RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чому знову підняли питання про введення воєнного стану

Воєнний стан має привернути увагу інших країн до української проблеми або відволікти українців від внутрішніх проблем?

Воєнний стан має привернути увагу інших країн до української проблеми або відволікти українців від внутрішніх проблем? Українські військовослужбовці в Авдіївці Фото: УНІАН

Українці знову почули тезу про можливість введення воєнного стану в разі подальшого загострення ситуації на Донбасі. Якщо раніше такі заяви регулярно звучали з вуст президента Порошенко ("Апостроф" нарахував таких більше десяти), то тепер цю тезу озвучила лідер Батьківщини Юлія Тимошенко. Близькі до президента люди не виключили такого варіанту розвитку подій. Так, з відповідними заявами виступила депутат від БПП Ірина Луценко та міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Чому політики знову заговорили про воєнний стан, і з якою метою, "Апостроф" поцікавився у експертів.

Анатолій Октисюк, політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД):

Це така страшилка для зовнішніх партнерів і для внутрішньої аудиторії. Коли починаються гойдалки навколо внутрішньої політичної ситуації, політики починають говорити про воєнний стан. Це - можливість відкласти всі внутрішні проблеми і об'єднатися навколо потенційного ворога. Але думаю, що такі страшилки вони запускають напередодні поїздки Порошенка до Вашингтона і напередодні участі в Мюнхенському безпековому форумі. Порошенко поїде в закордонні поїздки і реально відчує "температуру", йому скажуть: або виконуй Мінськ, вистачить цих фокусів, або йдіть на перевибори - ми знімаємо санкції, а якщо залишайте як є, то заморожуйте.

Нам тут в Україні це говорять, тому що, наприклад, зараз йде мова про відставку Гройсмана. Це означає, що якщо є внутрішня турбулентність, то будуть введені такі вже перевірені механізми.

Порошенко, який зараз намагається за допомогою інших донести ідею про можливе введення воєнного стану, очікує певної реакції на ці заяви ззовні. Він хоче, щоб все залишилося в тому стані, у якому є: Росія - під санкціями, Мінські угоди не виконуються. А якщо буде тиск, то всі будуть йому говорити, давай, роби все можливе, щоб в парламенті були ухвалені політичні рішення.

Президент може легко ввести воєнний стан у двох областях - у Донецькій і Луганській. Це такий козир, який вибиває електорат з-під впливу опозиційних сил. Там, де буде надзвичайний стан, вибори не будуть проводитися. Політики на цьому моменті можуть дуже легко зіграти.

Сергій Биков, політичний експерт, голова Інституту публічної політики та консалтингу "Інпол":

Такі ініціативи повинні відповідним чином бути проговорені, оскільки в іншому випадку ми можемо зіткнутися з досить негативною реакцією з боку українського суспільства, і також з боку світової спільноти. Оскільки воєнний стан означає зупинку політичних процесів.

Якщо говорити про реакцію світової спільноти, то дана заява спровокує наших іноземних партнерів - європейських. В першу чергу, це стосується тих країн, де в нинішньому році пройдуть вибори - Франція і Німеччина. Це може показати нестійку позицію України і неготовність до політико-дипломатичного вирішення конфлікту на Донбасі.

У сьогоднішній ситуації українське суспільство розуміє, що на Донбасі йде війна. Але виникає логічне запитання, чому війна не називається війною, а АТО? Хоча законом про АТО прямо передбачено неможливість застосування важкого озброєння, в тому числі танків і артилерії, хоча це застосовується з самого початку конфлікту. Тому такі заяви означають намір промацати настрої в суспільстві, подивитися на реакцію.

Ігор Романенко, екс-заступник начальника Генштабу генерал-лейтенант:

Заяви ці звучать не вперше, в тому числі і президент неодноразово говорив про таку можливість. І я думаю, що таких заяв буде ще багато.

Ситуація на Сході України досить складна, що видно по рівню бойових дій, по втратах, які офіційно озвучені, по тому, що там задіяні всі види зброї, що порушує Мінські угоди. Була інформація наших розвідувальних служб, що вже потрапило в ЗМІ, про те, що Плотницькому з Захарченком сказали, що якщо територію навколо в Авдіївки втратять, то їх познімають. Для них це принципово, тому вони кинули всі сили, що могли. Їх втрати в рази більші, ніж у нас. Вони розуміють, що для них це смерті подібно, оскільки росіяни роблять зачистки дуже швидко. Так, минулого тижня підірвали так званого главу міліції ЛНР, відома історія з Моторолою, Гіві "чекає своєї черги" і так далі. Зараз в переддень переговорів зі всякими "трампами" і з європейськими лідерами Путіну потрібно показати, хто господар. Насправді на цей період Україна один на один з Росією, з усіма наслідками, що випливають. Саме тому знову підняли питання про необхідність ввести воєнний стан.

Сергій Згурець, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express:

Мені здається, з точки зору бойових дій, в разі введення воєнного стану нічого не зміниться. А з точки зору міжнародного аспекту введення воєнного стану повинно привернути увагу інших країн до цієї проблеми. Адже ситуація така, що інтерес до нашого конфлікту в світі впав, враховуючи хаос навколо Америки.

Зараз, наприклад, якщо говорити про розмову Порошенка і Трампа, таке враження, що ніякого ефекту ця розмова не мала, надія на Америку розчиняється. А робота з Європою нейтрально прохолодна. Ми думали, що реакція на ситуацію в Авдіївці буде інша, а позиція на Заході не в інтересах України, вони намагаються знайти якийсь баланс сил між Україною, РФ, Європою, США. А наш конфлікт потихеньку відходить на другий план.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві