RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Тікаючи від безвиході: хто вони, українці, які вирішили емігрувати

Мирослава Гонгадзе назвала еміграцію певною крайністю

Мирослава Гонгадзе назвала еміграцію певною крайністю Прийнявши рішення емігрувати за кордон, українці йдуть на великі ризики і випробування Фото: УНІАН

Все почалося з поста "В Україні в повітрі пахне атмосферою еміграції" медіаменеджера Артура Оруджалієва, який раніше жартома виклав фото з американськими паспортами і отримав величезну кількість щирих поздоровлень у зв'язку зі зміною ним громадянства. "Страшно подумати, але громадянство іншої країни - мрія і недосяжне свято для багатьох", - писав Оруджалієв. Публікація розлетілася в просторах інтернету, і багато українських діячів і політики визнали за необхідне поділитися своїми думками про актуальність питання еміграції з України. Хтось засудив тих українців, які вирішили покинути Батьківщину, хтось привів яскраві приклади історій тих, хто повернувся, а хто розповів про успіхи своїх співвітчизників за кордоном. Про те, хто сьогодні їде з України і чому, "Апостроф" розповіла шеф-редактор української служби "Голосу Америки" Мирослава Гонгадзе.

В останні дні популярність питання про еміграцію різко зросла і хочеться більш чітко окреслити: хто вони, українці, які сьогодні хочуть виїхати з України? Думаю, що люди, які сьогодні подумують про еміграцію, це покоління, яке тікає від безвиході та прагне самореалізації. Багато із них спробували побудувати щось в Україні і зрозуміли, що можуть більш ефективно і менш енергозатратне зробити це за кордоном.

Я зустрічала успішних бізнесменів, вчених, розробників, художників, які бачать ширші горизонти для себе за кордоном. Є й ті, хто втратив надію на зміни і готовий на важку працю в надії, що хоч їхні діти матимуть кращі можливості. Одне у цих людей є загальне - вони рідко забувають про своє коріння і повертаються до них через культуру або волонтерство, або просто підтримуючи свої власні сім'ї в Україні. Всі ці люди залишаються українцями, і, при правильному підході, саме вони можуть бути і стають фінансовим і інтелектуальним банком для України.

Однак тим, хто все ж вирішив сьогодні для себе остаточно це питання, потрібно чітко розуміти: на сьогоднішній день для українців, які вирішили переїхати в США, труднощів стільки, що їх неможливо всі порахувати і перерахувати. Виживають найсильніші, ті, хто готовий на випробування і налаштований на перемогу.

Всім ті, хто думає про те, щоб виїхати з України, слід розуміти, що еміграція - це певна крайність. Адже, прийнявши таке рішення, ви йдете на великі ризики і випробування. Питання прості - які у вас цінності, які у вас прагнення і чи виправдовують ризики витрати - фінансові, емоційні, фізичні.

Головне, що таке рішення є правом кожної особистості - свободою вибору, а засуджувати можуть лише ті, хто такий вибір зробити не здатен.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України