RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Шантаж воєнним станом: чи захоче світ говорити з Україною мовою ультиматуму

Українська влада хоче вийти з Мінського процесу

Українська влада хоче вийти з Мінського процесу Фото: Міністерство оборони України / Facebook

Якимсь дежавю виглядають нові заяви міністра закордонних справ Павла Клімкіна про можливість запровадження воєнного стану у зв’язку із загостренням на Донбасі. До нього такою перспективою з десяток разів лякав президент Порошенко. Для чого влада знову підняла питання введення воєнного стану, та що насправді за цим криється, "Апострофу" розповідає політолог Кость Бондаренко.

Один із важелів, які намагається використовувати команда президента: "Мінськ" помер, якщо на нас будуть тиснути, щоб ми виконували ці домовленості, ми підемо в наступ і відновимо територіальну цілісність військовими методами. Тобто це шантаж своїх закордонних колег заради того, щоб мати можливість розпочати бойові дії і вийти з Мінського процесу. А єдиний спосіб це зробити – ввести воєнний стан на територіях, прилеглих до зони бойових дій. Крім того, воєнний стан означатиме, що можна буде застосовувати регулярну армію. Зараз в АТО її не можна застосовувати.

Другий момент – це посил всередину країни. При введені воєнного стану неможливі дострокові вибори. Тому, якщо політичні сили почнуть розхитувати ситуацію, то можна взяти і ввести воєнний стан — тоді виборів не буде. А всі інші заяви про це – патріотичне "блаблабла".

Теоретично зараз є всі передумови для його введення. Оскільки з двох сторін в зону конфлікту стягнуто велику кількість людей і техніки, і так ситуація дійсно може вибухнути в будь-який момент, і станеться нова Авдіївка. У президента є право ввести воєнний стан на дві доби, а потім вже Верховна Рада має його погодити на місяць. Наразі є рекомендація Міноборони про те, що існують підстави для введення воєнного стану. Зараз все залежить від президента. Заяви Ірини Луценко, Клімкіна, Гриніва та інших – насправді це демонстрація тієї можливості, яку можуть застосувати, якщо Україну будуть заганяти у глухий кут.

При запровадженні воєнного стану слід очікувати обмеження у конституційних правах і свободах. І все залежить від того, на якій території це оголосять. На цій території припинить діяти конституція, там можуть закриватися видання, будуть контролювати ЗМІ та запроваджуватимуть цензуру, гарантовані права і свободи громадян скасуються. Навіть забороняється продаж алкоголю. Введення воєнного стану на окремій території також може бути використане багатьма українцями, які там живуть. Так, скажімо, у договорі про банківський кредит є пункт про революції та війни, а тому деякі можуть просто його в цей час розірвати і просто відмовитися платити за кредитами.

У разі введення воєнного стану на одній окремій території, звичайно, деякі обмеження можуть бути запровадженні і на всій іншій території. Зокрема, це може стосуватися обмеження свободи слова.

Але головною метою шантажу Заходу є намір української влади переглянути Мінські домовленості. Вони ж передбачають, що ми отримаємо контроль над кордоном після виконання низки вимог. А ці вимоги не подобаються нашим політикам і громадськості, тому вони і хочуть переглянути ці домовленості. Але навряд чи світ дозволить розмовляти із собою мовою ультиматумів.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному