RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бої на Светлодарской дузі: клінч або наступ сил АТО

У ході бойових дій загинуло 5 бійців і 20 бойовиків

У ході бойових дій загинуло 5 бійців і 20 бойовиків Ескалації конфлікту на Донбасі сприяє сприятлива для Росії міжнародна політична обстановка Фото: EPA/UPG

У зоні військового конфлікту на Донбасі знову загострення. На цей раз найгарячішою точкою АТО стала так звана Світлодарська дуга — ділянка фронту, яка практично впритул стикається з позиціями бойовиків в окупованих Дебальцеве, Вуглегірську, Калинівці. У неділю терористи почали атаку на опорні пункти ЗСУ на цьому напрямку, випустивши по нашим військовим сотні снарядів і мін. Що і чому там сталося, розбирався "Апостроф".

Дали по "зубах"

За словами начальника об'єднаного оперативного штабу ЗСУ генерал-лейтенанта Олександра Сирського, метою атаки бойовиків було поліпшення свого тактичного положення. У бій пішла 7-я бригада ДНР (укомплектована бойовиками з числа місцевих жителів та російськими "відпускниками") за підтримки підрозділів спецпризначення. Які сили протистояли бойовикам з української сторони, в Міноборони не говорять, але волонтери повідомляють, що це були бійці 54-ї ОМБр.

"Близько 6:00 під прикриттям вогню артилерії і мінометів противник здійснив спробу захопити два опорні пункти в районі Луганського. Завдяки добре організованій системі спостереження, наміри російських окупаційних військ були розкриті. Підрозділи ЗСУ перехопили ініціативу, завдали противнику втрат і змусили його відступити на позиції, які раніше вони займали. Протягом дня противник ще двічі намагався поновити наступ, зосереджуючи зусилля на поразку наших підрозділів щільним вогнем артилерії і мінометів. Були здійснені два вогневих нальоти, від 3 до 6 годин кожен. За цей період по нашим підрозділам було випущено 34 снаряди калібру 122 мм та 694 міни калібру 120 і 82 мм", - пояснив Олександр Сирський на брифінгу в Міноборони.

Генерал-лейтенант додав, що терористи обстрілювали ВСУ прямо з захоплених населених пунктів: Вуглегірськ, Дебальцеве та Калинівка. Відповідно дати адекватну вогневої "відповідь" бойовикам наші військові не могли. До речі, згідно з мінськими угодами ці населені пункти мають контролюватися Україною.

У результаті зіткнень загинуло 20 бойовиків і 5 військовослужбовців ВСУ. Ще 6 наших військових отримали поранення, а 10 осіб були травмовані і контужені. Це офіційні дані Міноборони, проте волонтери стверджують, що реальні втрати української сторони значно більше. "Боюся, що це кілька десятків", - зазначив координатор групи "Стоп терор" Семен Кабакаєв.

Станом на 19 грудня в Міноборони назвали стан справ на Світлодарській дузі "контрольованим". "Ситуація на даний момент більш-менш спокійна, але вона може динамічно змінюватися", - підкреслив Олександр Сирський.

У той же час самі жителі фронтового Світлодарська розповіли "Апострофу", що обстановка в місті нагадує сюрреалізм.

"Стріляють міцно, давно такого не пригадаю, напевно, ще з літа. Багато, звичайно, бояться, тому сидять по домівках і перечікують, поки все це скінчиться. Але одночасно з цим на вулицю виходить гуляти багато молоді, діти ходять у садочки та школи... Наші люди звикли вже, як ніби нічого і не відбувається", - розповіла нам мешканка Світлодарська Катерина.

"Чесно — задрали вже! - додає ще одна світлодарчанка Марія. - Стріляють так, що вікна в будинку тремтять. Вчора не було світла кілька годин, потім відновили. Кажуть, лінії електропередач перебило, нас перевели на резервні. Але мобільного зв'язку досі немає — ніякої. Воду теж відключали, правда вже дали. Я тут з березня живу, їхала як переселенець в Харків, жила в містечку для переселенців, але потім нам з дитиною сказали, що в місті, мовляв, тихо, повертайтеся. Дійсно "тихо" — ні банкоматів, ні пошти нормальної нічого. Зараз дитина в садочок почала ходити, але якщо в місті буде ще гірше, то доведеться її знову рятувати і їхати. Не хочеться дитину смикати, ну а що поробиш, як можна жити на лінії розмежування?"

Наступ ВСУ?

У російських ЗМІ бої на Світлодарській дузі подаються як "масований наступ ЗСУ на позиції ополчення".

Генерал-лейтенант Олександр Сирський зазначив, що в ході боїв позиція наших підрозділів на місцевості дійсно змінилася. "Ми своїх позицій не втратили, можливо, відбулося деяке поліпшення становища на місцевості", - сказав начальник об'єднаного оперативного штабу ЗСУ.

Це "поліпшення становища", за словами військового експерта Олексія Арестовича, пов'язане з контролем над висотою 220 в районі населеного пункту Логвиново. Нагадаємо, що бої за цю висоту розгорнулися ще влітку. Тоді в битві загинув волонтер і соліст Паризької національної опери Василь Сліпак. "Це чисто тактичні бої за те, хто буде контролювати висоту, яка контролює все навколо. Це означає, що бої будуть тривати і тепер бойовики будуть намагатися вибити нас із зайнятих позицій", - пояснив "Апострофу" Арестович.

Крім того, волонтер Юрій Мисягін заявив, що ЗСУ взяли під контроль ліс, з якого бойовики постійно крили вогнем позиції сил АТО.

Втім, в Міноборони інформацію про наступ категорично спростовують: "Наступальних дій українські війська не проводили", - заявив на брифінгу речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко.

У свою чергу військовий експерт Ігор Романенко пояснив "Апострофу", що просто залишатися на позиціях в опорному пункті, не вживаючи ніяких дій, військові не можуть.

"Зараз випав сніг. Коли наносяться артилерійські удари, а потім проводиться повітряна розвідка, дуже чітко видно чорні сліди від розриву снарядів. Таким чином, результат обстрілу відразу видно, і дуже зручно проводити коректування вогню. У цій ситуації рівносильно смерті, якщо наші військові будуть залишатися в опорних пунктах, коли їх бомблять і вогонь коригується, покращуючи точність попадання. Тому і було ухвалено рішення на їх спробу обійти нас з флангу нанести контрудар, який виявився успішним. Тим більше, що згідно з мінськими угодами, ця територія повинна відійти до України", - зазначив Романенко.

Відповідаючи на питання, чому бойовики саме зараз почали активні бойові дії на Світлодарській дузі, військовий експерт підкреслив, що ескалації конфлікту сприяє сприятлива для Росії міжнародна політична обстановка.

"Це одночасно бої тактичного рівня та реалізація стратегічного підходу, який випливає з оцінки поточної міжнародної ситуації. По суті Україна зараз залишилася з Росією один на один. У перехідний період Барак Обама не буде ухвалювати різких рішень, Дональд Трамп ще повинен зібрати команду і розібратися в ситуації, і Путін це знає. У Європі Олланд не йде на другий термін, в Італії прем'єра відставили, в Молдові та Болгарії до влади прийшли проросійські президенти, тому Путін вважає, що зараз саме час поліпшити для Росії платформу з переговорів в Мінську", - сказав Ігор Романенко.

Олексій Арестович додав, що друга причина ще банальніше. "Зараз західні спостерігачі поїхали в різдвяні відпустки, і росіяни, користуючись нагодою, намагаються відхопити собі важливі для них ділянки територій", - резюмував військовий експерт.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України