RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розслідування по амбарній книзі регіоналів - Нас врятує Манафорт: чому справу по амбарній книзі регіоналів спустили на гальмах

Експерти впевнені, що розслідування у справі "чорної каси" партії Януковича нічим не закінчиться

Експерти впевнені, що розслідування у справі "чорної каси" партії Януковича нічим не закінчиться Фото: EPA/UPG

Гучна історія з амбарний книгою Партії регіонів, триває майже рік. Після того, як колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак заявив про цю справу і передав папери в НАБУ ще в травні 2016 року, агентство почало своє розслідування, проте з того часу, нікому крім голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського, не було оголошено підозру. "Апостроф" розбирався в тому, хто гальмує справу і чому.

Один детектив і один підозрюваний

У травні 2016 року екс-заступник глави СБУ Віктор Трепак заявив, що передав до Національного антикорупційного бюро України документи, які є "чорною бухгалтерією" Партії регіонів. За словами Трепак, ПР витратила близько $2 млрд на хабарі чиновникам і депутатам — як колишнім, так і тим що нині при владі. Чиновник не став назвивати жодних прізвищ зі списку, зазначивши лише, що на підставі документів можна довести, що Віктор Янукович прийшов до влади в 2010 році незаконно і не був легітимним президентом України.

Однак пізніше, народний депутат Сергій Лещенко оприлюднив наявну у нього частину амбарної книги Партії регіонів, в якій вказані точні суми, які витратили регіонали на партійні потреби за друге півріччя 2012 року — всього близько 66 млн доларів. Нардеп також озвучив прізвища, які фігурують в "чорної бухгалтерії". Зокрема, це глава Центрвиборчкому Михайло Охендовський, екс-представник Януковича в Конституційному суді Олена Лукаш, екс-міністр закордонних справ Леонід Кожара, нардеп від ПР Євген Геллер, колишній піарник Януковича і глава виборчого штабу нинішнього президента США Дональда Трампа Пол Манафорт. За оприлюдненими Лещенко документам, можна було зрозуміти, що гроші з каси регіоналів витрачалися на Центрвиборчком, на підкуп народних депутатів, на піар екс-прем’єр-міністра України Миколи Азарова, на організацію мітингів, на підтримку в медіа Партії регіонів, на підкуп суддів Конституційного суду України.

НАБУ підтвердило факт отримання відповідних документів, і початок розслідування. Як повідомило відомство, ще 30 травня 2016 року було внесено відповідні відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою кваліфікації частини 4 статті 369 кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовим особам).

Пізніше, у вересні в Бюро повідомили, що мають намір оголосити низку підозр фігурантам справи "чорної бухгалтерії". "Зараз готується низка підозр у цій справі, оскільки вже проведена ідентифікація підписів і почерку в цій справі. Ми почнемо приймати окремі процесуальні рішення щодо окремих осіб, які там фігурують", — заявив глава Бюро Артем Ситник.

Пізніше у справі "чорної бухгалтерії" в якості свідка допитали міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, який раніше також передав в НАБУ частина документів амбарної книги регіоналів.

У грудні нарешті було оголошено перша підозра у справі бухгалтерії ПР голові ЦВК Михайлу Охендовському. Як повідомив глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, під час досудового розслідування детективи НАБУ і прокурори САП встановили, що Охендовський в якості члена ЦВК в 2012 році здійснив шість закордонних відряджень з метою "ознайомлення з виборчим законодавством України та особливостями виборчого процесу щодо виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року". Однак справжньою метою цих візитів, за словами Холодницька, було виконання Охендовським неофіційного доручення вищих посадових осіб держави та членів ПР мав донести до іноземних урядовців, міжнародних та міжурядових організацій інформацію про "демократичний" хід виборчого процесу в Україні, з метою недопущення можливого визнання виборів такими, що не відповідають міжнародним стандартам. "Досудове слідство має достатні підстави вважати, що як винагороду за такі свої дії, підозрюваний отримав відшкодування власних витрат за кордоном за рахунок коштів Партії регіонів на загальну суму 16 734 долара США." Таким чином, мова йде про скоєння злочинів, передбачених частинами 3 і 4 статті 368 Кримінального кодексу України, що діє на час здійснення — отриманні хабарів у великому та особливо великому розмірі особою, яка займає особливо відповідальне становище", — писав Холодницький на своїй сторінці в Фейсбуці. Зараз у справі Охендовського проходять судові засідання, наступне відбудеться 9 лютого.

Після гучної заяви щодо Охендовського, подальших підозр у справі бухгалтерії ПР не було, незважаючи на те, що в грудні в НАБУ повідомило, що досудове розслідування зібрало достатньо доказів, якими підтверджується оригінальність амбарної книги Партії регіонів. Однак зрушень у справі поки не спостерігається. Крім того, глава САП Назар Холодницький зовсім недавно заявив, що розслідування справи "чорної бухгалтерії" зараз веде лише один детектив НАБУ, зазначивши, що раніше цією справою займалося 7-10 фахівців. Він також зазначив, що кілька разів просив керівника відповідального підрозділу Бюро посилити групу детективів у цій справі, але всякий раз чув, що для цього не вистачає людей.

У той же час в прес службі НАБУ "Апострофу" розповіли, що все правопорушення в Бюро розслідуються групами детективів, і амбарна книга — не виняток. Також, в НАБУ зазначили, що обов'язково повідомлять про нові кримінальні провадження. "Перше — розслідування триває, друге — як тільки будуть вручені підозри, ми повідомимо", — прокоментувала "Апострофу" прес-секретар НАБУ Світлана Оліфіра.

Також, в Бюро повідомили, що планують створити спільну робочу групу НАБУ з управлінням спеціальних розслідувань ГПУ, яке очолює Сергій Горбатюк, так як справа "чорної каси" перетинається зі справою узурпації влади Віктором Януковичем.

У САП коментувати ситуацію відмовилися, пославшись на те, що Назар Холодницький зараз перебуває у відрядженні.

Незважаючи на Америку

На думку генерал-майора Віктора Трепака, який і став ініціатором розслідування, цєї справа її має розслідувати група детективів, а не одна людина. "Для одного детектива ця справа свідомо "непідйомна", її може "витягнути" тільки група співробітників НАБУ. Сегодня в Україні немає більш важливого корупційної справи. Вона розкриває принципи заволодіння державною владою і використання її в злочинних інтересах. Ці підходи працюють і сьогодні", — розповів "Апострофу" Трепак.

Крім того, колишній перший заступник голови СБУ вважає, що НАБУ перекидає справу амбарної книги ПР на Генпрокуратуру, що, на думку Тріпак, призведе до політичної заангажованості справи. "Простежується тенденція до "скидання" цієї справи на Генпрокуратуру. Можливо, я помиляюся, але таке враження складається. Однак розслідування злочинів, ознаки яких проглядаються в матеріалах "чорної бухгалтерії", відноситься до виключної підслідності НАБУ. Тому і повна відповідальність за результати її розслідування лежить на НАБУ, а також на САП. До того ж Генпрокуратура політично більш заангажована. Тому існують ризики, що розслідування цієї справи буде проходити з політичним ухилом", — вважає Трепак.

За словами ще одного ініціатора розслідування, народного депутата Сергія Лещенка, розслідування у справі "чорної бухгалтерії" не повинно зупинятися на Михайлові Охендовському, і необхідно розслідувати й інші інциденти. "Я вважаю, що там є доведений склад злочину за цілою низкою осіб, які займалися політикою. А також по самій схемі, де ці гроші збиралася, як вони переводилися, теж потрібно окреме розслідування, яке потрібно проводити, і я впевнений, що це дасть відповідь на питання, як в тіньовому режимі функціонує фінансування української політики. Охендовський це перша значнафігура, якій оголосили підозру за результатами розслідування тіньової бухгалтерії. Є й інші і я сподіваюся, справа піде далі. Вважаю, що зупинятися на Охендовському — це неправильно", — розповів "Апострофу" нардеп.

Наступною справою, яку необхідно розслідувати, впевнений Лещенко, має стати справа американського політтехнолога Пола Манафорта, чиє ім'я фігурує в документах амбарної книги, відповідно до яких він отримав близько 12 млн доларів від Партії регіонів. "Мені здається, Холодницький приховує правду, коли говорив, що невідомо, хто отримував гроші за Манафорта. На мою думку, все відомо. Ставив Калюжний (Віталій Калюжний, екс-нардеп ПР, — "Апостроф") ці підписи і я вважаю, що потрібно по Манафорту дати оцінку тому, що відбувається. А що стосується зволікання з розслідуванням, то я думаю, що нашим правоохоронним органам не потрібно озиратися ні на кого, а розслідувати справу. Думаю, що в Америці розслідували б справу незалежно від того, хто при владі: республіканці або демократи. Точно так і нашим не варто озиратися на зміну влади в Америці", — упевнений нардеп.

Слід зазначити, що сам Пол Манафорт в інтерв'ю американському каналу CBS заявив, що книга сфальсифікована, про що йому повідомили його джерела в українському уряді.

Охендовському обрали гачок

Однак політичний експерт Тарас Загородній впевнений, що через Пола Манафорта справа як раз і не буде розслідуватися, щоб далі не псувати відносини з Америкою. "Я думаю, що всіх врятував Манафорт, враховуючи його нинішній статус, а він швидше за все буде якимось неформальним радником Трампа. Фактично цей факт призведе до того, що книга буде вважатися фейковою, адже ми ж не можемо підозрювати, що така серйозна і шанована людина, як радник Трампа може бути причетним до таких брудних справах, як отримання хабара в Україні. Тим більше, що будь-які спроби української сторони проводити розслідування в цьому напрямку будуть викликати неоднозначну реакцію. І так злив цієї інформації по Манафорту буде розцінений адміністрацією і Трампом як допомога Клінтон за що ми ще по шапці отримаємо", — розповів "Апостроф" експерт.

Загородній також упевнений, що довести будь-що по амбарній книзі неможливо. "Там можна заперечувати кожне слово. Звідки ця книга з'явилася, яким чином вона потрапила до слідства, як проводиться почеркознавча експертиза. Половина не розписувалася, або розписувалася не за себе, все йшло готівкою, ніяких рухів по рахунках не було. Людина може сказати, що це не її підпис і що ви на це скажете? А найрозумніші там взагалі хрестики ставили, не підпис. Довести щось просто нереально. Як і опитати всіх, хто там фігурує", — додає експерт.

Нічим не закінчиться справа Охендовського, вважає Загородній. Главу ЦВК будуть тримати на гачку через наближення виборів парламенту і президента. "Він людина корисна. Незважаючи на те, що його повноваження закінчилися більше року назад, він все одно героїчно проводить вибори. А враховуючи, що у нас на часі позачергові парламентські вибори, і головна битва попереду — другий термін, про який вже заявив Порошенко, для цього потрібні перевірені люди, а кращого виконавця, ніж людина під кримінальною справою годі й шукати. Потрібно розуміти, що перший переляк по амбарної книги пройшов, всім зрозуміло, що воно нічим не закінчиться. Воно на перших етапах спиричиняло якісь побоювання, а потім все заспокоїлися. Все це нічим не закінчиться, тому що у нас і більш серйозні корупційні справи нічим не закінчуються", — резюмував Загородній.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України