RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бюджетний шабаш у Верховній Раді: погляд з кулуарів

Після голосування задоволені й не дуже депутати поспішили в гардероб

Після голосування задоволені й не дуже депутати поспішили в гардероб Урядовці на чолі з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом залишалися в сесійній залі до остаточного голосування народних депутатів за проект держбюджету на 2017 рік, яке відбулося близько 5 ранку Фото: Владислав Мусієнко

Котрий рік поспіль державний бюджет України ухвалюється вночі, під Новий рік. І хоч у цьому році проект держбюджету був поданий вчасно – у Верховній Раді документ був вже до 15 вересня, депутати не зрадили собі і в черговий раз голосували за головний фінансовий документ країни під покровом ночі. Отже, за проект бюджету віддали свої голоси 274 народних обранця. Щоб стимулювати депутатів голосувати, до парламенту приїхали президент Петро Порошенко та екс-прем'єр Арсеній Яценюк, які стежили за подіями в кабінеті спікера Андрія Парубія. А "Апостроф" слідкував за нічним голосуванням у кулуарах парламенту.

Інтрига зберігалася

"Просто це традиція така багаторічна, розумієте, ухвалювати державний бюджет вночі. Ми вирішили її не змінювати", - оптимістично розповідав у кулуарах парламенту заступник голови фракції "Блок Петра Порошенко" Олексій Гончаренко. Він ще з ранку в парламенті бадьоро рапортував про те, що депутати вночі проголосують за бюджет.

Хоча настрій у інших парламентаріїв в Раді, навіть у колег по БПП, був не таким райдужним. "Процес переговорів йде складно, є ще дуже багато законопроектів, які ми повинні ухвалити, якщо ми це зробимо, тоді вийдемо на бюджетний процес", - говорив "Апострофу" нардеп від БПП Борислав Розенблат. Голоси, за словами депутата, повинні були віддати крім президентської фракції, "Народний фронт" і "Радикальна партія".

"Ляшко вибив собі ті преференції, які хотів, тому вони 100% дадуть голоси, а якщо домовляться, то це буде і "Воля народу" і "Відродження", - запевняв Розенблат.

Його колега, член парламентського комітету з питань бюджету Богдан Дубневич також сподівався, що дасть голоси і "Самопоміч". "Я думаю, що вони теж проголосують, якщо бюджет, на їх думку, буде складено правильно. Я думаю, що розв'язка буде вночі", - ділився своїми прогнозами парламентарій. Втім, під час ранкового засідання Ради високопоставлений член БПП не під запис розповідав "Апострофу", що фракції ще не прийшли до політичного консенсусу і цілком можливо, що голосування у вівторок стане репетицією, а сам бюджет приймуть, як зазвичай, у четвер.

Про те, що ще вранці не були досягнуті всі домовленості, свідчило і те, що фракція "Радикальної партії", не чекаючи закінчення ранкового засідання Ради, пішла на нараду повним складом.

"Знову вибиває собі пожежні машини", - сміялися депутати в кулуарах парламенту. Пізніше стало ясно, що Олег Ляшко, напевно, отримав все, що хотів: депутати-радикали вже під час вечірнього засідання з задоволеним виглядом ходили по парламенту і на питання, чи підтримають вони бюджет, відповідали тверде "так".

Як з'ясувалося після, Ляшко торгувався за 400-600 млн грн, які будуть виділені з держбюджету на закупівлю пожежних машин для підприємств "Пожмашина" у Чернігівській області, контроль над яким приписують Ляшко.

Член фракції Ігор Мосійчук в кулуарах парламенту також розповідав, що радикали хочуть створити Кредитно-експортне агентство, на яке з бюджету мають виділити близько 200 млн грн. Це було одним із предметів політичних торгів з боку фракції.

"Просто хочуть отримати гроші з бюджету на нікому не потрібне агентство, щоб забрати гроші собі", - говорили депутати від "Батьківщини", які, до речі, виявилися не такими поступливими. Ще з ранку депутати з цієї фракції запевняли, що ні за що не підтримають бюджет. Сергій Соболєв кілька разів повторював, що документ не влаштовує "Батьківщину" ні за формою, ні за суттю, і тому депутати будуть перешкоджати його прийняттю.

У ніч на 21 грудня Верховна рада після тривалих обговорень проголосувала за держбюджет України на 2017 рік. (Київ, ВРУ, 21.12.2016) Фото: Владислав Мусієнко

Обстановка загострювалася

Однак, незважаючи на всі пертурбації, ввечері у Верховній Раді таки приступили до розгляду державного бюджету на 2017 рік.

У залі перед вечірньо-нічним засіданням Ради зареєструвалося 374 народних депутати. Перед безпосереднім розглядом державного бюджету депутати ухвалили ряд змін в Бюджетний і Податковий кодекси.

І вже о 23:00 спікер Верховної Ради оголосив перерву на годину для того, щоб "депутати могли відпочити і перекусити", а у бюджетного комітету Ради була можливість розглянути і погодити всі проголосовані поправки в проект бюджету, щоб рівно опівночі повернутися для розгляду головного фінансового документу країни. Проте депутати так і не зібралися в термін, оскільки бюджетний комітет не встигав закінчити свою роботу. А поки в комітеті розглядали бюджет, в Раді було жарко, оскільки депутати перейшли до розгляду законопроекту №5368, яким вносяться зміни в Податковий кодекс щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні. Між депутатами в залі розгорілася суперечка, зокрема Сергій Соболєв кілька разів заявляв, що в документі є корупційна складова. Увесь цей час віце-спікер ВРУ Ірина Геращенко заспокоювала депутатів. "Я розумію, всім важко, усі втомилися, але давайте поважати один одного".

