RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Обіцянки - ­цяцянки: топ-5 популістів української політики

Безвіз від Порошенка і ядерний статус від Ляшка

Безвіз від Порошенка і ядерний статус від Ляшка В Україні дуже багато політиків популістів, які голосно обіцяють, але мало що з обіцяного виконують Фото: Владислав Содель

Нічого в Україні немає в такому надлишку, як обіцянок українських політиків. Чого тільки не обіцяли українському народу: і безвізовий режим з Європою, і швидке повернення Криму і деокупацію Донбасу. Найчастіше такі гучні обіцянки нічим не закінчуються, що, втім, практично ніяк не впливає на електоральні симпатії виборців, які і далі продовжують голосувати за одних і тих же політиків-популістів. "Апостроф" на базі інформації "Слово і діло" зібрав топ-5 політичних діячів України, які голосно обіцяють, але мало що з обіцяного виконують.

Петро Порошенко, президент України

Безвізовий режим з Євросоюзом. Обіцянка безвізового режиму була одним з передвиборних гасел Петра Порошенка. Ще в грудні 2015 року Петро Порошенко обіцяв українцям, що вже з 1 січня 2016 року вони зможуть їздити в Європу без віз. Після цього президент із завидною постійністю спекулював на темі безвізу, обіцяючи українцям швидке вирішення проблеми. Останню із заяв Порошенко зробив на економічному форумі в Давосі, коли сказав, що рішення про надання Євросоюзом Україні безвізового режиму має бути ухвалено в найближчі тижні: "Це пряме зобов'язання ЄС. Ми очікуємо, що через дуже короткий час - кілька тижнів ця робота буде завершена для запуску безвіза". Однак незважаючи на постійні обіцянки глави держави, віз і нині там, і безвізового режиму для українців як не було, так і немає.

Закінчити війну на Донбасі за кілька годин. Ще одною передвиборною обіцянкою Порошенка було закінчити військові дії на Донбасі за кілька годин. "Антитерористична операція не може і не буде тривати 2-3 місяці. Вона повинна і буде тривати години", – зазначав в кінці травня 2014 року на той момент лідер президентської гонки Петро Порошенко. Уже вступивши на посаду президента, Порошенко висловив впевненість, що війну можна закінчити протягом двох тижнів. "Щоб зупинити цю війну, необхідно просто виконати мінські домовленості, які були підписані у вересні. Ключовий елемент цих угод – припинення вогню, закриття кордону, відведення всіх іноземних військ", – зазначив Порошенко, додаючи, що відразу після виконання всіх зазначених пунктів конфлікт на сході країни буде повністю вичерпано "протягом двох тижнів". Проте через більше двох років з початку АТО, військові дії на Донбасі тривають.

Повернути Крим. Повернути півострів обіцяли практично всі учасники передвиборної гонки 2014 року, і Петро Порошенко не виняток. "Пріоритетом стануть політична і дипломатична боротьба за повернення тимчасово окупованого Криму, збереження територіальної цілісності України", - говорив глава держави. Про необхідність повернення Криму Порошенко говорить досить часто, але уникає згадок якихось конкретних термінів. Незважаючи на всі заяви, питання Криму до цих пір залишається невирішеним, і в України досі немає державної програми з його повернення.

Сформувати новий Верховний суд до кінця 2016 року. 28 червня 2016 року Петро Порошенко під час своєї промови у ВРУ з нагоди Дня Конституції пообіцяв, що новий склад ВСУ на конкурсній основі буде сформовано до кінця 2016 року. Проте вже в грудні того ж року заступник глави Адміністрації президента Олексій Філатов повідомив, що новий Верховний суд буде сформований тільки в березні 2017 року. Тим не менш, враховуючи забудькуватість нашої влади, цілком ймовірно, що з якихось невідомих причин його формування знову перенесуть.

Сплачувати 1000 гривень у день бійцям АТО. У кінці травня 2014 року Порошенко пообіцяв, що українські військові будуть отримувати по 1000 гривень в день, пізніше він повторив свою обіцянку вже в січні 2015 року, зазначивши, що солдати почнуть отримувати 1000 гривень за кожен день участі в бойових діях. Однак незважаючи на те, що виплати солдатам дійсно підняли, про 1000 гривень в день мови не йде. Самі українські військові раніше розповідали "Апострофу", що отримують від 7 до 9 тисяч гривень на місяць.

Президент України Петро Порошенко Фото: Владислав Содель

Юрій Луценко, генеральний прокурор України

Передати справу Віктора Януковича до суду до кінця 2016 року. Протягом усього минулого року Луценко заявляв, що має намір передати справу Януковича до суду до кінця 2016 року. Генпрокурор говорив, що утеклого президента необхідно залучати до відповідальності за корупцію, узурпацію влади і заклики до введення в Україну іноземних військ. Незважаючи на численні обіцянки, справу Януковича так і не було передано до суду. У кінці 2016 року генпрокурор дав нову обіцянку, сказавши, що справу Януковича передадуть до суду у першому кварталі 2017 року.

Передати справу Олександра Клименка до суду до кінця 2016 року. У листопаді Юрій Луценко пообіцяв до кінця 2016 року передати до суду справу екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка. Однак згідно з інформацією, яку надала сама Генпрокуратура, у кримінальних провадженнях в 2016 році обвинувальні акти з Олександру Клименку до суду не направлялись. Отже, свою обіцянку Луценко не виконав.

Проінформувати про хід розслідування справи Георгія Гонгадзе. У різний час всі генпрокурори піарилися на темі розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Луценко не став винятком. Тільки вступивши на посаду, він пообіцяв, що незабаром проінформує, що відбувається у справі замовників убивства, однак пройшло більше півроку, а Юрій Луценко так і не відзвітував по справі вбитого журналіста.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко Фото: Владислав Содель

Юлія Тимошенко, голова ВО "Батьківщина", народний депутат

Оприлюднити факти корупції у газовій сфері. У жовтні 2016 року Тимошенко обіцяла звернутися до НАБУ і оприлюднити документи, які підтверджують корупцію в газовій сфері. "Я найближчим часом звернуся до НАБУ і покажу всі документи, де сказано, хто і як заробляє на націнці на газі, нібито проводячи його через Європу", - йшлося в заяві політика. Однак станом на грудень 2016 року жодних заяв НАБУ не надходило і жоден документ не був оприлюднений.

Боротися з рейдерством в земельній сфері. У вересні 2016 року народний Тимошенко заявила, що "Батьківщина" оприлюднить прізвища представників Міністерства юстиції, нотаріальних контор, суддів, прокуратури, які причетні до рейдерських захоплень сільськогосподарських земель. Станом на січень 2017 року ані Тимошенко, ані партія не оприлюднила жодного прізвища причетних до рейдерських захоплень, напевно, розраховуючи на забудькуватість українських виборців.

Домогтися негайного звільнення Валерії Гонтарєвої. Лідер "Батьківщини" заявляла, що партія доб'ється негайного звільнення Валерії Гонтарєвої з посади голови Нацбанку. Однак станом на січень Гонтарєва як і раніше очолює НБУ. Слід зазначити, що звільнення Гонтарєвої не входить в компетенцію лідера партії, однак звичка роздавати популістські обіцянки українцям вже стала поганою традицією для українських політиків.

Лідер ВО "Батьківщина", народний депутат Юлія Тимошенко Фото: EPA/UPG

Олег Ляшко, лідер Радикальної партії, народний депутат

Ввести кризовий податок для олігархів. У 2014 році під час виборчої кампанії Ляшко обіцяв ввести кризовий податок для олігархів. Станом на січень 2017 року ані Ляшко, ані його фракція не зареєстрували жодного законопроекту у Верховній Раді щодо такого податку.

Вилучити з держбюджету норми про підвищення зарплати прокурорам і депутатам. Ляшко обіцяв, що фракція РПЛ буде домагатися, щоб норма про збільшення заробітних плат народним депутатам і прокурорам була вилучена з проекту держбюджету на 2017 рік. У ніч на 21 грудня 2016 року ВРУ ухвалила держбюджет на 2017 рік, яким збільшила видатки на здійснення прокурорсько-слідчої діяльності майже вдвічі: з 3,3 до 5 млрд грн. Більшість нардепів-радикалів підтримали цей законопроект.

Повернути Україні ядерний статус. Ще в 2014 році Ляшко зробив одну з своїх найбільш гучних популістських заяв: "Ми зробимо можливим повернення Україні ядерного статусу". І тільки в грудні 2016 року до ВРУ був внесений законопроект "Про визнання таким, що втратив чинність Закону України "Про приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року" та відновлення прав України з ядерної зброї", одним із співавторів ініціативи виступив Олег Ляшко. Однак, нічого крім цього зроблено не було. Враховуючи амбіційність і початковий популізм заяви, можна з упевненістю говорити, що і ці слова залишаться нереалізованими.

Лідер Радикальної партії України, народний депутат Олег Ляшко Фото: Владислав Содель

Надія Савченко, народний депутат України

Внести зміни до "закону Савченко" про амністію. У 2016 році Надія Савченко заявляла, що внесе зміни в закон "Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення в строк покарання" для того, щоб виправити ситуацію з великою кількістю учасників АТО, що містяться в СІЗО або перебувають під слідством. Всупереч своїй обіцянці Надія Савченко не внесла зміни до розробленого нею закону для того, щоб амністувати велику кількість учасників АТО, також вона була відсутня під час голосування за законопроект №4255 "Пропозиції Президента до Закону "Про амністію в 2016 році", який звільняє від покарання учасників бойових дій, інвалідів війни та учасників війни, які підпадають під дію Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Створити комітет зі звільнення українських в'язнів. У 2016 році Надія Савченко анонсувала, що створює комітет з питань звільнення українських ув'язнених, які перебувають на території Російської Федерації, а також щодо звільнення окупованих територій України. В інтерв'ю Савченко розповідала, що комітет діятиме на громадських засадах, а світові політики, які до нього увійдуть, зможуть висловлювати свою позицію як звичайні люди, не несучи за це політичну відповідальність. Проте пізніше Савченко заявила, що не буде створювати такий комітет, оскільки, за її словами, вже проводить роботи в цьому напрямку, спілкуючись з політиками і дипломатами інших країн неофіційно. Що стосується окупованих територій, нардеп пізніше зробила ряд неоднозначних заяв про те, що Україна зможе повернути Донбас тільки шляхом тимчасової здачі Криму.

Народний депутат України Надія Савченко Фото: Владислав Содель

Переписати Конституцію і змінити ВРУ. Після свого звільнення з російської в'язниці Савченко неодноразово піднімала тему Конституції України. Зокрема, вона заявляла, що для "перезавантаження" України, треба переписати Конституцію і змінити Верховну Раду. "На найближчих виборах громадяни вибирають 100 народних обранців. Завдання яких написати Конституцію України в закритому режимі на розумно обмежений термін - за типом анклаву при обранні Папи Римського. Цих людей обирають без права надалі пройти у владу", - говорила депутат. Пізніше, вже презентуючи свою нову політичну силу РУНА, Савченко також поверталася до теми Основного закону України. Цілком можливо, що це стане одним з передвиборних обіцянок Савченко та її сили.

Насправді, невиконаних обіцянок українських політиків набагато більше. Аукціони небаченої щедрості люблять влаштовувати практично всі президенти, міністри і депутати, особливо напередодні виборів. Ось тільки виконувати свої обіцянки потім ніхто не поспішає. Що, втім, не заважає їм з року в рік знову опинятися при владі.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України