RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Боротьба з візовим режимом: Україну вивели до весняного раунду

Названо час, раніше якого ЄС точно не надасть Україні безвізовий режим

Названо час, раніше якого ЄС точно не надасть Україні безвізовий режим Комітет Європарламенту затвердив механізм для безвізу України з ЄС Фото: УНІАН

8 грудня 2016 року Комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) затвердив проект спрощення механізму припинення безвізового режиму (suspension mechanism). Необхідність спрощення цього механізму досі була головною перешкодою, що заважала Україні отримати безвізовий режим з ЄС. Однак навіть за найбільш несприятливого розвитку подій як мінімум до лютого 2017 року умови перетину кордонів з Євросоюзом для громадян України не зміняться.

Для початку спробуємо розібратися, чим є цей горезвісний механізм призупинення безвізового режиму. Згідно з запропонованими змінами, ЄС зможе набагато легше і швидше заморозити дію безвізового режиму для громадян окремої держави, яка відступає від виконання безвізових критеріїв. Наприклад, безвізовий режим може бути припинений у разі істотного збільшення числа громадян країни, яким відмовлено у в'їзді; істотного збільшення необґрунтованих клопотань про надання притулку, а також відсутність співпраці з повернення мігрантів. Візовий режим також може бути відновлений у разі загрози громадському порядку або внутрішній безпеці, пов'язаної з громадянами третіх країн.

У такому випадку Європейська комісія повинна протягом місяця після опублікування відповідної доповіді або на прохання держави-члена ЄС призупинити дію безвізового режиму з "проблемною" країною як мінімум на 9 місяців.

Щоб механізм призупинення безвізового режиму набув чинності, потрібне його затвердження Європарламентом і Радою ЄС. І лише після проходження всіх бюрократичних процедур введення безвізового режиму для України може бути повернутим до порядку денного. Раніше Єврокомісія і LIBE вже запропонували скасувати візовий режим для України, однак це рішення вимагає підтвердження з боку Європарламенту та Ради ЄС.

Тепер виникає, мабуть, найголовніше питання: коли ЄС нарешті надасть Україні довгоочікуваний безвізовий режим? На відміну від наших політиків, які люблять називати очікувані дати надання безвізового режиму, значно простіше визначити час, раніше якого ЄС точно не надасть нам безвізовий режим.

Згідно з розкладом пленарних засідань Європарламенту, розгляд механізму призупинення можливий на сесії, яка відбудеться 12-15 грудня 2016 року. У свою чергу, питання надання безвізового режиму для громадян України може опинитися у порядку денному Європарламенту не раніше 16-19 грудня 2016 року. Навіть якщо Європарламент ухвалить безвізовий режим для України в січні 2017 року, ще потрібна згода Ради ЄС. Потім це рішення публікується в офіційному журналі ЄС і вступає в силу на 21-й день після відповідної публікації.

Таким чином, громадяни України, які ще не встигли оформити біометричні паспорти, можуть не поспішати - як мінімум, до середини лютого 2017 року.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві