RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Айдер Муждабаєв: Резолюція ООН призведе до посилення репресій в Криму

Журналіст оцінив значення резолюції ООН по Криму і розповів, чому становище кримських татар тільки погіршується

Журналіст оцінив значення резолюції ООН по Криму і розповів, чому становище кримських татар тільки погіршується Заступник гендиректора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаев Фото: RFE/RL/ru.krymr.com

Генеральна асамблея ООН голосами 70 країн підтримала ініційовану Україною і ще рядом держав резолюцію про права людини в Криму. Уперше в офіційних документах ООН Росія названа країною-окупантом, а Крим і Севастополь — тимчасово окупованими територіями України. Про ситуацію з правами людини на півострові "Апостроф" поспілкувався із заступником генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR АЙДЕРОМ МУЖДАБАЄВИМ. Журналіст і медіаменеджер вважає, що прийнята резолюція дійсно важлива, але наразі не поліпшить становище кримських татар в Криму, бо Росія лише посилить репресії з метою їх приховати.

- Яке значення, як вам здається, має прийнята на Генасамблеї ООН резолюція про права людини в Криму?

- Резолюція Генасамблеї ООН ухвалена. Тому вона ніби лягла вже в архів. Там написано, що Росія — країна-окупант, а Крим — тимчасово окупована Росією українська територія. Це досить важливо, цього не можна недооцінювати. У той же час, ми бачимо, як Росія активно працює з країнами, різними, особливо з пострадянського простору. Ми бачимо, як багато країн колишнього Радянського Союзу проголосували або проти української резолюції, або утрималися, або вийшли з зали. Включаючи Азербайджан, у якого також є, скажімо так, проблеми з територіальною цілісністю. Росії бояться набагато більше, ніж України. Тому "за" з колишніх радянських країн проголосували лише Грузія та Молдова. Не винятком Прибалтики, звичайно.

Рішення важливе, але воно не обов'язкове до виконання все одно. У практичному сенсі від цього рішення поки що нічого не зміниться. Але те, як російська пропаганда реагує на цю резолюцію, говорить про те, що це болюча для них тема. Видно, як вони запустили всі ресурси, щоб дезавуювати цю резолюцію в свідомості росіян. Мабуть, і за кордоном теж докладають якісь зусилля через свої пропагандистські ЗМІ. Це означає, що вони хвилюються, і резолюція недарма була ухвалена, хоча і з великими труднощами.

- На попередньому голосуванні в Третьому комітеті ООН резолюцію підтримали 73 країни, вчора — вже 70. Це говорить про те, що надалі такі документи буде ухвалювати ще складніше?

- На це питання повинні відповідати дипломати. Вони повинні дивитися, чому програли ці три країни. Взагалі, звичайно, те, що Україна такі речі проковтує, на мій погляд, дуже неправильно — тобто голосування "проти" з боку найближчих сусідів, як Білорусь, Казахстан. Чотири такі країни проголосували проти (Вірменія, Білорусь, Казахстан і Узбекистан, - "Апостроф"). Вони розуміють, що Україна нічого їм не зробить, жодних особливих навіть заяв не буде. Грубо кажучи, витерли ноги і пішли далі. Мені це дуже не подобається. Я вважаю, що наша дипломатія повинна активніше працювати і показувати, що така позиція цих країн протизаконна. Має бути заява, що ці країни, не підтримуючи територіальну цілісність України, позбавляють себе територіальної цілісності в майбутньому. Це повинно бути ясно сказано, має бути осуд цієї позиції. Але я думаю, що нічого цього зроблено не буде. Вважаю, що наші політики і дипломати задовольняться цим рішенням (природно, гарним), а Росія продовжить "від'їдати" від світового співтовариства країни: зараз три, завтра ще три. Робиться це з допомогою підкупу, шантажу, жодних загроз. Просто такий процес відбувається, об'єктивний.

- Ви вважаєте, що засудження Києвом дійсно може допомогти в таких випадках?

