RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Помста або пропаганда: як Азаров буде доводити в судах державний переворот в Україні

Колишній прем'єр вирішив звертатися до міжнародних судів

Колишній прем'єр вирішив звертатися до міжнародних судів На думку експертів, у справи про визнання державним переворотом події в 2014 році в Україні немає перспектив в міжнародних судах Фото: УНІАН

Колишній прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що буде звертатися до міжнародних судів після того, як московський суд визнав державним переворотом події в 2014 році в Україні. За словами колишнього прем'єра, під тиском міжнародних судів, справу про держпереворот будуть змушені розглянути і українські суди. Проте опитані "Апострофом" юристи і експерти впевнені, що в матеріалах справи немає перспектив у міжнародних судових інстанціях, і називають це не більше, ніж пропагандистськими заходами, підвідомчими Кремлю.

Олександр Мережко, юрист-міжнародник:

Це повна маячня і абсурд. Інакше, як ідіотизмом, це не можна назвати. Це так зване рішення російського суду йде врозріз з міжнародним правом, тому що це суд іноземної держави, і це не його юрисдикція. Ухвалювати рішення, тим більше в межах цивільної справи, з приводу конституційного права іноземної держави – це повний абсурд. Рішення може ухвалювати тільки суд України. А коли російський суд ухвалив таке рішення, навіть з точки зору їх права це - теж абсурд. Міжнародне право побудоване на принципі суверенної рівності держав, і з цього випливає, що кожна держава має свою внутрішню юрисдикцію, і в межах своєї юрисдикції російський суд може ухвалювати рішення. Але вони не вправі ухвалювати, розглядати чи оцінювати події, які відбувалися на території іноземної держави, особливо, пов'язані з конституційним правом.

Крім того, Азаров ж не каже, до яких міжнародних судів він буде звертатися. До Міжнародного суду ООН - це виключено, тому що тільки держави можуть туди звертатися. Може, він має на увазі Європейський суд з прав людини? Але це теж абсурд, тому що ЄСПЛ розглядає у межах своєї компетенції тільки ті справи, які стосуються захисту прав людини, передбачених Європейською Конвенцією про права і свободи людини. А це рішення ніяк не стосується тих прав, які передбачені. Він в силу свого ідіотизму може спробувати туди направити скаргу, але вона буде визнана неприйнятною, просто посміються над дебілами.

До цього Олійник (екс-нардеп від Партії регіонів Володимир Олійник, - "Апостроф") казав, що поїде до судів Польщі, Франції, Німеччини і там буде домагатися визнання подій в Україні держпереворотом, але це теж ідіотизм. Може, не розуміє людина, що якщо вона поїде туди і звернеться до судів, то тоді його і інших можна буде екстрадувати з цих країн.

Марк Фейгін, російський адвокат:

Одна з тез, які я озвучував раніше, була якраз в тому, що рішення московського суду стане підставою для цієї комуни колишніх українських чиновників для звернення до міжнародних судових інстанції. Багато з цих чиновників піддані санкціям, і вони будуть оскаржувати їх законність, законність конфіскації майна, заморожування їх активів, посилаючись на це рішення суду. З юридичної точки зору для цього немає жодних підстав, тому що у московського суду не було підстав виносити це рішення. Тобто це рішення є політично вмотивованим, воно винесено в інтересах цієї групи осіб, оскільки їх інтереси збігаються з позицією Москви, яка в цьому конфлікті відомо якої позиції дотримується.

Азаров говорив ще про один момент, що, коли настане час, вони готові створити уряд у вигнанні. Цей політичний момент, а не процесуальний, мені здається, теж дуже важливий. Тому що навіть якщо в ЄСПЛ звертатися з приводу заморожування рахунків, він буде посилатися на рішення московського суду, що він був змушений покинути Україну, що переслідування було засновано на політичних мотивах.

Ще мені здається, що не в останню чергу вони будуть звертатися в якісь інші міжнародні інстанції для того, щоб факт перевороту визнати на інших рівнях. Є Міжнародний кримінальний суд ООН, до якого вони можуть звернутися за визнанням того, що вони переслідуються за політичними мотивами, а в Україні відбувся насильницький державний переворот. Хоча цей суд має певні правила: туди повинні звертатися держави. Але фізичні особи теж можуть, для цього потрібні певні умови. Можливо, вони будуть діяти як колективний орган, і цього я б не виключав, тому що це потрібно Москві. Я взагалі впевнений, що все це потрібно для того, щоб втягнути українську владу у ці судові процеси, оскільки добитися вони все одно нічого не зможуть.

Тарас Чорновіл, політичний експерт:

Це було зроблено, щоб задовольнити свої чергові амбіції, пошукати спонсорів, образу зігнати. Треба просто знати Азарова персонально, щоб розуміти, що такі дії - це для нього характерно, він дріб'язково мстивий і думає, що таким чином помстився "хунті".

Це також може бути певна вказівка з боку господарів Росії. Щоб зробити якийсь інформаційний привід і розкрутити цю тему. Недарма ж суд отримав вказівку винести абсолютно фейкове рішення. Це все пропагандистські моменти, які використовуються виключно для внутрішнього впливу.

Справа в тому, що рішення російських судів можна розділити на наступні категорії: по-перше, це реальні вироки, друге - це суто репресивні, коли вони там своїх переслідують, оскільки в Росії диктатура і путінський тоталітаризм. Третя категорія – це фейкові справи, але без порушення підслідності. І є четверта категорія - це вже точний сюр, за рішеннями політтехнологів. Наближені до Кремля політтехнологи можуть запропонувати проект певного судового рішення, з яким вони можуть після з'явитися в суді, і вони роблять це виключно для висвітлення в пресі. Тому це рішення тепер будуть використовувати в агітках, серйозного значення воно не матиме. Зрозуміло, що в жодному міжнародному суді приймати з цього приводу ніяких заяв не будуть, у тому випадку, якщо Азаров буде посилатися на рішення цього суду. Але якщо він буде посилатися, що його права були порушені, можливо, хтось і розгляне. Хоча міжнародні суди в такому разі вимагають пройти всю процедуру у своїй країні, пройти першу, другу інстанцію.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України