RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

І наостанок я скажу: що стоїть за прощальним візитом Байдена до Києва

Що буде після Байдена, якщо АП з новою адміністрацією Білого дому ніяких відносин немає

Що буде після Байдена, якщо АП з новою адміністрацією Білого дому ніяких відносин немає Віце-президент США Джо Байден (ліворуч) і президент України Петро Порошенко перед прес-конференцією в рамках візиту Байдена в Україну Фото: Михайло Палінчак/president.gov.ua

Питання про те, якими будуть відносини між українською АП і новою адміністрацією Білого дому, залишається відкритим. З огляду на актуальність прибуття до Києва Джозефа Байдена, який в Україні перебуває з останнім візитом в якості віце-президента США, виникає припущення про те, що мета приїзду американського політика — останнє напуття від адміністрації Барака Обами. Байден вже зустрівся з Петром Порошенко, а також встиг проголосити свою останню промову. Українці, за його переконанням, повинні контролювати владу і вимагати відповідальності від неї. Влада, вважає Байден, повинна продовжити реформи і боротися з корупцією. Тільки за таких умов «американський народ буде підтримувати вас». Він також висловив сподівання, що наступна адміністрація буде прихильницею і партнером України в її подальшому прогресі. Нічого, здавалося б нового Байден у своїй промові не сказав. Навіщо ж він відвідав Україну?

Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Євген Ярошенко:

Якщо я не помиляюся, це вже п'ятий візит Джо Байдена в Україну, з тих пір, як він є віце-президент США. Для України добре, що другій за значимістю фігурі в Штатах було доручено займатися українським напрямом. Цей напрямок в Штатах дуже проблематичний, навіть невдячний. Тому що в Україні сильно заплутана ситуація, яку важко розібрати. І тим більше, з огляду на вплив Росії, Євросоюзу, дуже високий ризик форс-мажорних чинників. На рахунок чого я впевнений: цей візит, який відбувся за 5 днів до інавгурації Трампа, не буде жодним чином впливати на відносини України і Штатів. Тим більше — жодним чином не сприятиме комунікації Порошенко з Трампом. Тобто в ньому не закладено якась основа, Байден хоч і друг України, але не простежується, щоб цей візит яксь був пов'язаний з його його посередництвом в питанні налагодження відносин з майбутньою адміністрацією Трампа. Байден себе не запропонував як посередника в цій комунікації — між республіканцями і демократами. Деякі експерти відзначали, що один з приводів візиту Байдена — особисті інтереси в Україні: його син Хантер Байден пов'язаний з енергетичним сектором України і зараз в там дуже неясна ситуація. Не виключено, що справжня мета візиту Джо Байдена — допомогти залагодити скандал в енергетичному секторі України. Однак, офіційно мета візиту — підбити підсумки двостронніх відносин.

Що буде далі у відносинах Україна-США, коли за справи візьметься Майк Пенс? Все залежить від зусиль української дипломатії, наскільки вдасться налагоджувати комунікацію. Оскільки під час передвиборної кампанії в США, у нас в країні все були впевнені, що Хілларі Клінтон переможе і дуже поблажливо ставилися до Дональда Трампа. Це може відгукнутися. А кандидат на посаду віце-президента США в особі Пенса дає надію, що якщо до нього знайти індивідуальний підхід, то це буде впливати на адміністрацію Трампа, і відповідно, будуть більше враховуватися інтереси України в зовнішній політиці США.

США зараз входять в новий геополітичний цикл. І перемога Трампа якраз символізують те, що ситуація в занепаді: на зміну приходить антиглобалістський рух. І США будуть по-іншому підходити до міжнародної взаємодії. І в цих нових правилах роль України є якщо не нікчемною, то дуже малою. Успіх українсько-американських відносин буде залежати від того, наскільки Київ зможе зробити привабливу бізнес-пропозицію команді Трампа, де дуже багато прагматичних людей.

Політолог Петро Олещук:

Візит до Києва — це завершення проекту, що був пов'язаний з Байденом, який в адміністрації Обами займався питаннями України. Йшлося про зміну позицій і про те, чого чекати українській АП від майбутнього керівництва Білого дому. Адже поки нові відносини України будуть тільки вибудовуватися. А от щодо їх результативності, то про них на даний момент говорити складно.

Член правління Ради зовнішньої політики "Українська призма" Юлія Курнішова:

Основне завдання цього візиту - проконсультувати українських лідерів з приводу майбутньої команди в Білому домі, оскільки паралельні консультації ведуться між Байденом і його послідовником Майком Пенсом. Байден вже раніше зазначав, що у Пенса навіть більш адекватне розуміння поведінки Росії та ситуації, що склалася навколо України, ніж у Трампа. Тому Байден вважає, що саме Пенс прийме від нього місію, щодо врегулювання українського конфлікту. Байден також задоволений тим, що Пенс не поділяє багатьох поглядів Трампа, що було очевидно під час передвиборчої кампанії в США.

Візит Байдена — це підмога нашим чиновникам в формуванні бачення на майбутнє і поради, як вибудовувати відносини з адміністрацією Трампа. Я також думаю, що на цьому базисі будуть грунтуватися і певні поради, «мемо» для подальшої американської адміністрації.

Політолог Тарас Березовець:

Сьогодні причин для візиту Байдена до Києва три. Перша — публічно задекларувати підтримку Україні і підвести підсумки роботи неформальної комісії Порошенко-Байден. На відміну від комісії Кучма-Гор, це партнерство ніколи так і було оформлено у вигляді інституту, але зате результатів спільної роботи Порошенко з Байденом вистачає з надлишком. Друга — Байден, найімовірніше, буде говорити про передачу українського кейса своєму наступнику в Білому домі Майку Пенсові. Пенс відомий своєю безкомпромісною позицією щодо Росії і висловлювався за надання більшого пакету допомоги Україні. За інформацією з Вашингтона, команда Байдена контактувала з командою Пенса в частині продовження політики Байдена по Україні і отримала позитивну відповідь.

Третя причина полягає в тому, що Джо Байден планує взяти участь у бортьбі за Білий дім в 2020 році. Тому Байден з особливою увагою залишає для майбутнього найважливіші кейси свого віце-президентства. "Український" числиться в серед головних. Більшість же деталей переговорів Порошенко і Байдена залишаться непублічними. Але про характер переговорів можна буде судити навіть з уривків з офіційного комюніке зустрічі. До слова, візит Петра Порошенка в США знаходиться в стадії підготовки і може відбутися вже в кінці лютого.

Директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов:

Приїзд Байдена до Києва можна назвати протокольним і прощальним. Головний меседж: якщо ви хочете жити в нормальній країні, то повинні вести себе як нормальні люди і вимагати від влади, виконання своїх обов'язків. Окремо було сказано про те, що тільки народ може змусити владу відмовитися від шкідливих звичок. Дуже нагадує останню тезу Білла Клінтона, коли він відвідав Україну і сказав: "борітеся - поборете". Крім надії в України зараз немає нічого.

Цей рік буде багатообіцяючим і це звучить загрозливо з точки зору того, що країна знаходиться під подвійним тиском - економічного удушення з боку Росії і української влади.

Що буде після Байдена? Контакти, безумовно, будуть, але поки що в української АП з новою адміністрацією Білого дому ніяких відносин немає.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України