- Україна не повинна мовчати — на будь недружній крок потрібно відповідати. На всі такі голосування має бути ясна і чітка відповідь. Вони повинні знати, що Україну просто так "кидати" не можна. Якщо ти голосуєш проти України на Генасамблеї ООН, це не покращить двосторонні відносини між країнами — це має бути сказано прямим текстом.

Бояться поки не України, а Росії. Азербайджан вийшов покурити два рази — ось вам простий приклад. Вірменія — повний сателіт Росії. Азербайджан, який начебто проводить самостійну політику, а результат один: голоси в підтримку України немає. Виходить, Азербайджану абсолютно байдужі відносини з Україною. Чому б просто не сказати керівництву Азербайджану, що Україна почула цей сигнал, і він їй не подобається.

Вважаю, що в дипломатії повинна бути деяка публічність теж, причому чесна публічність.

- Подібні резолюції призведуть до того, що Захід зверне увагу на права людини в Криму?

- Звичайно, це ніяк не допоможе ситуації з правами людини в Криму. Це призведе лише до посилення репресій з метою приховати. Розумієте, адже Росія не буде боротися з проблемою — вона буде її ретушувати. Тільки посилить репресії і буде залякувати людей так, щоб вони навіть не скаржилися, щоб перетворити Крим в таку Північну Корею. У Росії розуміють, що колись доведеться приймати в Криму делегації з прав людини ООН та інших організацій. Але вони будуть довго тягнути з цим, а в підсумку зроблять так, що будь-яка делегація, коли туди приїде, побачить північнокорейський лад робітників, колгоспників та інтелігенції, які будуть говорити: "А в чому проблема? У нас все нормально. У в'язниці у нас сидять екстремісти. Хороші люди у нас не сидять у в'язниці, отримують багато рису і салат куксі".

Росія розуміє, що все голосніші вимоги щодо прав людини в Криму, і вони готують фейкову реальність, гібридну, щоб показати, що там все добре.

- Ви кажете, що буде посилення...

- Звичайно, буде. Так воно вже є, подивіться! Навіть за той проміжок часу між голосуванням за текст резолюції у комітеті і голосуванням за резолюцію Генасамблеї в Криму ще кількох людей заарештували. І ще будуть арештовувати. Штрафують, залякують і все що завгодно — ООН їм не указ. На Росію впливає тільки одне — жорсткі економічні санкції. Усе інше — осуд хулігана на зборах в музичній школі, куди він навіть не ходить.

- Санкції у рамках Генасамблеї ООН проти РФ можливі?

- Звичайно, ні. На даний момент це нереально. Враховуючи, як Росія може залякувати і підкуповувати — нереально. Просто Росія настільки здуріла і втратила контроль над собою, що, на жаль для багатьох країн і народів, її влада, думаю, ще наробить стільки злочинів, що в підсумку наймасштабніші санкції неминучі. Але це буде не зараз, на жаль.

- Ільмі Умерова у вересні визнали психічно здоровим після експертизи. Навіщо це затівалося і заради чого ще кількох заарештованих пізніше помістили в психлікарню?

- Результат цієї експертизи не мав жодного значення. Вони розуміли, що обстежують здорову людину — питання в примусі, в тому, щоб принизити і схилити до відмови від боротьби. Зараз таку ж процедуру проходять ще п'ять осіб, які відмовилися добровільно проходити цю експертизу, їх примусово привезли до тієї ж психлікарні. Це спосіб психологічного тиску і схиляння людей до зради. Але ніхто не зрадив, і вони цього не дочекаються. Росія лише показує світу своє обличчя: що вони вдаються до таких методів, як залякування і психіатрична лікарня. Це взагалі нікуди не годиться.

- Росії не вдасться їх зламати?

- Ні, звичайно. Якщо за попередні два роки це не вдалося, яким чином це вийде зараз? Що я хочу сказати: Україна не знає своїх героїв зовсім. Вони десь далеко, в загубленому Криму. Тут же дуже багато інших проблем у людей, у багатьох депутатів, політиків: на першому місці стоять гроші, на другому місці стоять гроші, на третьому місці стоять гроші, а Крим стоїть десь в кінці десятки.

У Криму люди сидять впроголодь у в'язниці і від своїх слів не відмовляється. Але, на жаль, їх ніхто не помічає. Дійшло до такої ганьби, що Amnesty International пише рекомендацію українському уряду створити фонд підтримки політв'язнів і членів їх сімей. Тому що люди впроголодь сидять: там 70 дітей без батьків, і вони не отримують ніякої допомоги від України. Як ніби Батьківщини у них немає.

Депутати, напевно, приміщення знімають, щоб зберігати гроші, але ні розуму, ні совісті, щоб створити небюджетний фонд, куди могли б члени уряду, депутати частину грошей віддавати на допомогу ув'язненим на адвокатів, на їжу дітям, в кінці кінців. На ялинку в Києві, куди можна було б запросити дітей політв'язнів з Криму, наприклад. Нікому навіть в голову не прийшло.

У офісі омбудсмена ні вона особисто, ні один її підлеглий не знає навіть телефонів родичів жертв політичних репресій в Криму. Я зібрав і передав їм весь список родичів людей, які сидять у в'язниці в Криму. Впевнений, що їм не дзвонили, інакше б я вже дізнався про це. Їх долею взагалі не цікавляться, ніхто не їздить на суди з офісу українського омбудсмена. Ось і вся історія. Як можна зламати людей, якщо вони самі б'ються за свою честь?!

- Чи помітні зміни в тому, як російська влада ставиться до звичайних кримських татар, а не політиків і громадських діячів?

- Звичайно, помітні: ще гірше стало. Якщо ви пам'ятаєте, Меджліс заборонили, заарештували ще купу людей, обшуки проходять постійно, постійно залякують людей. Там не може бути нічого краще. Тепер вони масово штрафують людей, які виходять на вулицю, коли сусідів обшукують або заарештовують. І величезні штрафи. Тобто вони хочуть, щоб люди навіть з дому не виходили і сиділи, як у гетто. Але, звичайно, вони цього не дочекаються: багато хто вже просто страх втратив, тому що звик жити в страху.

Це одна частина. А інша — негласні, неформалізовані переслідування, коли загрожують безпеці дітей і родичів, відбиранням власності. Там же працюють і воєнізовані формування, які, крім усього іншого, навіть за російськими законами незаконні.

- Росіянам вдалося розколоти кримських татар на активний опір, на пасивних, і, може бути, навіть на тих, хто перейшов на бік окупаційної влади? Знаємо адже окремих діячів, які перейшли. Чи це масове це явище на нижчому рівні?

- Ні, це не масове явище. Розумію, що багато хто хоче представити ситуацію в Криму так, що там усі змирилися, і тому Крим треба забути. Я цю мантру чую вже півтора року. Наявність у країні колабораціоністів не звільняє країну від звільнення своїх окупованих територій. За таким же принципом не треба було звільняти країни під час Другої світової війни, тому що там були колабораціоністи. Може, треба було Гітлеру і Сталіну залишити все? Ні, звичайно.

Серед кримських татар таких буквально кілька людей — ми їх всіх знаємо. Основна маса людей взагалі ніяких стосунків з цією владою не має. А колабораціоністи користуються таким презирством... Так званий муфтій, якого вже скинуто і до якого ніхто не ставиться як до гідної людині, взагалі нікуди не їздить, не виходить, з віруючими не розмовляє. А всяких його наближених, коли вони йдуть по вулиці, ганьблять. Ці люди існують тільки для пропаганди. І якщо в Україні хтось ловиться на цю пропаганду, чіпляється за неї, як за соломинку, а потім каже, що Крим не треба звільняти, — такі люди, я вважаю, перші зрадники.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України