У цей час в кулуарах із журналістами спілкувався голова бюджетного комітету ВРУ Андрій Павелко, який розповідав, що члени комітету чекають, поки секретаріат роздрукує правки до другого читання законопроекту про бюджет, а апарат надасть приміщення для ухвалення рішення. Він анонсував, що голосування за бюджет почнеться десь після 3 години ночі.

А кулуарами пробіг слух про те, що в Раду приїхав президент Петро Порошенко, а також екс-прем'єр, глава партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк. Пізніше з'ясувалося, що вони проводили наради в кабінеті спікера Ради Андрія Парубія, а потім стежили за подіями в парламенті по телевізору.

Обстановка в Раді стала досить напруженою, кулуарами сновигали сонні депутати, хтось навіть займався фізичними вправами, як нардеп від партії КРІП Віталій Купрій.

У ніч на 21 грудня Верховна рада після тривалих обговорень проголосувала за держбюджет України на 2017 рік. (Київ, ВРУ, 21.12.2016) Фото: Владислав Мусієнко

Кулуарами також ходили депутати від Опозиційного блоку, постійно усамітнюючись на переговори. Голосувати за бюджет-2017 Оппоблок не збирався. Голова фракції Юрій Бойко заявляв, що бюджет передбачає зниження соціальних стандартів, тому не буде голосувати. Бойко взагалі ходив з незадоволеним виглядом, кажучи, мовляв, "швидше б це все закінчилося, хочеться звалити звідси". При цьому нардеп не уточнював, чи хочеться йому залишити стіни парламенту, або країни, адже за традицією після ухвалення держбюджету депутати роз'їжджаються на закордонні округи".

Активною в кулуарах була і лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, яка кілька разів виходила до журналістів з критикою документа. "У парламенті нічого не вирішується, в комітетах теж, все вирішується в кімнатах відпочинку, під коньячок, під віскі. Вони сидять і ділять гроші на користь собі. Хтось за пожежні машини і за це тисне на кнопки, хтось забирає дотації на прибутковіші галузі", - скаржилася Тимошенко.

Також в кулуарах "Апостроф" поспілкувався з головою фракції "Самопоміч" Олегом Березюком. Фракція ще недавно говорила про те, що вони можуть підтримати проект бюджету, проте в спілкуванні з журналістом Березюк зазначив, що у них буде "вільне голосування, як хто буде голосувати у фракції не вирішили".

"Самопоміч" висувала політичні вимоги, зокрема наполягала на звільненні з посади голови ЦВК Михайла Охендовського, якому нещодавно вручили підозру у справі про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів, а також вимагала прискорення оновлення Центрвиборчкому.

На питання, чи пов'язано якось нічне голосування з тим, що депутати хочуть встигнути до того, як МВФ піде на канікули 25 грудня, щоб отримати черговий транш (це нібито було однією з умов фонду), Березюк відповів негативно. На його думку, депутати від коаліції просто хотіли швидше "протягнути" документ.

Зліва направо народні депутати від фракції політичної партії "ВО "Батьківщина": Олена Кондратюк, Юлія Тимошенко і Сергій Власенко. У ніч на 21 грудня Верховна рада після тривалих обговорень проголосувала за держбюджет України на 2017 рік. (Київ, ВРУ, 21.12.2016) Фото: Владислав Мусієнко

Фінішна пряма

Тим не менш депутатам роздали проект бюджету, і почалося обговорення в залі. Виступив міністр фінансів Олександр Данилюк, який зауважив, що ухвалювати бюджети по ночах - це традиція. Проте, він запевнив, що це ніяк не позначилося на якості документа, і попросив підтримати його. Виступив і прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який заявив, що слід ухвалити "людиноцентричний бюджет". Також він відреагував на критику з боку депутатів "Батьківщини", назвавши їх "професійними нездарами".

Пізніше почалися виступи від фракцій, Олег Березюк з трибуни сказав, що "не бачить у цьому бюджеті людини, як розповідає Гройсман". Однак не висловився чітко, підтримають чи ні депутати фракції документ. Напевно, тому, що кілька нардепів від "Самопомочі" все-таки віддали за проект бюджету свої голоси.

Виступив і лідер фракції Оппоблока Юрій Бойко, знову підкресливши, що фракція не проголосує за бюджет. Але в цілому виступи були мляві, і особливого опору не спостерігалося. Було видно, що депутати втомилися і хочуть скоріше закінчити розгляд.

У підсумку о 4:54 ранку 21 грудня 274 голосами депутатів бюджет був ухвалений. Не голосували "Батьківщина" і Оппоблок, і велика частина "Самопомочі". Вагомий внесок дали голоси групи "Відродження", у якій безліч екс-регіоналів. Вона підтримала бюджет силами всіх 24 депутатів. Також проголосували за бюджет і позафракційні депутати, які є членами партії УКРОП, зокрема Віталій Купрій і Тарас Батенко. Очевидно, що це наслідок домовленостей між урядом та Ігорем Коломойським у справі про націоналізацію Приватбанку.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман (в центрі) та голова Верховної ради України Андрій Парубій (праворуч). У ніч на 21 грудня Верховна рада після тривалих обговорень проголосувала за держбюджет України на 2017 рік. (Київ, ВРУ, 21.12.2016) Фото: Владислав Мусієнко

Міністри зустріли це рішення оплесками, а прем'єр Гройсман вигуками "Ура!" і "Слава Україні", а також подякою на адресу "Відродження" та "Волі народу", що підтримали бюджет.

Відразу після голосування депутати поспішили в гардероб, хтось із задоволеними усмішками, хтось, розповідаючи анекдоти, а хтось з відверто пригніченими виразами обличчя.

"Наслідки ухвалення такого бюджету, країна дізнається дещо пізніше, а поки можна розходитися", - сказав хтось з депутатів на прощання.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві