RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Нацполіції не жіноче обличчя: хто може зайняти крісло Деканоїдзе

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оголосив конкурс на посаду начальника Нацполиции

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оголосив конкурс на посаду начальника Нацполиции Крісло голови української Нацполіціі досі залишається вакантним Фото: Кабінет міністрів України

Неабияка інтрига закрутилася навколо призначення нового голови Національної поліції України. У четвер міністр внутрішніх справ Арсен Аваков нарешті оголосив конкурс з відбору кандидатів на цю посаду і оголосив його умови. Але цілий місяць з моменту, коли міністр заявив про плановане конкурсі, в медіа та експертному просторі, як колоду карт, щосили перебирали можливих кандидатів на високе крісло. "Апостроф" вирішив з'ясувати, хто може претендувати на посаду, яку залишила Хатія Деканоїдзе.

Грузинки не в фаворі

"У новому Кабміні іноземцям не місце" - цю думку на всі лади висловлювали різні експерти, політологи, а упівголоса - і самі високі чиновники. МВС не стало винятком - 11 травня 2016 року рапорт про відставку подала перший заступник міністра Ека Згуладзе - чарівне обличчя нової поліції, тендітна жінка, яка, тим не менш, важким локомотивом однією з найскладніших реформ правоохоронної системи України. Зовні все виглядало красиво: міністр Аваков, а потім і сама Ека запевнили громадськість, що вона "залишається в команді" у групі спеціальних радників, говорили про "особисті причини" відходу. У кулуарах тихенько пліткували про інше: мовляв, не так вже багато Згуладзе і зробила, все більше в Париж хиталася, і взагалі - міністр був проти її призначення свої першим заступником...

Наступною кандидатурою "на вихід" вже тоді називали подругу Згуладзе - 39-річну голову Нацполіції Хатию Деканоїдзе, призначену на цю посаду 4 листопада 2015 року. Втім, злостивці прорахувалися - після відставки Згуладзе Деканоїдзе продовжила займатися реформою поліції, зокрема, переатестацію старих кадрів МВС - справою, прямо скажемо, важкою і невдячною.

Деканоїдзе намагалася не втручатися в політичні конфлікти. Примітно, що і рапорт про відставку вона подала, коли її старий добрий друг Міхеїл Саакашвілі почав публічні нападки на президента Петра Порошенка.

На своєму останньому брифінгу Хатія відкрито заявила: українські політики так і не відучилися втручатися в справи правоохоронців - і це реальна проблема.

"Вважаю своїм обов'язком звернутися до політиків на всіх рівнях, починаючи з народних депутатів і закінчуючи високими кабінетами. Не можуть і не повинні призначення в правоохоронних органах узгоджуватися з політиками. Не можуть і не повинні політики використовувати сили правопорядку для захисту своїх політичних інтересів", - сказала вона.

До речі, знайти собі заміну Деканоїдзе запропонувала якраз через відкритий і прозорий конкурс. При цьому вона виступила проти призначення першого заступника, голови кримінальної поліції Вадима Трояна, зазначивши, що не бачить його "політично незалежною фігурою". Не минуло й 15 хвилин після її слів, як Аваков призначив Трояна в. о. голови Нацполіції...

Зліва направо: Хатія Деканоїдзе, Арсен Аваков та Ека Згуладзе Фото: Кабінет міністрів України

Конкурс для профі або піар МВС?

Цікавий факт: для призначення нового глави Нацполіції міністр внутрішніх справ зовсім не зобов'язаний проводити конкурс - закон цього не передбачає.

Аваков пояснив своє рішення необхідністю затвердити довіру українського і міжнародного співтовариства до майбутнього глави Нацполіції (а, може, згадав скандал, що розгорівся після призначення його заступником 24-річної Анастасії Дєєвої?).

Серед базових вимог до претендентів: відповідність загальним умовам роботи в поліції, повну юридичну освіту, не менше 7 років стажу роботи в галузі права не менш як 5 років управлінського досвіду.

"Твоя нова поліція буде мати керівника, який відповідає соціальним запитом суспільства на довіру і професіоналізм. Тут немає місця політиці, ця реформа не для політиків – вона для тебе", - довірливо писав Аваков у Facebook ще в листопаді, коли вперше оголосив про намір провести конкурс.

На першому етапі учасникам, крім звичного СV, пропонується представити своє бачення роботи керівника Національної поліції - а на початку січня (документи приймаються до 8 січня 2017 року) комісія допустить вже до самих конкурсних процедур тих, хто пройде первісне "сито".

У п'ятницю глава МВС запевнив ЗМІ, що комісія буде засідати вже в найближчі дні, і в який раз підкреслив, що в неї входять представники громадськості, правозахисники і зарубіжні фахівці.

Трохи пізніше, зазначив міністр, буде оголошена формальна процедура відбору - "ускладнені тести, перевірки на поліграфі та співбесіди", після чого комісія запропонує Авакову на затвердження декілька кандидатур.

"Якщо людина відповідає критеріям... я подаю кандидатуру в Кабінет міністрів, після цього ми отримуємо нового главу Нацполіції... За законом, з керівником Нацполіції буде укладено п'ятирічний контракт, і таким чином він буде дистанційований від політичних змін", - окремо наголосив міністр.

Сам Аваков бачить, щонайменше, 5 гідних претендентів. "Кілька людей з діючих офіцерів, які в змозі конкурувати на цьому рівні... Можливо, є хтось за межами поліції", - додав він.

Пікантна деталь в тому, що з 1 січня 2017 року нині спрощені критерії відбору кандидатів у начальники Нацполіції істотно посиляться і стануть більш вимогливими.

Виникає логічне запитання: якщо гідних досить, чому з оголошенням конкурсу тягнули так довго і прийом документів, по суті, починають під численні свята та вихідні? Хотіли дочекатися того самого посилювання процедури? Підбирали експертів в комісію? Або в МВС теж тасували кандидатів, вели переговори, вирішуючи, який підійде більше?

"Багато, безумовно, хотіли б зайняти це високе крісло, але давайте не будемо забувати - на це місце повинен прийти не політик, а чистий професіонал, причому найвищого класу, - сказав "Апострофу" екс-спікер МВС Володимир Поліщук. - Можливо, оголошення конкурсу затягується саме за певного кадрового "голоду".

Вкрай скептично поставився як до самої ідеї конкурсу, так і до обговорюваних кандидатам автор проектів журналістських розслідувань, екс-радник міністра внутрішніх справ Костянтин Стогній.

"Я скептично ставлюся до конкурсу, який проводить МВС, так само, як скептично поставився і до самої реформи, проведеної поліцією для поліції. Реформувати будь-який орган повинен хтось ззовні - це, до речі, загальноприйнята світова практика. Інакше чиновники-"реформатори" свого відомства просто прописують реформу під себе. Те ж саме зараз відбувається з конкурсом та створеної для нього комісією. Суспільству, по суті, намагаються нав'язати видимість конкурсу", - сказав Стогній.

Експерт нагадав, що Нацполіція, за законом, перебуває у віданні Кабміну, а тому оголошувати конкурс і прописувати його умови повинен був як мінімум Кабінет міністрів, але ніяк не МВС і його керівник.

"Це захід (конкурс, - "Апостроф") не має серйозного характеру, просто "хід конем" для громадськості. Я розглядаю це як PR-хід міністерства", - додав Стогній.

Експерт критично оцінив як умови конкурсу (зокрема не прописані в них серйозні психологічні тести), так і склад комісії. Наприклад, зазначив він, насторожує велика кількість запрошених іноземців.

"Персоналії не вражають. Один - ветеран морської піхоти, інший служив у кінній гвардії. Що ці люди можуть розуміти специфіку роботи Національної поліції України? Так, іноземний досвід можна і потрібно вивчати, але давайте не забувати, що у всіх країн свої шляхи розвитку, а у громадян - різне сприйняття життя. Те, що роблять зараз, - просто експерименти над державою, які можуть розвалити (і вже це роблять) систему", - переконаний Стогній.

Увійти до складу комісії, на думку Стогнія, повинні були бути в системі МВС професіонали, авторитетні люди з успішним досвідом роботи та високими показниками розкриваності злочинів - як, наприклад, колишній в. о. міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко, колишній начальник карного розшуку Києва Валерій Курей або генерал-лейтенант міліції у відставці (нині губернатор Закарпатської ОДА) Геннадій Москаль.

Фаворити

Все ж фаворити вже визначилися. І перша прізвище ймовірного нового глави Нацполіції, яку нам називали близькі до МВС джерела, це нинішній в. о. відомства Вадим Троян. За плечима у 37-річного Трояна, до речі, бойовий досвід в АТО: пішов добровольцем у "Азов", в травні 2014 року став заступником командира полку "Азов" при ГУМВС України в Київській області. Восени 2014 року Троян очолив Нацполіцію в Київській області, а на посаді першого заступника голови Нацполіції України з березня 2016 року займався кримінальним блоком.

Джерела "Апострофа" зійшлися в тому, що Вадим Троян вважається людиною, близькою до міністра Авакову. Нещодавно, до речі, Троян сказав, що не боїться оголошеного конкурсу, хоч і не підтвердив, що буде в ньому брати участь. "Час покаже", - ухилився від відповіді чиновник.

Наиболее вероятный кандидат на должность нового главы Нацполиции - Вадим Троян Фото: УНИАН
1 / 1
Вадим Троян вважається людиною, близькою до міністра Арсена Авакова Фото: УНІАН
1 / 1

Ще один ймовірний кандидат - керівник Головного управління Національної поліції у Києві Андрій Крищенко. Нещодавно він, щоправда, заявив ЗМІ, що не збирається претендувати на вакантну посаду - мовляв, і на своєму місці обов'язків і роботи вистачає.

Крищенко навіть зробив комплімент своєму в. о. начальника Трояну, назвавши того професіоналом, який досконало розбирається в предметі. Але виключати цю кандидатуру все ж не варто. Адже хто б став заздалегідь гучно заявляти про думки "підсидіти" пряме начальство?

Що стосується Крищенко, то зовсім нещодавно з'явився один неприємний фактор, який гіпотетично може вплинути на його шанси очолити Нацполіцію країни - саме він віддав наказ про притягнення спецназу КОРД у сумнозвісній спецоперації в Княжичах, де загинуло 5 силовиків. Правда, його шеф Вадим Троян сказав журналістам, що не бачить в цьому інциденті причин для відставки начальника київської поліції. "Давайте дочекаємося результатів розслідування. Я не вважаю, що Крищенко прямо причетний до того, що сталося ", - зауважив Троян.

У розмові з "Апострофом" екс-спікер МВС Володимир Поліщук зазначив, що в нинішній ще "постреволюційний період" в Україні, при незакінчених системних змінах правоохоронної структури, від подібних ситуацій не застрахований навіть самий досвідчений керівник. "Так, на Заході, при повністю усталеною і сформованої системи, така ситуація, очевидно, призвела б до відставки, але в наших умовах, якою б "ангел" не приймав рішення, подібні інциденти, на жаль, не виключені", - сказав він.

Ще один ймовірний кандидат - керівник (з 15 січня 2015 року) Головного управління Національної поліції в Києві Андрій Крищенко Фото: УНІАН

Про масштабної фігури ще одного можливого кандидата на посаду голови Нацполіції ми вже згадували - і його, називало кілька близьких до МВС джерел.

Отже, Геннадій Москаль - людина-глиба, якого в останні три роки відправляють наводити порядки в самих складних областях, наприклад, у Луганській, а зараз - у Закарпатській. А між тим, у 66-річного Москаля, генерал-лейтенанта міліції у відставці, крім досвіду управлінського, величезний стаж роботи в системі МВС - з 1975 року! Як не подивися, хороший плюс для людини на такій складній роботі як далеко ще недореформована Нацполіція.

"За плечима Москаля - колосальний досвід. З його вимогливістю і прямотою можна було б сподіватися на відмінні результати і в подальшому реформуванні Нацполіції, і результати її роботи", - зазначив Поліщук.

Позитивно оцінив цю кандидатуру і екс-радник міністра МВС Костянтин Стогній.

"Єдиний, хто більш чи менш підходить на цю посаду (з тих, кого обговорюють), - це Геннадій Москаль, - сказав він. - У нього є розуміння, що потрібно робити в системі, і він давно перейшов межу, за якою людині треба заробляти собі якісь дивіденди", працювати на особистий імідж".

Геннадій Москаль - людина-глиба, якого в останні три роки відправляють наводити порядки в найскладніших областях Фото: Владислав Содель

Про креатури Авакова

Майже всі близькі до МВС джерела, з ким ми розмовляли, згадуючи будь-якого з можливих кандидатів, обов'язково додавали щось на кшталт "близький до Авакову", "знаходить спільну мову з міністром", "його Аваков виділяє".

"Ті, чиї імена найчастіше звучать зараз, - креатура Авакова. І в цьому нічого хорошого немає, - сказав Стогній. - Найбільш незалежним і професійним я бачу Москаля. Він самодостатній, досвідчений, здатний самостійно приймати важливі оперативні рішення і буде найменш підданий політичному впливу ".

Практично всі наші співрозмовники були одностайні: очолити Нацполіцію повинен не політик, а професіонал.

"Посаду міністра може бути політичною, але в поліцію повинен прийти міцний профі. Людина, яка не тільки зможе відповідати за свою роботу і своїх підлеглих як професіонал, але і в змозі вирішувати питання розвитку служби, бачити її перспективи", - підкреслив Поліщук.

Екс-спікер МВС назвав ще одну, на його погляд, підходящу кандидатуру колишнього генерального прокурора Віталія Ярему. "Він керував міліцією Києва, працював у центральному апараті МВС, взагалі пройшов шлях від міліцейських низів до Генпрокуратури", - сказав наш співрозмовник.

Інше питання - чи дозволять Яремі амбіції претендувати на місце голови Нацполіції, очевидно, нижчий за статусом, ніж його остання посада генпрокурора?

"На цю посаду має прийти жорсткий спец, який зможе реально боротися з криміналом, заможна людина, міцно стоїть на ногах і не потребує політичні дивіденди. Я боюся політизації Національної поліції", - сказав Стогній.

Віталія Ярему також розглядають як ймовірного кандидата на посаду голови Нацполіціі Фото: Владислав Содель

Серед інших можливих кандидатів у керівники Нацполіції ми почули ім'я голови Нацполіції в Миколаївській області Юрія Мороза - "людину з великим досвідом правоохоронної роботи". Примітно, що поліцію Миколаївської області Мороз (до цього - радник Авакова) очолив 25 серпня 2016 року після трагедії в Кривому Озері, де шестеро поліцейських вбили місцевого жителя Олександра Цукермана. Очевидно, таке призначення в непростий момент говорить про те, що ця людина вміє вимагати від підлеглих ефективної роботи по забезпеченню правопорядку.

В якості можливих кандидатів називають імена глави Нацполиции в Донецькій області В'ячеслава Аброськіна та заступника голови Нацполіції України Костянтина Бушуєва.

"Чесно, мене менше всього хвилює, чиєю креатурою буде новий начальник поліції, і набагато більше - як він буде працювати. - сказав Поліщук. - Керівник поліції повинен бути абсолютно аполітичним і чітко розуміти свою головну задачу - забезпечення порядку і безпеки людей. І звичайно, роботи з подальшої реформи поліції, адже зараз вона, по суті, проведена лише на 10%".

Зате з деяким скепсисом джерела "Апострофа" поставилися до наміру йти на конкурс у глави Нацполіції народного депутата від БПП Мустафи Найєма. Днями політик заявив, що консультується з юристами на предмет подачі документів для участі в конкурсі.

"Так, Найєм має деяке відношення до МВС - входить в склад колегії міністерства, курирував процес переатестації співробітників міліції, але цього досвіду однозначно недостатньо, щоб керувати такою службою, як Нацполіція ", - зазначив один з близьких до МВС джерел.

Все вирішить Порошенко?

Отже, що ми маємо "у сухому залишку"? Конкурс відкритий, умови оголошені, міністр сподівається, що нового керівника Нацполіція отримає вже в лютому 2017 року.

Цікаво, що Аваков теж особливо підкреслив - хоче бачити на цій посаді фігуру аполітичну. "Перш за все, він не повинен бути політиком, він має бути ефективним. Думаю, що ми досить награлися в особисті кар'єри та задоволення амбіцій. У нас повинен бути ефективний офіцер, якщо хочете – лідер для тих поліцейських, які прийняли рішення служити і захищати", - сказав він журналістам.

Інша справа, що сам міністр - фігура політична, існує переконання, що в Україні подібні статусні призначення узгоджуються з вищим керівництвом країни.

"У цьому випадку всі заручники ситуації і міністр, і президент, - а найгірше - і суспільство теж, - зазначив Стогній. - Думаю, Порошенко давно б змінив Авакова, але не може цього зробити, тому що розсиплеться парламентська коаліція, а нові вибори нікому з провідних політсил зараз не потрібні. Швидше за все, кого б у підсумку не поставили керувати Нацполіцією, продовжить діяти система політичних противаг, компромісів та "договорняків".

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві