RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На довгі роки: Росія зробить все для заморозки українського позову в Гаазі

У України великі шанси на виграш справи в Міжнародному суді ООН проти РФ, але потрібно почекати

У України великі шанси на виграш справи в Міжнародному суді ООН проти РФ, але потрібно почекати Україна просить Міжнародний суд ООН оголосити, що Росія порушує міжнародні конвенції, а також відшкодувати збитки Фото: twitter/International Court of Justice

Україна за кілька років зібрала доказову базу і подала до Міжнародного суду ООН позов проти РФ по двом конвенціям - Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації, юрисдикцію яких визнає РФ. Хоча не варто забувати про те, що Росія мала намір розірвати відносини з судом в Гаазі.

Прес-секретар МЗС Мар'яна Беца пояснила причини тривалої підготовки подачі позову Україною — готувалася доказова база. А також вона попередила: процес розгляду може зайняти кілька років. "Апостроф" поцікавився у експертів: які шанси України на успіх в цій справі, а також чого чекати від Росії?

Юрист-міжнародник Олександр Мережко:

У тексті цих двох конвенцій, за якими Україна подає позов, передбачена обов'язкова юрисдикція Міжнародного суду ООН. Але там є один момент: в цих конвенціях йдеться, що перш ніж держава буде подавати позов до Міжнародного суду ООН, вона повинна спробувати провести процедуру переговорів, щоб була можливість залагодити цю суперечку на двосторонній основі. І тільки в тому випадку, якщо не вдається залагодити цю суперечку, то тоді держава отримує право на те, щоб звернутися до Міжнародного суду ООН і вже він приймає цю справу у провадження. Тому і подача в суд позову зайняла стільки часу. Україна в даному випадку зробила все правильно. Грузія свого часу зробила помилку, коли РФ здійснила щодо неї агресію. Тоді виникли проблеми з тим, що РФ почала масове виселення громадян Грузії і, по суті кажучи, Грузія розглядала це як порушення конвенції про ліквідацію расової дискримінації. Тоді вона поспішила звернутися до Міжнародного суду ООН, минаючи ось ці двосторонні процедури. Україна тут такої помилки не зробила.

Я вважаю, що в України в цій справі перспектива дуже хороша. Зараз найголовніше, щоб Міжнародний суд ООН не відмовив у прийнятті позову, щоб він прийняв цю справу до провадження, почав його розглядати. Але розгляд справи в Міжнародному суді ООН, як правило, триває роками, це правда. Тим більше, треба виходити з того, що Росія буде всіляко затягувати це. Вона розуміє, що якщо Міжнародний суд ООН винесе рішення, то це буде колосальний юридичний міжнародно-правової удар по престижу Росії. Вона не зможе відкрито ігнорувати рішення Міжнародного суду ООН. Це було б просто безпрецедентно навіть для такої країни-агресора, для такого порушника міжнародного права як Росія. Тому що міжнародне співтовариство, весь світ не зрозуміє, якщо Росія нахабно проігнорує міжнародне рішення суду. Це дуже невигідно РФ і вона це прекрасно розуміє. Вона буде робити все, щоб як мінімум затягнути цю справу на роки.

Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Євген Ярошенко:

Україна дуже довго збирала різні докази. Адже, якщо її доказова база буде дуже сильною, то країна зможе виграти позов проти Росії, і це покаже, що тривале очікування виправдано. Тому що такі складні злочини проти міжнародного права, як агресія, злочини проти людяності, розслідуються роками, буває, що і десятки років. Наприклад, досі триває розгляд справ в Міжнародному трибуналі у справі колишньої Югославії. Хоча почався суд ще в середині 90-х років.

Важливо також зазначити, що крім власне позову проти Росії, український уряд повинен готувати суспільство до комунікаційної кампанії, пояснювати, що Міжнародний арбітраж — це дуже тривалий процес, тут немає швидких рішень. Щоб не вийшло так, як з Небесною сотнею. У суспільстві хочуть, щоб швидко покарали причетних до масових вбивств, в зв'язку з цим все робиться поспіхом, тому сторона звинувачення дуже швидко і легко може виграти апеляцію.

Така подача Україною позову — це правильний крок з точки зору відстоювання інтересів. Ми не маємо можливості військовим шляхом, або за допомогою економічного тиску якось впливати на Росію. У нашому розпорядженні — політичні, дипломатичні та юридичні інструменти. Якщо ми їх максимально раціонально використовуватимемо, ми з одного боку підвищуємо свої шанси на те, щоб хоча б частково залучити Росію до відповідальності, з іншого — зміцнюємо свої міжнародні позиції.

Російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський:

Цілком можливо, що такі суди можуть тривати роками. Тут потрібно обов'язково знати найважливіше: чи визнає Росія юрисдикцію цього суду? Якщо Росія визнає юрисдикцію Гаазького суду над собою, то вона братиме участь буде у суді. Якщо вона не визнає ... Скаже, то ну і ходить в суд, ви для нас ніхто. В такому випадку предмету розгляду не існує. Якщо визнає юрисдикцію, то в такому випадку Росія природно буде заперечувати всі звинувачення, через що розгляд може затягнутися на довгі роки. Її поведінка абсолютно очевидно: вона відправить до Гаазького суду кілька своїх представників, які природно будуть заперечувати на 100% всі звинувачення України. Далі процес затягнеться на невизначений термін на досить довгий час, щоб не мати політичної актуальності.

Російський політолог Андрій Піонтковський:

Буде РФ брати участь в цьому Міжнародному суді ООН чи не буде, в будь-якому випадку рішення суду вона виконувати не буде. І мені здається, в Києві це прекрасно розуміють. Це дуже важливий акт для РФ з політичної точки зору, пропагандистської — ще раз підтвердити і юридично закріпити у свідомості світу її агресію. Ніяких матеріальних наслідків в сенсі — виплати за позовами, до тих пір, поки вона не програє війну, яку вона веде проти України, звичайно, не буде.

Я не знаю, що вирішать у Москві. Мені здається, що навряд чи вони будуть брати участь в процедурах затягування розгляду цього позову, тому що сам факт їх участі, необхідність виправдовуватися - це вже великий пропагандистський програш. Швидше за все, РФ не визнає юрисдикцію суду з цього питання, і не братиме участі. Але це не означає, що той крок, який зробила Україна неправильний. Навпаки. Але я вважаю, що він дуже запізнілий, як і низка інших можливостей юридичного характеру щодо Росії. Адже взагалі кажучи, ситуація досить дивна: триває війна майже три роки, а між Росією і Україною нормальні дипломатичні і торгові відносини. Ось вчорашній позов України - дуже важливий крок, мені здається, в закріпленні тієї реальності - реальності війни між двома державами.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві