RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Наша відповідь Горбачову: воскресити мертвого неможливо

Леонід Кравчук назвав нісенітницею слова Михайла Горбачова про відродження союзу в межах СРСР

Леонід Кравчук назвав нісенітницею слова Михайла Горбачова про відродження союзу в межах СРСР Михайло Горбачов припустив створення нового нового Союзу в межах СРСР Фото: EPA/UPG

Перший і останній президент Радянського Союзу Михайло Горбачов заявив, що допускає появу нової союзної держави в кордонах СРСР. На його думку, нове державне утворення було б вже не радянським, але "з тим же складом" і при цьому "добровільно". Перший президент України Леонід Кравчук, який підписував у 1991 році Біловезьку угоду, яка ознаменувала кінець СРСР, у своїй колонці для "Апострофа" назвав таку ідею нісенітницею і нездійсненним завданням.

Горбачов до цього часу вважає, що Радянський Союз розвалили, а він міг існувати. Він вважає, що Радянський Союз мав потенціал, що люди в Радянському Союзі жили достойно, що потрібно було його продовжувати як оновлену федерацію і зберегти як такий.

Народ український відповів на це запитання 1 грудня 1991 року. Дев'яносто з лишком процентів виборців, або 32 мільйони, проголосували за те, що вони не хочуть жити в Радянському Союзі.

Біловіжська угода поставила крапку на існуванні Радянського Союзу. Говорити про оновлення Радянського Союзу – це принаймні нездійсненне завдання. Аби Михайло Горбачов запропонував, як можна налагодити сьогодні стосунки – не треба дружні й братські, а просто партнерські стосунки, нормальні, без війни, без крові, стосунки між собою, з Росією, іншими країнами Радянського Союзу - то це можна було б розглядати як реальне конкретне завдання. А воскресити мертвого або знову утворити якусь союзну державу (йдеться не про союз держав, а про союзну державу, єдиному центру якої всі мають передати суверенні повноваження), - це нездійсненне завдання.

Я навіть не хочу тратити сил та енергії для того, щоб доводити, що це нереально. Але оскільки така заява була, я хочу сказати, що Україна такої ідеї не підтримає. Хай запитає тих, хто голосував за незалежність країни, хай запитає зараз український народ, чи хоче він бути в союзі з країною, яка веде проти нього війну, убиває українців за те, що вони хочуть жити самостійно?

Це просто дивна позиція. Але Михайло Горбачов має право на таку позицію, як і ми маємо права на свою позицію. Я навіть не хочу заглиблюватись в аналіз, чому це так відбувається. Чому – це може сказати тільки сам Горбачов. А я можу сказати, що це неможливо. Час інший. ХХІ століття. Треба думати, як будувати нове життя, демократичне, достойне, без насилля і війн.

Є різні союзи держав. Наприклад, торговий союз держав, але він ніколи не ставить завдання забрати у держави, у нації, у народу її суверенне право будувати своє життя самостійно. Європейський союз – також приклад союзу, але ніхто там не ставить завдання, щоб Франція перестала бути Францією, або Німеччина – Німеччиною, коли вони стають членами ЄС.

А Горбачов пропонує не союз. Горбачов ставить питання, щоб утворити союзну державу. Не союз держав, а союзну державу з єдиним центром. Це нісенітниця, це нереально. Це не демократично і не відповідає часу.

Давайте скажемо одну фразу, яка завершує все. Кожна нація має на свою державу, на суверенітет, територіальну цілісність, все інше – від лукавого, і ми не будемо його обговорювати.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України