RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чому Порошенко закрив фабрику в Липецьку: три версії

Експерти назвали закриття фабрики правильним, але запізнілим рішенням.

Експерти назвали закриття фабрики правильним, але запізнілим рішенням. Зупинку виробництва на липецькій фабриці Roshen пов'язують з політично-економічними причинами Фото: EPA/UPG

У Росії закривається липецька фабрика Roshen - повна зупинка і консервація заплановані на квітень 2017 року. У самій компанії пов'язують зупинку виробництва з політично-економічними причинами. Однак опитані "Апострофом" експерти впевнені, що закриття Липецької фабрики, за яку так часто критикували главу держави, пов'язане насамперед з початком виборчої кампанії і прицілом на другий президентської термін Петра Порошенка.

Тарас Загородній, керуючий партнер Національної антикризової групи:

Це звичайно правильний крок з боку Порошенка, але трохи запізнілий. Можна було давно дати вказівки менеджменту законсервувати цю фабрику. А зараз вже зрозуміло, що Петро Порошенко замислюється про другий термін, точніше, ми вже увійшли в електоральний цикл президентства на 2019 рік. І зараз стратегічні кроки, які будуть робитися, вони будуть робитися на президентську кампанію. Другий момент, що дуже багато ознак того, що йде підготовка до дострокових парламентських виборів. По-перше, ні з того ні з сього Гройсман піднімає зарплати. А підняття зарплат і пенсій - це тільки перед виборами робиться, причому ефект від підняття зарплат і пенсій як показує практика, він працює десь півроку. Тобто можна говорити, що або влітку, або до літа, крайній термін - восени, все таки будуть вибори. Тому що рівень негативу і напруги в країні такий величезний, що його потрібно зняти І рівень ненависті до влади такий, що доведеться проводити ще і дострокові президентські вибори. А Порошенко - це не Янукович, він не чекає біля моря погоди, він досить активно діє, і він намагається такими ось кроками залишитися при владі.

Анатолій Октисюк, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень:

Чому зараз? Можливо, це одне із свідчень того, що влада готується до можливих перевиборів для того, щоб відвести від себе весь негативний компонент щодо можливої критики Порошенка. Адже за що його найбільше критикують? За те, що він робить бізнес в країні-агресора. І таким рішенням він фактично відмежовується для того, щоб показати, що я чистий і у мене немає ніякого бізнесу.

Друга версія, яку я зустрічав, це економічні проблеми і певні труднощі з веденням бізнесу. Порошенко все ж в першу чергу приймає економічне рішення, а не політичне. Фабрика в Росії виготовляла солодощі більшою мірою як експорт до Центральної Азії, Казахстан.

Ще однією причиною того, що це було зроблено саме зараз, якраз в день інавгурації Трампа, може бути бажання Порошенко послати сигнал Заходу. Мовляв, якщо ви там будете домовлятися за моєю спиною щодо України, і щодо мене особисто, то я готовий переступити через свій бізнес і закрити його для того, щоб йти на загострення з Росією, готовий до рішучих кроків.

Згодом буде зрозуміло, чи дійсно він її закрив, або він її переписав і змінив бенефіціара, тому що може бути і такий розвиток подій, що він просто її переоформив на певних осіб-бенефіціарів, які пов'язані з ним. Тобто він може і не бути власником цієї компанії, але через пов'язаних осіб буде отримувати прибуток.

Станіслав Бєлковський, російський політолог:

Я раніше неодноразово говорив, що негативно оцінюю наявність фабрики в Липецьку. Тепер же і в контексті припинення мовлення телеканалу "Дождь", за таким принципом потрібно було закривати і фабрику Roshen в Росії - ось власне, це і сталося.

Я всіляко вітаю це рішення, хоча вважаю його дещо запізнілим. Я думаю, що і під тиском власної совісті, частково під тиском громадської думки, Петро Олексійович нарешті зрозумів, що ця ситуація дещо абсурдна - наявність власного підприємства, концерну Roshen на російській території. Хоча природно, є й інші міркування, чому було прийнято рішення про зупинку виробництва в Липецьку. Так, багато економічних аналітиків говорять про те, що рейтинги фабрики Roshen в останні роки серйозно впали, і вона перестала бути настільки привабливою для власника. Це, я думаю, ми повинні брати до уваги. І це не суперечить моїй більш ранній тезі про те, що Петро Олексійович воює з Росією в тій мірі, в якій це не суперечить його бізнес-інтересам. Але все ж хотілося б сподіватися на те, що це і відповідальний політичний крок президента України і сприймати це таким чином, якщо ми хоч трохи хочемо залишатися ідеалістами. Також хочеться сподіватися на те, що дискусія в суспільстві, яка останнім часом загострилася на цю тему і вийшла на новий рівень, вплинула на його рішення.

Говорячи про політичну складову цього рішення, я б не стверджував, що зупинка виробництва фабрики в Липецьку радикально вплине на його рейтинг як політика. Але те, що це рішення цілком виглядає гідно, і те, що воно може в позитивному ключі бути донесеним до українського народу - безперечно. Крім того, знаючи Петра Олексійовича, я не маю жодного сумніву, що він збирається на другий термін. Це людина жорстка і владна, і я не думаю, що він після свого першого терміну збирається розчинитись в просторі. Але, правда, до виборів далеко, якщо вони не будуть достроковими. Тому тут можна говорити про підвищення його політичного рейтингу, проте в контексті президентських виборів як таких, я не став би сприймати це його рішення щодо Липецької фабрики. Просто Петро Порошенко нарешті зрозумів, що перебування його фабрики в Липецьку - це серйозна пляма на його репутації, і він постарався її стерти.

Я не виключаю того, причина все ж криється в економічній площині, і цей бізнес в Липецьку просто став не таким привабливим, як раніше. Але, якщо говорити про політичний сенс цього рішення, то це - грамотний хід. І, як всякий політичний жест, він багатовимірний. Він змальований і українською аудиторією, і російською, і міжнародною. Рішення є і якимсь зовнішньополітичним сигналом. І в даному випадку, воно виглядає гідно, незалежно від тих глибинних мотивів, якими Порошенко керувався при його прийнятті.

Олександр Соколов, генеральний директор компанії Pro-Consulting:

Не думаю, що закриття кондитерської фабрики Roshen в Липецьку якось відобразиться безпосередньо на фінансовому благополуччі всієї корпорації. У той же час продаж всієї фабрики, або потужностей окремо, може покрити частину витрат на її подальше утримання і остаточний вихід з ринку. У числі найближчих витрат компанії - витрати на скорочення персоналу, що залишився (700 осіб), а також на підтримку адекватного стану законсервованих потужностей з огляду на те, що продати їх поки неможливо.

Крім того, закриття фабрики в Липецьку може стати предметом торгу при продажу всієї корпорації Roshen. Продаж компанії частинами, звичайно ж, більш вигідна для більшої кількості потенційних покупців, однак такий варіант малоймовірний. На даний момент про продаж холдингу частинами ніхто не говорить. З іншого боку, законсервована фабрика може означати недоотриманий прибуток для холдингу на період її простою. І, з огляду на те, що з 2013 року обсяги виробництва там були скорочені майже в три рази, то зараз закриття підприємства, можливо, є оптимальним варіантом, враховуючи, що витрати на його утримання будуть зростати.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві