показали її в якості фону. І росіяни реагують не стільки на саму емблему, скільки на присутність президента на її фоні і на напис: "Україна – понад усе". Вони ж проводять паралелі з "Deutschland über alles!". Росіян "розковбасило" від такого поєднання.

Не знаю, чи випадкові такі збіги у частині символів – сови і кажана, а також слів в гімнах. Вони можуть бути випадковими, невипадковими або частково випадковим – тобто логіку вкладали не в усі символи, а в один або два. Це треба уточнювати у керівництва. Навіть якщо це робилося цілеспрямовано, це дуже раціонально. З Росією ми будемо воювати завжди: сова ловить кажанів. І розвідка це розуміє краще, ніж хто б то не був. Так само, як і контррозвідка СБУ, яка зробила аналогічну емблему: де орел зловив двоголову змію з коронами Російської імперії. Розвідники це розуміють набагато краще, ніж прості громадяни.

У нас чітко визначено статус двосторонніх відносин: йде війна між Росією і Україною. І йде вона 26-й рік вже. Росія ні на секунду з моменту оголошення незалежності Україною не припиняла цих спроб. Просто зараз війна перейшла у гостру фазу. І вона була вже в гострій фазі двічі: перший раз – коли була "мешковщина" (у Криму Юрій Мєшков, перший і єдиний президент Республіки Крим (1994-1995), при якому Крим намагався відокремитися від України, - "Апостроф"), і другий – коли була Тузла: там вже сторони брязкали зброєю щосили. Зараз ми вже вбиваємо росіян, а вони вбивають нас. І росіяни забрали у нас 7% території. Як ще можна погіршити відносини, у мене вже, якщо чесно, не дуже вкладається в голові. Ми чітко показали росіянам, кого вважаємо своїм ворогом, відтепер і назавжди. Щоб у них не було ілюзій.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України