RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Марсіани або румуни: хто стоїть за кримськими "диверсантами"

Справжні диверсії українських розвідників були б стратегічною поразкою Києва

Справжні диверсії українських розвідників були б стратегічною поразкою Києва ФСБ заявила про затримання української диверсійної групи, яка нібито планувала атакувати об'єкти військової інфраструктури і життєзабезпечення Криму

Федеральна служба безпеки Росії 10 листопада заявила, що в Севастополі була затримана диверсійна група Головного розвідувального управління Міноборони України. У ЗМІ вже з'явилися прізвища всіх трьох затриманих, однак підтверджена інформація лише по одному з них. Суд у Севастополі заарештував "диверсантів" на два місяці. Вони, за інформацією російських ЗМІ, визнали свою провину. Однак і українські, і російські фахівці сумніваються в російській версії. Росія, за їхніми словами, намагається представити Україну як терористичну державу і добитися іншого ставлення до Києва з боку Заходу.

ФСБ повідомила, що 9 листопада російські силовики у Севастополі затримали "українських диверсантів", нібито представників Головного розвідувального управління Міністерства оборони України. За даними російських спецслужб, ті нібито планували атакувати об'єкти військової інфраструктури і життєзабезпечення Кримського півострова. Міноборони України опублікувало офіційну відповідь: ніяких українських диверсантів в Криму немає, Росія намагається організувати репресії проти кримчан і дискредитувати Україну в очах світового співтовариства.

Раніше одне з севастопольських видань повідомило, що 9 листопада в Балаклавському районі міста силовики проводили масові перевірки. Журналісти посилаються на неофіційні джерела. Російський "Інтерфакс", посилаючись на "поінформовані джерела", написав, що затримані троє громадян України і виявлені "інформатори української розвідки". Начебто були знайдені і тайники зі зброєю. Поки, за словами цього джерела, так званих українських диверсантів "вели" два тижні, після того як вони нібито проникли на півострів.

Російське видання "Народні новини" стверджує, що затримані — Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудко. Всіх трьох Ленінський суд Севастополя заарештував на два місяці. Однак офіційно імена поки не розкривають. Брат Дмитра Штиблікова Олексій підтвердив його арешт. Дружина Дмитра також була затримана і проходить по справі як свідок. Олексій Штибліков стверджує, що ніякого відношення до розвідки його брат не має. Він припускає, що Дмитра затримали якраз тому, що раніше той був військовим журналістом. Колись Дмитро Штибліков навіть був військовим, навчався в Київському вищому загальновійськовому командному училищі ім. Фрунзе. Як написав на сторінці Дмитра Штиблікова у Facebook його давній друг Олексій Носов, він дійсно навчався в училищі, на факультеті розвідки, але було це 10 років тому. Носов пояснює звинувачення тим, що Штибліков займався аналітикою по Криму і Чорному морю — це і стало зачіпкою.

Штибліков з сім'єю проживав у Сімферополі, був громадянином Росії. Дмитро Штибліков, як і Олексій Бессарабов, до 2014 року працювали в Центрі сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону "Номос". За словами журналіста "Крим.Реалії" Олександра Янковського, прізвище третього затриманого не Дудко, а Дудка — принаймні, так підказав колишній колега перших двох по центру "Номос".

Той же "Інтерфакс" з посиланням на джерела повідомляє, що всі троє дали показання: зізналися, що працювали кадровими розвідниками Міноборони. До речі, вже висловився і знайомий Штиблікова, відомий український експерт в енергетичній галузі Микола Гончар, який у минулому керував енергетичними програмами центру "Номос". Він висловив здивування - ну які диверсанти можуть бути з відомих експертів-аналітиків, котрі регулярно давали коментарі пресі?!

Як відомо, схожа історія розкручувалася Росією в серпні 2016 року. Тоді ФСБ звинуватила Україну у підготовці терактів 7-8 серпня. За даними російських спецслужб, загинули дві людини — російський військовий та співробітник ФСБ. Одним з "диверсантів" виявився Євген Панов. Російська сторона стверджує, що він — співробітник ГУР Міноборони України і нібито сам в цьому зізнався, тоді як його родичі впевнені, що визнання росіяни вибили під тортурами. Брат Панова Ігор Котелянець припускав, що росіяни самі викрали його з Запоріжжя і вивезли в Крим. МЗС РФ тоді заявляв про ще одного затриманого, уродженця Львівської області Андрія Захтее.

"Ми навіть не сумнівалися, що будуть знайдені якісь особистості, яких представлять українськими диверсантами, — сказав "Апострофу" про нові звинувачення ФСБ спікер Міноборони у справах АТО Андрій Лисенко. — Та ми навіть висловлювали жаль з цього приводу, оскільки людей, швидше за все, будуть допитувати, скажімо так, не дуже демократичними методами. Швидше за все, когось з реальних людей піймали й змусили зізнатися під тортурами, а зараз це видають за чисту монету. Зрозуміло, що це не просто фейк, а заздалегідь дуже добре спланована операція. Але російські спецслужби не очікували, що Україна завчасно дасть офіційну відповідь з цього питання. Думали, що ми будемо витримувати паузу, перевіряти. Але перевіряти нічого, оскільки всі українські розвідники знаходяться на своїх бойових постах, ніхто нікого не захоплював".

Лисенко вважає, що Росія цю історію намагається представити і внутрішній російській аудиторії, і міжнародному співтовариству.

Екс-керівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що Україні влаштовувати диверсії на території РФ стратегічно невигідно, оскільки йде переговорний процес у зв'язку з російським військовим вторгненням на територію України. Диверсанти в таких умовах тільки підставили б Україну.

"Для нас це ніякого сенсу не має: ні політичного, ні оперативного, ні бойового. Воно ні до чого не приведе! Жодна спецслужба, керівництво держави проти інтересів країни діяти не будуть. Військова розвідка підпорядковується президентові країни і не могла самостійно проводити такі операції. По-друге, ми можемо говорити, що і стратегічна, і військова розвідка не проводять зараз на території Криму та інших територіях, не пов'язаних безпосередньо з бойовими діями, жодних спецоперацій. Тим більше диверсійних. Це я можу стверджувати як фахівець", — розповів Маломуж в коментарі "Апострофу".

Він вважає, що Росії, навпаки, такі імітації вигідні, оскільки Москва не може добитися виконання свого сценарію Мінських угод — визнання Україною так званих ДНР і ЛНР, проведення місцевих виборів на Донбасі. Не працює і розширення зони обстрілу на сході України. Тому Росія і вдається до диверсій і терористичних актів, які звалює на Україну: "Це лякає всіх: і європейців, і американців. Це спроба звинуватити і ізолювати Україну, щоб зірвати переговорний процес по Східній Україні і змусити наших партнерів, стверджуючи, що ми не лише виконуємо Мінські домовленості, але і проводимо диверсійні операції, піти на поступки Росії". Ще одна причина — представити Україну в поганому світлі перед росіянами та жителями Криму.

Маломуж наголосив, що вкрай важливо знаходити конкретні докази, що диверсії — справа рук Росії і її спецслужб, і навіть діяти на випередження, повідомляючи про наміри ворога: "Розвідка повинна була на випередження добути інформацію, що готується така спецоперація з обвинуваченням нас в диверсійних акціях. І найголовніше: кого задіють".

"Україні це зовсім не потрібно, — вважає російський публіцист і журналіст Леонід Радзіховський, — тому що це її тільки виставило б в якості держави-терориста і остаточно зіпсувало б відносини з Заходом. Тим більше, що Трамп начебто каже, що Крим по справедливості належить Росії. У всякому разі явно налаштований миролюбно. Явно після теракту в Криму його ставлення до України, м'яко кажучи, краще не стане. Отже, варіант, що це зробили українці, неймовірний. Варіант, що після першого провалу це зробили росіяни, теж малоймовірний. Я не знаю, може, це зробили турки, марсіани або румуни? Не розумію, кому це потрібно".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному