RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Адвокат Небесної сотні: Якщо Янукович ініціював свій допит, робимо висновки

Допит президента-втікача може бути корисний слідству, якщо не виявиться піар-ходом

Допит президента-втікача може бути корисний слідству, якщо не виявиться піар-ходом Адвокат сімей героїв Небесної сотні Євгенія Закревська Фото: Євген Чебан/facebook.com/eugeniyazz

У п'ятницю, 25 листопада, відбудеться допит екс-президента Віктора Януковича, який проходить як свідок у справі про розстріли 20 лютого 2014 року на Майдані. Слідчі ГПУ будуть вести допит у режимі відеоконференції, перебуваючи в Святошинському районному суді Києва, скандальний екс-президент буде давати свідчення з залу Ростовського обласного суду в Росії. Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що найбільш правильним був би очний допит, однак приїжджати в Україну для надання свідчень Янукович, само собою, не збирається. При цьому президент-утікач хоче викликати на очну ставку Петра Порошенка. В інтерв'ю "Апострофу" адвокат сімей Небесної сотні Євгенія Закревська зазначила, що процесуально це неможливо. Крім того, адвокат побоюється, що допит Януковича по Skype може перетворитися на піар і користі слідству не принесе.

- Наскільки доцільним і корисним для слідства буде такий допит по Skype? Багато хто вже заявив, що це буде пропаганда і піар Януковича.

- Ми, звісно, хотіли побачити Януковича особисто, але це було рішення суду. Цим рішенням суд задовольнив клопотання захисту. Наскільки це буде піар чи повноцінний допит, ми можемо тільки припускати, сьогодні ми це побачимо. Суд у своєму рішенні виходив з того, що він дає всі можливості захисту, які йому необхідні. Допит цей ініціював захист "Беркута", оскільки допит в межах справи про п'ять беркутовців, а наскільки захист "Беркута" діє в інтересах своїх підзахисних, а не в інтересах самого Януковича, я можу тільки здогадуватися. Якщо не буде повноцінного допиту, то, очевидно, метою був піар Януковича, і ніхто не хотів насправді давати ніяких показань. Але якщо ми зможемо допитати повноцінно і задати запитання, які цікавлять слідство і обвинувачення, то навіть незважаючи на те, що Януковича немає в Україні, я вважаю, що це буде корисно слідству. Але це тільки за умови, що буде повноцінна можливість задати питання, в чому я дуже сумніваюся.

- Адвокат Януковича Віталій Сердюк заявляв, що Янукович сам ініціював свій допит...

- Це цілком може бути правдою. Але тоді це як раз підтверджує мою версію про те, що адвокати беркутівців працюють не в інтересах своїх підзахисних, а в інтересах третіх осіб, одним з яких в даному випадку може бути Янукович. Якщо це ініціював захист беркутівців за дорученням адвоката Януковича, значить, робимо висновки. Значить, вони конкретно працюють в інтересах Януковича.

- Янукович також хотів очну ставку з президентом Петром Порошенком і низкою інших політиків. Наскільки це можливо?

- Янукович, напевно, не знає КПК, а його адвокати абсолютно точно його знають. Справа в тому, що очна ставка можлива між особами, які вже були попередньо допитані в рамках одного кримінального провадження про одні і ті самі події. Оскільки у нас ані Порошенко, ані Янукович не були допитані в рамках того судового провадження, яке зараз розглядається в Святошинському суді, за розслідуванням справ Майдану, оскільки були численні відмови і від самого Януковича, і від Росії, отже, ніяка очна ставка між Порошенком і Януковичем неможлива.

- Звучать заяви про те, що Україна може засудити Віктора Януковича і без Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Чи може дійсно відбутися таке заочне засудження екс-президента?

- Це мається на увазі ідея генерального прокурора про те, щоб передати велику справу по Януковичу в суд. Зараз, правда, це вже пропонується трансформувати в кілька справ по Януковичу, і так, пропонується засудити його в порядку заочного провадженя. Але я вважаю, що адекватним такий судовий процес буде лише за тим обвинуваченням, за яким на даний момент Янукович оголошений в розшук. За всіма іншими звинуваченнями, за якими він не оголошений в міжнародний розшук, це буде передчасним. Я не вважаю, що в даним момент за тими матеріалами, які є в розпорядженні слідства, варто робити це. У нас зараз величезна робота йде стосовно збору доказів, і вона досить успішна. І в усіх справах, в яких залучаються до кримінальної відповідальності беркутівці, так звані "тітушки", слідчі, вони всі підтверджують провину Януковича. І до завершення цього процесу я не вважаю, що доцільно передавати справу Януковича для заочного провадження. Тому що заочне провадження — це провадження без наявності людини в залі під час судового засідання, тобто це, грубо кажучи, точно так само як по Skypeабо, швидше за все, навіть без Skype. І наскільки таке рішення може вважатися об'єктивним - це велике питання.

- Як вважаєте, чи зацікавлений генпрокурор Луценко в розслідуванні справ Януковича, Майдану, особливо враховуючи реорганізацію Департаменту спеціальних розслідувань, який опікувався в останні роки справами, пов'язаними з Майданом, конфлікти Луценка і Горбатюка?

- Я вважаю, що Юрій Віталійович не розуміє, що хоче суспільство від цієї справи. Він чомусь думає, що успішним завершенням розслідування є швидкі вироки без встановлення всіх фактів і обставин. Я ж вважаю, і не тільки я, що від слідства потрібно саме встановлення всіх фактів події, всіх обставин, зв'язків, взаємодій всіх учасників, починаючи від виконавців, закінчуючи Януковичем і включаючи тих людей, які досі перебувають при владі, які працюють досі в правоохоронних органах, у прокуратурі.

Якщо ми йдемо за планом Луценка, то ми робимо судовий процес без хорошої доказової бази і, виходить, випускаємо з-під відповідальності дуже багатьох людей. Ми, загалом, підтверджуємо судом те, що суспільству й так відомо. Говорити потім про те, що це було об'єктивним розслідуванням, яке переконає більшу частину суспільства і найголовніше - міжнародне співтовариство, щоб потім не були ці рішення оскаржені в ЄСПЛ, що дуже негативно вдарить не лише по іміджу України, а й по іміджу судової та правоохоронної системи, ми не зможемо. Про це, на жаль, не думають в Генпрокуратурі з дуже простої причини: це все події, які явно не будуть відбуватися в період перебування Луценка на посаді генпрокурора. Просто тому, що цей процес затягнеться на кілька років. А кілька років нікого не влаштовує, тому що це буде не Луценко, а так нікому нецікаво.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному