RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Куди котиться світ: приватна розвідка США розповіла, чи подружиться Україна з Росією

У Stratfor дали прогноз на 2017 рік

У Stratfor дали прогноз на 2017 рік Новий рік передвіщає новий етап протистояння Росії з Заходом (на фото Володимир Путін, ліворуч, і Ангела Меркель) Фото: EPA/UPG

У 2017 році, скориставшись метушнею і плутаниною серед західних країн, Росія може спробувати повернути свій вплив на пострадянському просторі. Він похитнулося після подій Евромайдана в 2014 році і розв'язаного конфлікту в Україні, однак в 2016 році антиросійський західний фронт встояв. Голосування Brexit виявило глибокі проблеми в Європейському Союзі, які не дозволять таким країнам, як Україна, Молдова і Грузія глибше інтегруватися в ЄС і, можливо, примусять їх перейти до більш прагматичних відносин з РФ. А Кремль, в свою чергу, буде більш обережний і не стане діяти надто вже агресивно стосовно периферійних держав, вважають представники приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

У році, що минає, зростаюча напруженість порушила західну єдність проти Росії. Голосування Brexit виявило глибокі проблеми в Європейському союзі, а перемога Дональда Трампа на виборах президента США може передвіщати зміни і в політиці Вашингтона щодо Москви. Вибори, які відбудуться в 2017 році у Франції, Нідерландах, Німеччині і, можливо, в Італії, можуть ще більше розширити розбіжності в континентальному блоці і створити нові виклики для майбутньої європейської інтеграції.

Тертя серед західних країн нададуть нові можливості для Росії. Москва буде продовжувати впливати на процеси в Європейському Союзі і в США, щоб підірвати західну єдність шляхом кібератак, пропагандистських кампаній і політичних маніпуляцій. Більш того, Москва активізує ці зусилля в 2017 році для того, щоб досягти своїх цілей, які передбачають зняття санкцій з боку ЄС і США. Це означає новий виток протистояння між Росією і Заходом, вважають фахівці приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

На тлі цих подій спроби таких країн, як Україна, Молдова і Грузія глибше інтегруватися в ЄС, швидше за все, зазнають невдачі, через що цим державам доведеться переглянути свої відносини з Росією. Приміром, на нещодавніх президентських виборах у Молдові був обраний проросійський кандидат Ігор Додон, який зобов'язався покращити контакти з Москвою. Хоча Україна і Грузія навряд чи послідують цьому прикладу, їх політика по відношенню до Росії в 2017 році може стати більш прагматичною. Вона призведе до посилення торговельних зв'язків з Росією, що може вплинути на статус відторгнутих від України і Грузії територій.

Москва, ймовірно, також захоче отримати вплив в Азербайджані та Узбекистані - держави, які зберегли свій нейтралітет по відношенню до Росії після розпаду СРСР. Москва нещодавно підписала угоду з розширення військового співробітництва з кожною з цих країн. Чвари в Європейському Союзі змусять і Білорусь з Вірменією відмовитися від спроб розширення двосторонніх відносин з ЄС. Отже, значення Євразійського економічного союзу і Організації Договору про колективну безпеку - блоків, де чільну роль відіграє Росія, в майбутньому році підвищиться.

І все ж повернення Росії у вищу лігу далеко не гарантовано. Сполучені Штати і НАТО навряд чи дозволять Москві мати владу над Євразією. Крім того, різні політичні сили в США і ЄС будуть оскаржувати зняття або послаблення санкцій проти Москви. При цьому, зіткнувшись з перспективою зменшення підтримки з боку Заходу, Україна і Грузія можуть спробувати об'єднатися з сусідніми країнами, такими як Польща та Туреччина для опору Кремлю. Але й Москва, мабуть, буде проявляти обережність і не діятиме надто агресивно стосовно периферійних держав.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України